Difuzarea în buclă a imaginilor cu crima de la metrou la mai multe televiziuni a fost sancţionată cu amenzi de până la 20.000 de lei, joi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), după discuţii aprinse între membrii forului audiovizual.
Au fost amendate cu 20.000 de lei televiziunile B1 TV şi Antena 1, apoi, România TV cu 15.000 de lei, Antena 3 cu 12.000 de lei, Realitatea TV şi Digi 24 cu 10.000 de lei, şi Kanal D cu 5.000 de lei. Prima TV şi Antena Stars au fost sancţionate cu somaţii publice.
Sancţiunile care au trecut la vot au fost propuse de Radu Herjeu. Gabriel Tufeanu, care a considerat că amenzile propuse de Herjeu sunt „prea mici”, a înmulţit cu 10 cuantumul acestora, însă propunerea lui nu a trecut la vot.
Radu Herjeu a specificat pe pagina sa de Facebook de câte ori au fost difuzate imaginile de televiziuni: B1 TV - 1884 de ori, Antena 1 - 666 de ori, România TV - 500, Realitatea TV - 381, Antena 3 şi Digi 24 - de câte 286 de ori, Kanal D - 211, Prima TV - 128.
La procedura de vot au fost prezenţi Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. Mihail Marius Badea, care a preluat începând din această şedinţă atribuţiile lui Valentin Jucan, nu a participat la vot.
„Am luat toate rapoartele din nou şi le-am împărţit în mai multe calupuri de vinovăţie. Primul calup – B1 TV şi Antena 1. Diferenţa de difuzări este compensată de diferenţa de audienţă. B1 TV a difuzat de 1.884 de ori, Antena 1 de 666 de ori.
Repet, diferenţa mare de difuzări este compensată de diferenţa mare de audienţă. În plus, Antena 1 este cea mai culpabiblă pentru că este singura care a difuzat aşa ceva la o emisiune care nu este emisiune de ştiri, de dezbateri, ci este «Acces Direct». Deci nu există nici măcar această scuză a canalelor de ştiri cum că era o informaţie pe care trebuia să o difuzăm, să prindem criminalul”, a spus Radu Herjeu.
„Al doilea calup este reprezentat de o singură televiziune, România TV, care a difuzat de 500 de ori. Trebuie să ţinem cont de audienţa foarte mare a acestui post de televiziune. De aceea am introdus-o în categoria a doua. În categoria a treia am tei televiziuni, toate de ştiri – Realitatea TV, Antena 3 şi Digi 24, care au un număr aproximativ egal de difuzări. Apoi am Kanal D şi în calupul 5 – Prima TV şi Antena Stars, care au dat moderat. Şi calupul premianţilor, cu Pro TV, Naţional TV şi TVR, care nu au nicio vină. Din punctul meu de vedere au respectat legea cum trebuie”, a continuat el.
Dezbaterea a devenit aprinsă după intervenţia lui Radu Călin Cristea, care a spus că CNA ar trebui să constate pur şi simplu în acest caz să ia notă în legătură cu felul în care se comportă presa din România, subliniind că „tot ce s-a difuzat este în interiorul interesului public”.
„Nu mă regăsesc deloc în viziunea lui Radu Herjeu. Dacă eu aş gândi aşa mi-aş închipui că sunt un fel de contabil şef de CAP. E un soi de aritmetică forţată şi până la urmă neajutând foarte mult în găsirea unor discrepanţe între televiziuni. În al doilea rând, cred că nu ar trebui să fie un fel de neputinţă din partea CNA faptul că sunt situaţii cum este aceasta în care trebuie pur şi simplu să luăm notă despre felul în care se comportă presa română. De data asta ne aflăm într-o dezbatere în interiorul interesului public. Indiscutabil, tot ce s-a difuzat este în interiorul interesului public. Pentru că pe lângă posibilele reacţii ale unor minori care se uită la ore necuvenite la buclele cu pricina, pot fi acelea pe care le-au prezentat câteva televiziuni – că după respectivele evenimente tragice călătorii la metrou erau aproape lipiţi cu spatele de perete” a spus Cristea.
„Atâta vreme cât este în interiorul unui subiect care interesează eu cred că nu ar trebui să căutăm grade de vinovăţii. Privitor la audienţă, părerea mea este că nu avem atât de mulţi, nici adulţi şi nici minori lipsiţi de creier, debusolaţi, care să stea chiar 3 sau 4 ore cu ochii bulbucaţi la televizor până când clachează psihic văzând aceeaşi… Adică, să fim realişti, totuşi”, a mai spus el, adăugând că presa românească „devine excesivă, nemăsurată, ameţită, turmentată” în momentul în care captează un astfel de subiect.
