Arhitectul Şerban Sturdza a declarat, marţi, în cadrul întâlnirii ”Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni", că la ora actuală casa nu mai prezintă pericol de prăbuşire. Până acum au fost folosite fonduri de 26.500 de euro pentru restaurare şi mai sunt necesari 6.000 de euro pentru finalizarea lucrărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Până acum s-au consumat 26.500 de euro, mai avem nevoie de 5.000-6.000 de euro pentru podele, finisaje exterioare, pentru prispă, plus alţi bani pentru grădină, gard, amenajări în grădină (...) Dacă facem o comparaţie între casa lui Constantin Brâncuşi şi casa lui George Enescu de la Mihăileni, în cazul casei Enescu toată structura originară a fost păstrată. Casa, la ora aceasta, este ieşită din statutul de a fi în pericol de prăbuşire”, a spus arhitectul cu ocazia Colocviilor ”Oamenii Timpului", la Institutul Cultural Român. 

La eveniment au participat Raluca Ştirbăţ, preşedintele Societăţii Internaţionale ”George Enescu" din Viena, Cristina Liberis, manager regional al Campaniei ”Oamenii Timpului", Alexandru Tomescu, violonist, Şerban Sturdza, arhitect, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti, vicepreşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, şi Mihai Cosma, muzicolog. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În 2013, a fost un boicot al campaniei, nu era de înţeles de ce solidaritarea nu e o noţiune reală, ci doar un clişeu declarativ. Dorim un centru de educaţie pentru tinerii sau copiii care nu au posibilităţile de educaţie de la oraş", a declarat Raluca Ştirbăţ. violonistul Alexandru Tomescu, care a susţinut concerte în beneficiul restaurării casei, are aceeaşi dorinţă.

”La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică şi de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României;  turneul Stradivarius 2016 a fost dedicat strângerii de fonduri pentru această academie", a spus Alexandru Tomescu. 

Cristina Liberis a fost de părere că există multe iniţiative pentru recuperarea memoriei. ”Prin toţi aceşti oameni ai timpului nostru, proiectul va continua. Acest subiect, al recuperarii casei lui George Enescu de la Mihăileni, se înscrie în Campania naţională «Oamenii Timpului», care îşi propune să descopere oamenii de valoare de lângă noi. Firescul. Campania, ajunsă la a treia ediţie, este în plină etapă de nominalizări. Oricine dintre dumneavoastră îi poate nominaliza pe cei care au creat ceva deosebit, au schimbat mentalităţi sau au adus plusvaloare în comunităţile în care trăiesc". 

Casa în care a muncit şi compus compozitorul a fost construită de părinţii mamei sale. Construcţia este datată 1775 - 1830, fiind o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăţi a secolului al 19-lea.

Marţi, de la ora 19.00, în sala Muzeului Naţional ”George Enescu", se va desfăşura un concert caritabil susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ, din cadrul turneului naţional din această toamnă, ce are loc în nouă oraşe ale României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.