Conacul boieresc Cioceanu, în stil neoromânesc, aflat în comuna Reviga din judeţul Ialomiţa, a fost scos la licitaţie de Artmark Historical Estate cu un preţ de pornire de 35.000 de euro.
Construcţia, aflată la 110 kilometri de Bucureşti, a fost estimată între 50.000 şi 75.000 de euro.
Listat la un preţ de pornire similar cu cel al unui apartament, conacul Cioceanu este unul dintre puţinele repere arhitecturale ale zonei de nord a Bărăganului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Monument istoric de clasă B, imobilul este în acelaşi timp şi una dintre rarele reşedinţe boiereşti din această regiune construite în stil neoromânesc.
Marile moşii boiereşti ale sec. XVIII-XIX din Bărăgan, în special cele din nord-estul Bucureştiului, Buzău-Slobozia-Brăila, aveau să stea la baza unor importante proprietăţi fie agricole, viticole sau de vacanţă, atât pentru nobilimea sec. XIX şi XX, cât şi pentru o seamă de industriaşi sau oameni de afaceri ai perioadei de modernizare a României.
Reviga, aflată între Slobozia şi Buzău, a devenit în timp locul unor astfel de antreprize, familia Cioceanu - cu activităţi în domeniul morăritului - legându-şi existenţa de localitate prin conacul ridicat aici între 1930 şi 1932.
Conacul a devenit sediul primăriei comunei Reviga după naţionalizarea din perioada comunistă.
Construită într-un stil neoromânesc târziu, epurat de efecte decorative şi definit de utilitatea construcţiei, reşedinţa este ridicată pe două niveluri, prezentând şi o pivniţă cu acces din interiorul casei, din zona de dependinţe. Structura respectă însă tipologia stilului neoromânesc în special prin prezenţa impunătoare a turnului scării centrale, care este deasemenea mansardat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.