Cercetătorii chinezi au dovedit, în baza analizelor ADN, că există două specii de panda roşu - chinez şi himalaian, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deja în pericol de dispariţie din cauza vânătorii şi a pierderii habitatului, eforturile de conservare a lor sunt acum şi mai complicate, spun cercetătorii.

Panda roşu trăieşte în pădurile montane din China, India, Nepal, Bhutan şi Myanmar, unde totalul a scăzut la câteva mii de exemplare şi continuă să scadă zilnic.

A fost bănuit până acum că există două varietăţi, pe baza trăsăturilor fizice, dar dovezile genetice lipseau. Panda roşu chinez are blana mai roşie şi o coadă cu dungi, în timp ce panda roşu himalaian are blana de pe faţă mai deschisă la culoare.

Cercetătorul şef Yibo Hu de la Academia de Ştiinţe din Beijing a spus că panda roşu himalaian are nevoie de protejare urgentă, din cauza diversităţii genetice redusă şi numărului mai mic de exemplare.

„Pentru a conserva unicitatea genetică a două specii, trebuie să evităm încrucişarea lor în captivitate”, a spus el.

Cercetătorii din China au analizat ADN-ul de la 65 de panda roşu aflaţi în libertate. Au rezultat două specii separate care au urmat căi diferite după ce populaţiile au fost divizate de un râu în urmă cu 250.000 de ani în urmă.

Panda roşu este un mamifer mic care seamănă cu ursul, inclus în genul Airlurinae. El trăieşte în copaci, mănâncă în special bambus, folosindu-se de ghearele curbate, nu este înrudit cu panda, şi este acum protejat în toate ţările în care trăieşte.

Iniţial, s-a crezut că este înrudit cu ratonul, pentru caracteristicile pe care le are blana, apoi s-a crezut că este înrudit cu urşii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.