De Noaptea Muzeelor 2017, care va avea loc pe 20 mai, publicul este invitat la Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc), care va fi deschis până la ora 01.00, dar şi în cele patru muzee găzduite de Palatul Culturii din Iaşi, care vor putea fi vizitate până la ora 02.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Clădirea Foişorului de Foc este emblematică pentru Bucureşti dar si pentru istoria pompierilor. A fost construită în 1890 - 1891 în scopul asigurării supravegherii şi alimentării cu apă potabilă a oraşului. Ca foişor de observare a incendiilor a funcţionat din anul 1892 până în 1910, dar, ca rezervor de apă niciodată, întrucât pompele existente la acea vreme nu au reuşit ridicarea apei la nivelul rezervorului de 750 mc care cuprindea etajele superioare 4, 5 şi 6, anunţă organizatorii. 

Muzeul Pompierilor (Foişorul de Foc) din Bucureşti/ Foto: Facebook
Muzeul Pompierilor (Foişorul de Foc) din Bucureşti/ Foto: Facebook

Clădirea a fost amenajată în aprilie 1892 ca post de pompieri (nr. 5-Foişor), post ce a asigurat intervenţia la foc în Capitală până în 1936. Începând cu anul 1963, în urma modernizării sale, Foişorul de Foc devine Muzeul Pompierilor, a cărei expoziţie de bază are ca tematică generală istoria pompierilor din România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pompieri în uniforma Armatei Române (Foto: Facebook)
Pompieri în uniforma Armatei Române (Foto: Facebook)

Programul de vizitare de Noaptea Muzeelor de la ora 17.00 la ora 01.00, ora de acces a ultimului vizitator.

După un amplu proces de restaurare, Palatul Culturii din Iasi - sediul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" a fost redeschis spre vizitare acum un an.

Palatul găzduieşte sediul Complexul Muzeal Moldova Iaşi cu patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii “Ştefan Procopiu”, Muzeul de Artă şi Muzeul Etnografic al Moldovei.

Muzeele rămân deschise până la ora 02.00, ora de intrat a ultimului vizitator, iar accesul este gratuit.

Patruzeci de muzee şi spaţii culturale din Bucureşti şi 85 din ţară şi-au anunţat participarea la Noaptea Muzeelor 2017.

Dintre muzeele naţionale din Capitală s-au înscris, până în prezent, Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Literaturii, Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Lor li se alătură patru case memoriale: George şi Agatha Bacovia, Ion Minulescu şi Claudia Millian, Tudor Arghezi, Liviu şi Fanny Rebreanu.

S-au înscris pentru a participa la acest eveniment şi Arhivele Naţionale, Casa Experimentelor, Cimitirul Bellu, Fundaţia Calea Victoriei, NOD Makerspace, care va deschide expoziţia “Muzeu 3017”, ce presupune şi inaugurarea unui spaţiu muzeal nou, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Oraşelul Cunoaşterii.

Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România, ARCEN (Şcoala Centrală, Grădina Icoanei), Romanian Design Week, dar şi Liceul de Coregrafie ”Floria Capsari” se numără printre participanţi.

Potrivit organizatorilor, aplicaţia Questo va face trasee tematice de Noaptea Muzeelor, iar Uber va oferi curse gratuite.

În România, evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.