Conacul Roşca, în stil neoromânesc, şi Conacul Alexandru Poenaru, construcţie în stil eclectic cu influenţe predominant neoclasice, ambele aflate în judeţul Dolj, au fost scoase iniţial la vânzare de Artmark Historical Estate fiecare pentru 100.000 de euro dar acum au preţuri reduse de 90.000, respectiv 80.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Oltenia, Conacul Roşca, aflat pe drumul de la Craiova către Calafat, construit în stil neoromânesc, a aparţinut familiei boiereşti Roşca şi a fost ridicat între 1907 şi 1911.

Clădirea, degradată, necesită un proiect serios de reabilitare şi renovare înainte de a putea fi folosită de viitorul proprietar. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Faţada principală este marcată de turnul masiv şi de modelul arcelor trilobate replicate atât la intrarea principală cât şi la balconul turnului cu tot cu stâlpii decorativi care îi separă. Aceleaşi elemente decorative se regăsesc replicate simetric şi pe faţada din spate, dar şi pe culoarul acoperit care leagă conacul de o clădire anexă care servea probabil ca bucătărie sau clădire de serviciu pentru personal. De altfel, există mai multe clădiri anexă, unele aflate însă într-o stare mai avansată de degradare, dar ar putea fi reabilitate şi folosite în funcţie de destinaţia pe care o va primi proprietatea în viitor.

În prezent, suprafaţă construită desfăşurată este de aproape 1.300 mp, pe o structură de subsol, parter şi mansardă plus o clădire anexă masivă cu amprenta la sol de 200 mp. Conacul este înconjurat de un teren de aproape 14.000 mp, care pe vremuri era amenajat ca un parc cu alei, copaci şi plante ornamentale.

Destinaţia principala pe care o poate lua în viitor acest conac ar fi probabil aceea de reşedinţă de vacanţă. Dar ea poate deveni şi o reşedinţă permanentă, unitate turistică, sau agro-turistică deosebită. 

Conacul Alexandru Poenaru

În Valea lui Pătru din Oltenia, cele mai frumoase construcţii sunt biserica veche de lemn şi Conacul Poenaru. Biserica de lemn, veche de mai bine de 300 de ani, ctitorită la vremea ei de un boier grec şi împodobită pe la 1815 cu icoane bizantine, reprezintă şi azi un punct de atracţie important pentru călători, fiind încă funcţională şi deschisă publicului. Însă Conacul Poenaru este grav afectat de trecerea timpului. 

Familia Poenaru descinde dintr-o familie de boieri de clasa a treia din Oltenia, coborâtoare din vechii boieri Brădeşti. Numele Poenaru şi-a câştigat un loc important printre familiile boiereşti ale acelei perioade. Membrii familiei au avut moşii de la un capăt în altul al Olteniei şi au ocupat diverse funcţii care şi-au pus amprenta asupra vremurilor în care au trăit. Moşia de la Valea lui Pătru era una extrem de vastă, însemnările acelor vremuri numărând aici nu mai puţin de 650 ha de teren în proprietatea lui Alexandru Poenaru.

Construită la începutul secolului, în stil eclectic cu influenţe predominant neoclasice, clădirea dezvăluie elemente de arhitectură care s-au păstrat mai mult sau mai puţin alterate de trecerea timpului: turnul cu forma hexagonală de pe partea din spate, coloanele care marchează intrarea principală cu cele două rânduri laterale de scări, bosajele de colţ, scara interioară de lemn şi stâlpii decoraţi care probabil dădeau o solemnitate aparte zonei deschise de la nivelul parterului.

Conacul are o amprentă la sol de 208 mp şi este structurată pe 3 niveluri: subsol, parter si etaj, podul putând fi de asemenea mansardat şi folosit daca se va dori extinderea suprafeţei utile.

Curtea are aproape 4.000 mp, amenajată la vremea ei în parc şi spaţiu verde, poate fi astăzi regândită. Poate fi reşedinţă de vacanţă sau permanentă, centru medical sau de îngrijire, sau o pensiune cu personalitate şi istorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.