Membrii Comitetului Nobel îşi apără decizia de a-l recompensa pe controversatul autor austriac Peter Handke şi spun că este „radical apolitic” în scrierile lui şi că susţinerea faţă de sârbi a fost înţeleasă greşit, informează BBC.
Decizia de a acorda premiul Nobel pentru Literatură pe 2019 lui Handke a fost criticată din cauza faptului că autorul s-a declarat în favoarea sârbilor în războiul iugoslav din anii 1990.
Henrik Petersen, membru al Comitetului, a spus că Handke a fost „radical apolitic” în scrierile lui şi că sprijinul lui pentru sârbi a fost înţeles greşit.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un alt membru al Comitetului, Rebecka Kärde, a declarat că Handke „merita pe deplin” să câştige.
Deşi cărţile, piesele de teatru, poeziile şi filmele lui Handke au fost apreciate în ultimele cinci decenii, anunţul din 10 octombrie a stârnit un val de critici.
Într-un articol publicat de ziarul suedez Dagens Nyheter, doi membri ai Academiei, Mats Malm şi Erik M Runesson, au admis că Handke „a făcut cu certitudine declaraţii provocatoare, nepotrivite şi neclare cu privire la probleme politice”.
Însă au scris: „Academia Suedeză nu a intenţionat să recompenseze un criminal de război şi o persoană care neagă crimele de război sau genocidul. Dar aceasta este impresia pe care o aveţi din partea media acum”.
Forul a precizat că „nu a găsit în scrierile lui nimic care să implice atacuri la adresa societăţii civile sau la adresa respectării valorilor oamenilor”.
Într-o carte din 1996, Handke a lansat teoria că privind masacrul de la Srebenica musulmanii bosniaci au pus în scenă atacuri. Într-un interviu acordat unei televiziuni în 1999, el a comparat soarta Serbiei cu cea a evreilor în timpul Holocaustului. Mai târziu s-a scuzat pentru această afirmaţie. În 2006, a ţinut un discurs la înmormântarea liderului sârb Slobodan Milosevic, care a fost acuzat de genocid şi crime de război.
Petersen a prezis că Handke va fi considerat „una dintre alegerile evidente” pentru acest premiu şi, într-un articol publicat în Svenska Dagbladet, l-a descris pe autor ca un avocat al păcii despre care a spus că este „anti-naţionalist”.
Peter Handke a reacţionat în urmă cu câteva zile la criticile aduse şi le-a spus jurnaliştilor: „Niciunul dintre cei care vin la mine nu spune că mi-a citit vreo lucrare, că ştie ce am scris. Sunt doar întrebări despre cum reacţionează lumea, reacţii la reacţii”.
El a subliniat că nu va mai vorbi vreodată cu presa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.