Unele dintre cele mai frumoase cărţi, care au încântat copilăria multora dintre cititorii adulţi de acum, au fost reeditate la Editura Arthur, în colecţia Retro. Noutăţile - „Morcoveaţă” de Jules Renard, „Cheiţa de aur sau minunatele păţanii ale lui Buratino” de Alexei Tolstoi, „Recreaţia mare” de Mircea Sântimbreanu. În plus, volume noi de Matei Vişniec şi Adina Rosetti, dar şi „Cartea năsoaselor” de Alexandra Rusu se găsesc la standul Grupului editorial Art de la Târgul Gaudeamus, la preţ redus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Poil de carotte” (Morcoveaţă), una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui Renard, a văzut lumina tiparului în 1894. Ediţia îngrijită la Editura Arthur, cu ilustraţii de Done Stan, tradusă din franceză de Marcel Gafton şi Modest Morariu, se vinde la târg cu 33 de lei. 

„Morcoveaţă şi Felix se întorc de la vecernie şi grăbesc pasul spre casă. E vremea gustării de la ora patru. Pe Felix îl aşteaptă o felie de pâine unsă cu unt sau cu marmeladă, pe Morcoveaţă răbdări prăjite pe pâine. Asta pentru că s‑a grăbit să‑şi dea ifose de om mare şi s‑a lăudat faţă de martori că nu‑i mâncăcios. Îi plac lucrurile simple şi de obicei mănâncă pâinea goală; face pe grozavul. Astă‑seară o ia înaintea lui Felix, vrând să primească cel dintâi gustarea. Uneori, pâinea goală i se pare cam tare lui Morcoveaţă. Atunci o înhaţă cu duşmănie, muşcă vârtos din ea, dă îndârjit din cap şi o crănţăne între dinţi, de sar fărâmiţe. Ai casei, strânşi în jur, îl privesc minunându‑se. Stomacul lui de struţ ar înghiţi orice: piatră, monede coclite. Într‑un cuvânt, când e vorba de mâncare, nu face mofturi”. Cartea este recomandată copiilro cu vârste de peste 12 ani. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Cheiţa de aur sau minunatele păţanii ale lui Buratino” de Alexei Tolstoi, traducere din limba rusă de Dan Faur şi R. Velt, cu ilustraţii de A. Canevschi, se vinde la târg cu 33 de lei. 

În Prefaţă, Alexei Tolstoi spune: „Pe când eram copil - e mult, foarte mult de atunci -, am citit o carte: se numea Pinocchio sau Aventurile unei păpuşi de lemn (în limba italiană, păpuşa de lemn se numeşte buratino). Mai târziu, le povesteam adesea prietenilor mei, fetiţe şi băieţi, minunatele păţanii ale lui Buratino şi, deoarece pierdusem cartea, de fiecare dată le spuneam povestea într-alt fel, născoceam tot soiul de păţanii care nici măcar nu erau cuprinse acolo. Acum, după mulţi ani, mi-am amintit de vechiul meu prieten Buratino şi m-am gândit să vă spun şi vouă – fetiţe şi băieţi – minunata poveste a acestui omuleţ de lemn”. 

Cartea este recomandată copiilor cu vârste între 7 şi 10 ani. 

Cu copertă galbenă, cartea copilăriei „Recreaţia mare”, scrisă cu mult umor de Mircea Sântimbreanu şi ilustrată de Iurie Darie, publicată în colecţia Arthur retro a Editurii Arthur, este la Gaudeamus la preţul de 35 de lei. 

În plus, cei cu vârste de peste 12 ani găsesc la stand celebrele „Fabule” ale lui Jean La Fontaine, „Broasca şi Boul”, „Greierele şi furnica”, „Corbul şi vulpea”. Cartea cu 70 de fabule, însoţite de ilustraţiile lui Eugen Taru, poate fi cumpărată de la târg la preţul de 33 de lei. 

Tot la Arthur, în colecţia Retro, una dintre cele mai longevive poveşti, care şi după 155 de ani continuă să-i poarte pe cititori în lumi paralele, „Peripeţiile Alisei în Ţara Minunilor” de Lewis Carroll, se găseşte la târg la acelaşi preţ. Publicată în 2020, cartea cu ilustraţii de Vasile Olac, este recomandată celor de 12 ani. 

