Cele mai importante ziare rivale din Australia au demonstrat împreună, luni, împotriva restricţiilor aplicate presei, scrie BBC.
Ziarele News Corp Australia şi Nine au publicat primele pagini ale ediţiilor de luni sub forma unor articole cenzurate şi marcate cu ştampila „secret”.
Protestul este îndreptat către legile de securitate naţională despre care jurnaliştii spun că au limitat scrierea de articole şi au creat o „cultură a secretului” în Australia.
Guvernul a spus că sprijină libertatea presei, dar „nimeni nu este mai presus de lege”.
În luna iunie, poliţia a făcut percheziţii la sediul Australian Broadcasting Corporation (ABC) şi în casa unui jurnalist News Corp Australia, fapt care a stârnit un puternic val de critici.
Organizaţiile media au spus că raziile au fost efectuate în urma unor articole care s-au bazat pe informaţii venite de la avertizori. Într-un articol erau făcute acuzaţii privind crime de război, iar altul conţinea detalii despre o posibilă încercare a unei agenţii guvernamentale de a spiona cetăţenii australieni.
Campania de luni a fost susţinută şi de posturi TV, radio şi diverse site-uri.
Michael Miller, preşedinte executiv al News Corp Australia, a publicat pe Twitter o imagine cu primele pagine ale ziarelor companiei, între care The Australian şi The Daily Telegraph. El a îndemnat oamenii să întrebe Guvernul: „Ce încearcă să ascundă de mine?”
Principala companie rivală, Nine, căreia îi aparţin Sydney Morning Herald şi The Age, a publicat prime pagini similare.
David Anderson, director ABC, a declarat: „Australia riscă să devină cea mai secretoasă democraţie din lume”.
Duminică, Guvernul australian a reiterat că este posibil ca trei jurnalişti să fie puşi sub acuzare în urma percheziţiilor.
Prim-ministrul Scott Morrison a spus că libertatea presei este importantă pentru democraţia Australiei, dar a adăugat că „statul de drept” trebuie încurajat. „Asta mă include pe mine sau pe oricare jurnalist sau pe oricine”.
Concluziile unei anchete privind libertatea presei vor fi depuse în Parlament anul viitor.
Campania de acum atrage atenţia asupra faptului că legile mai stricte privind securitatea ameninţă jurnalismul de investigaţie, afectând „dreptul la cunoaştere” al publicului.
De la introducerea, anul trecut, a unei noi legi privind contraspionajul, media au făcut lobby ca jurnaliştii şi informatorii să fie scutiţi pentru a putea raporta informaţii delicate.
Organizaţiile cer o mai mare libertate şi în alte domenii, precum reforme referitor la libertatea de informare şi legile privind defăimare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.