Cel mai mare coral cunoscut din lume, vizibil din spaţiu, a fost descoperit în apele Insulelor Solomon, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu o circumferinţă de 183 de metri, giganticul organism multicolor este o reţea complexă de polipi de corali individuali care au crescut între 300 şi 500 de ani.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Coralul a fost descoperit în regiunea din Pacificul de Vest cunoscută sub numele de „triunghiul coralilor” de oamenii de ştiinţă din echipa National Geographic Pristine Seas, în timpul unei expediţii în Insulele Solomon.

În cea mai mare parte maro, cu accente de galben, albastru şi roşu viu, coralul Pavona clavus este un refugiu pentru o mulţime de specii marine, inclusiv peşti, crabi şi creveţi.

„Tocmai când credem că nu mai este nimic de descoperit pe planeta Pământ, găsim un coral masiv format din aproape 1 miliard de polipi mici, pulsând de viaţă şi culoare”, a declarat ecologistul marin Enric Sala, explorator în rezidenţă pentru National Geographic şi fondator al Pristine Seas. „Aceasta este o descoperire ştiinţifică semnificativă, precum găsirea celui mai înalt copac din lume. Dar există motive de îngrijorare. În ciuda locaţiei sale îndepărtate, acest coral nu este la adăpost de încălzirea globală şi de alte ameninţări umane”.

Spre deosebire de un recif de corali, care este o reţea de mai multe colonii de corali, acesta este un coral de sine stătător care a crescut neîntrerupt din polipi proveniţi din larve care s-au stabilit pe fundul mării şi s-au multiplicat în milioane de alţi polipi identici genetic, de-a lungul secolelor.

Când echipa a observat iniţial organismul viu, care are 34 de metri lăţime, 32 de metri lungime şi mai mult de 5 metri înălţime, au crezut că ar putea fi o epavă. Aparetele subacvatice ale expediţiei s-au scufundat mai mult de 12 metri până la coral şi au descoperit că era un Pavona clavus. În ciuda dimensiunilor sale, acest coral individual nu a fost niciodată documentat, pescarii locali confundându-l probabil cu un bolovan de-a lungul anilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.