Gabriel Tufeanu s-a declarat „stupefiat”, explicând că situaţia în audiovizualul din România este supravegheată şi reglementată de CNA şi că forul audiovizual ar trebui să dea tonul a ce se vede la televizor în ţară.
„Cu tot respectul pentru domnul Cristea, sunt stupefiat. De această dată sunt mai şocat ca niciodată (…) Eu unul ori sunt în plus, presupunând că asta ar fi logica Consiliului, ori Consiliul acesta trebuie să plece acasă şi să închidă taraba. Nu putem spune că asta este situaţia în România. Că situaţia în România este supravegheată şi reglementată de acest Consiliu. Eu dacă am o propunere acum este validată de acest Consiliu. Acest Consiliu ar trebui să dea tonul a ce se vede la televizor în România. Nu putem să presupunem că nu se uită oamenii la televizor, pentru că atunci nu ar mai trebui să se vândă televizoare şi să se deschidă televiziuni”, a spus Tufeanu.
O reacţie similară a avut Radu Gabrea, care a spus că ar sancţiona cu amenzi foarte mari televiziunile, pentru că doar în acest fel acestea „îţi pot intra puţin în matcă”.
„Înclin să îi dau dreptate domnului Tufeanu. Aş da amenzi extraordinar de mari, pentru că numai amenzile mari fac televiziunile să îşi intre puţin în matcă. Dar cred că nu avem încotro şi aşa că, în orice caz, clasificările făcute de domnul Herjeu mi se par foarte corecte şi cred că nu avem încotro. Este ceva inimaginabil! Nu trebuie să stau eu cu mâinile în sân pentru că aşa e România. Păi dacă aşa e România, vorba domnului Tufeanu, ce căutăm noi aici? Sunt grave probleme deontologice şi de conştiinţă profesională. Persoana care a hotărât să se redea în buclă această monstruozitate, această acţiune inumană are grave probleme”, a spus Gabrea.
La rândul ei, Dorina Rusu a spus că repetarea „cu insistenţă, cu cinism” a acestor imagini nu are legătură cu interesul public.
„După ce am văzut de câte ori au fost date acele imagini îngrozitoare, de câte ori au fost repetate… Sigur că interesul public este să se vorbească despre lucruri de acest tip, sigur că oamenii trebuie să ştie să se ferească, dar cred că era suficient să se dea o singură dată imaginea şi după aceea să se facă dezbateri. Dar repetarea cu insistenţă, cu cinism a acestor imagini mi se pare că nu are legătură cu interesul public. M-am gândit că nu poate fi în interesul public şi din ţară. Metrou avem doar în Bucureşti”, a spus Dorina Rusu.
Pentru amenda de 20.000 de lei pentru B1 TV au votat: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Ceilalţi membri CNA prezenţi în sală au fost împotrivă.
Amenda de 20.000 de lei pentru Antena 1 a trecut cu voturile aceloraşi membri ai Consiliului. membrilor: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Monica Gubernat.
România TV a fost sancţionată cu amendă de 15.000 de lei, în favoarea acesteia votând: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.
Amenda de 12.000 de lei cu care a fost sancţionată Antena 3 a fost dată în urma voturilor pentru aceasta date de: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Monica Gubernat.
Realitatea TV a primit amenda de 10.000 de lei în urma voturilor în favoarea acestei sancţiuni exprimate de: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.
În favoarea amendării televiziunii Digi 24 cu 10.000 de lei au votat aceiaşi membri CNA.
Televiziunea Kanal D a fost sancţionată cu o amendă de 5.000 de lei, după ce în favoarea acestui cuantum au votat aceiaşi 6 membri CNA.
Amenzile pentru B1 TV, Antena 1, România TV, Realitatea TV, Antena 3 şi Digi 24 au fost date în baza articolului 39, alineatul 1 din Legea audiovizualului, şi articolelor 18, alineatul 1, litera a şi 29, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutul audiovizual. În cazurile Prima TV, Kanal D s-au reţinut doar articolele din Cod.
Potrivit articolului 39, alineatul 1, este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.
„Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal: «Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional.», menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale”, arată articolul 29, alineatul 2.
Articolul 18, alineatul 1, litera a arată că nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...