Casa "George Enescu" din Mihăileni, judeţul Botoşani, care a fost reabilitată de Fundaţia Pro Patrimonio, va deveni centru de excelenţă în domeniul muzicii. Pe parcursul anului, aici va avea loc programul "Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii" cu scopul de a dezvolta potenţialul copiilor din aceste comunităţi rurale şi utilizarea casei, monument istoric, în scop educaţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Programul va fi derulat de Fundaţia Pro Patrimonio în parteneriat cu UiPath Foundation, potrivit unui comunicat transmis News.ro. 

Proiectul de educaţie muzicală "Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii" va fi derulat pe parcursul anului 2020 şi va implica copiii din şcolile gimnaziale din zonă, oferindu-le şansa la educaţie de calitate şi un mediu cultural inedit, în proximitatea comunităţilor de care aparţin.

"Folosirea unei case istorice de patrimoniu ca instrument pentru educaţia copiilor şi închegarea unei comunităţi în jurul acesteia face parte din strategia prin care Fundaţia Pro Patrimonio a reuşit să salveze şi alte monumente. În felul acesta, Casa "George Enescu" din Mihăileni va fi păstrată şi apreciată. Aceasta este singura casă memorială a lui George Enescu din România care onorează memoria compozitorului prin educaţie şi cultură muzicală activă, valorificându-i în mod creativ moştenirea. În curând, graţie acestor întâmplări, Casa "George Enescu" din Mihăileni, va intra într-un regim activ de care se vor bucura copii şi tineri interesaţi de muzică şi de cultura locului. Este o provocare plină de riscuri, deoarece localităţile rurale se depopulează şi coeziunea socială este slabă. De aceea, şansa este de a oferi locuitorilor activităţi alternative atrăgătoare şi de a-i pune în legătură cu iubitori ai muzicii din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Memoria lui George Enescu, frumuseţea peisajului şi a monumentelor de arhitectură, complexitatea activităţilor, toate la un loc au şansa să genereze un nucleu cultural plin de sens. Iată scenariul unei noi întâmplări”, a declarat Şerban Sturdza, preşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio.

Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al UiPath Foundation, a afirmat: "Ne-am alăturat Fundaţiei Pro Patrimonio în această iniţiativă unică şi credem că potenţialul copiilor din mediul rural poate fi pus în valoare prin crearea de oportunităţi educaţionale în mijlocul comunităţilor de care aparţin. Ne extindem în 2020 intervenţia în judeţul Botoşani, cu o abordare centrată pe facilitarea accesului la educaţie pentru copiii vulnerabili din comunităţile din jurul Casei George Enescu de la Mihăileni. Pachetul de sprijin educaţional, pe care deja îl oferim în Bucureşti, Cluj, judeţele Galaţi şi Vaslui, ia în calcul nevoile complexe cu care se confruntă copiii din familii vulnerabile în călătoria lor către un viitor mai bun". 

Pe lângă activităţile de educaţie muzicală derulate în mod constant în cadrul Academiei, anual, pe perioada verii, timp de o săptămână, vor fi organizate la Mihăileni ateliere de educaţie non-formală de către Pro Patrimonio, iar UiPath Foundation va include în Future Acceleration Program, proiectul de sprijin integrat pentru acces la educaţie, 20 de copii din familii vulnerabile care provin din comunităţile din jurul Casei "George Enescu".

Pro Patrimonio este o organizaţie non-profit care are ca misiune principală conservarea, salvarea şi reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural, pentru a-l salva de la dispariţie. Scopul este de a reintroduce în circuitul economic un patrimoniu construit în prezent abandonat care şi-a pierdut rolul şi de a-i reface legăturile identitare şi cu comunitatea. 

Cu filiale în România, Marea Britanie şi Franţa şi înfiinţată în anul 2000, fundaţia derulează  8 proiecte concepute pentru salvarea patrimoniului, educarea şi sensibilizarea cetăţenilor faţă de importanţa patrimoniului cultural. De la fondarea sa, Pro Patrimonio a achiziţionat şi a primit cu titlu de donaţie, progresiv, proprietăţi de importanţă naţională, legate de personalităţi reprezentative pentru istoria şi cultura României. Fundaţia deţine, administrează şi colaborează, restaurează şi pune în valoare, prin diverse activităţi: Casa copilăriei lui George Enescu la Mihăileni, lângă Botoşani; Vila Golescu de la Câmpulung Muscel; Conacul Neamţu din satul Olari de lângă Craiova; o casă tradiţională săsească la Viscri; Conacul Perticari Davila de lângă Piteşti, Conacul P.P. Carp de la Ţibăneşti, lângă Iaşi; proiectul 60 de biserici de lemn, cu programe de învăţare a meseriilor de patrimoniu adresate tinerilor şi programul Educaţie pentru Patrimoniu destinat copiilor.

Proiectul de intervenţie de urgenţă privind salvarea şi reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoşani, a pornit în 2013 din iniţiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, preşedinta Societăţii Internaţionale "George Enescu" din Viena. Fundaţia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecţilor din România - filialele Bucureşti şi Nord-Est şi Fundaţia Remember Enescu, al cărei preşedinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanţă majoră pentru identitatea naţională şi patrimonial cultural european. Datorită Ralucăi Ştirbăţ, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată monument istoric în octombrie 2014 (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

Casa George Enescu din Mihăileni a fost donată, în proporţie de o treime în 2014 către Fundaţia Pro Patrimonio, de dr. Mihai Botez, moştenitor direct al compozitorului, restul casei fiind cumpărat de către fundaţie (prin eforturi şi donaţii private) în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.