Unul dintre cele mai impresionante conace din regiunea Olteniei, cunoscut sub numele de Conacul Romano, este listat spre vânzare la preţul de 2.050.000 de euro, anunţă Romania Sotheby’s International Realty. Proprietatea a fost tabără pentru pionieri, şcoală pentru copii cu handicap, locuinţă a nepotului lui Ceauşescu.
Conacul Romano a fost construit între anii 1920 şi 1925, după planurile celebrului arhitect Grigore Cerchez. Însă, istoria conacului începe pe vremea lui Tudor Vladimirescu cu fraţii Romanov, de unde îşi trage şi numele. Aceştia au fost recrutaţi ca mercenari în oastea lui Tudor, şi ulterior unul dintre ei a întemeiat o familie prosperă în Pleşoiu care a contribuit la construirea acestui conac.
După naţionalizarea sa în 1949, conacul a fost în trecut tabără pentru pionieri, IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat), şcoală pentru copii cu handicap şi, în perioada comunistă, ca locuinţă a lui Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceauşescu şi şef al structurilor Ministerului de Interne pentru judeţul Olt.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Proprietatea a revenit moştenitorilor familiei Romano în 1998, de atunci fiind supusă unor ample renovări şi amenajări. Conacul este caracterizat de elementele sale spectaculoase, specific stilului neoromânesc al lui Grigore Cerchez, precum foişorul înalt cu decoraţii masive, turnuleţul rotund care încadrează colţul opus, decoraţiile de sub cornişă, stâlpii monumentali de la intrarea principală şi arcele trilobate de pe faţada principală. De asemenea, poarta de intrare în proprietate oferă senzaţia unui acces într-o cetate sau o catedrală veche, cu ajutorul celor două turnuri impunătoare.
Clădirea principală (Conacul) are o amprentă la sol de 313 metri pătraţi şi o suprafaţă totală de 429 metri pătraţi. Proprietatea include două corpuri adiţionale: o casă secundară din perioada construcţiei conacului, cu o suprafaţă totală de 128 metri pătraţi, şi o construcţie mai recentă, cu o suprafaţă totală de 339 metri pătraţi.
Având un teren de 8.57 hectare, proprietatea cuprinde şi alte elemente de interes, precum un iaz cu o suprafaţă de un hectar, o piscină de dimensiuni generoase (peste 400 metri pătraţi), o fosta gheţărie, mai multe clădiri anexă şi o clădire cu o amprentă la sol de peste 300 metri pătraţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.