La capitolul noutăţi, Editura Arthur recomandă şi cărţi de autori români. Cea mai recentă din seria de autor semnată de Matei Vişniec este „Cu vaporul printre stele”, dedicată copiilor cu vârsta de peste 8 ani, poate fi cumpărată de la stand cu 33,8 lei. Ilustraţiile îi aparţin Andrei Bădulescu. 

Mumulino este marele iluzionist de pe un vas de croazieră unic în lume. Poate chiar în întregul univers. Dintre membrii echipajului nu lipsesc iniţiatorul în alpinism sau... alchimistul. Spectatorii-călători se adună curioşi în sala albastră, dornici să vadă ce trucuri le-a pregătit maestrul. Când Pagalina şi Cincinela apar pe neaşteptate din cuferele unchiului lor, începe o cursă contracronometru pentru salvarea noului spectacol. 

Cărţile Adinei Rosetti aşteaptă să fie răsfoite. Între noutăţi, „De ce şi-a pierdut Balaurul tableta”, cu ilustraţii de Andrei Măceşanu, pentru copiii cu vârste de peste 9 ani, are ca personaje: Prinţesa, Balaurul, Marele Căpcăun, Zmeul Zmeilor. Cartea „vine la pachet” cu un bonus - o excelentă reţetă din faimoasa carte de bucate a Marelui Căpcăun, pentru prepararea supei Bob de mazăre, varianta dietetică. Cartea se vinde cu 33 de lei, preţ de târg. 

De aceeaşi autoare, „Întâiul meu cuvânt de pionier”, apărută în decembrie 2021, veste o carte ce s-a născut dintr-o experienţă personală, aşa cum mărturiseşte Adina Rosetti. O carte despre viaţa copiilor în comunism, având la final explicaţii ale unor lucruri de neînţeles pentru cei mai mici din ziua de azi: Viaţa pionierilor, propaganda, cumpărăturile de Epoca de Aur, schimburile de timbre, jocurile din faţa blocului. Cartea, ilustrată de Dan Ungureanu, se vinde la Gaudeamus cu 33 de lei. 

Şi pentru că se apropie vacanţa, cartea cu 8 povestiri a Adinei Popescu despre drumeţii pe munte şi sejururi pe litoral, este dedicată copiilor cu vârste de 12 şi 14 ani. Sunt descrise vacanţele din anii 1980 pe fondul ilustraţiilor Bilyanei Velikova. La târg, volumul costă 29 de lei. 

Un basm sucit, plin de extravaganţă, umor şi savoare, „Cartea năsoaselor” de Alexandra Rusu, ilustrată minunat de Ioana Văllimărescu, este noutate la Gaudeamus şi poate fi cumpărată pentru 33 de lei.  

„Pentru mine, e o carte despre mărime, despre fiinţe care nu se potrivesc nicicum cu lumea lor. Şi nu e că nu vor să se adapteze. Chiar vor, chiar încearcă. Dar, dacă ele cresc, lumea le vrea mici. Dacă se micşorează, lumea le vrea mari. Şi tot asa”, spune autoarea. 

La standul ART, sunt volume pe ales pentru fanii Dr. Seuss: cartea premiată cu Pulitzer „O, în ce locuri minunate o s-ajungi!”, tradusă din engleză de Florin Bican, lansată în noiembrie la Editura Vlad şi Cartea cu Genius (29 de lei), dar şi celebrul volum cu omuleţul verde şi subţire „Cum a furat Grinch Crăciunul” (29 de lei). Editorii au pregătit şi pachete de cadou. 

Programul evenimentelor la standul Grupului editorial ART de la Gaudeamus: 

Vineri, ora 12.00 - întâlnire cu nesuferitul Grinch, personajul lui Dr. Seuss,

ora 14.00 - Florin Bican şi Dan Ungureanu – lectură, live drawing şi autografe: „Apolodor pe crestele Carpaţilor” (volumul 3 din colecţia Apolodor Explorator)

ora 15.00 - Adina Rosetti şi Andrei Maceşanu - autografe şi live drawing: „De ce şi-a pierdut Balaurul tableta şi alte întâmplări fantastice”

ora 17.00 - Alex Moldovan, sesiune de autografe: seria Olguţa şi „Povestiri de citit pe sub bancă”

Sâmbătă, ora 11.00 – sesiune de autografe Andrei Puică: „Păsări aprinse”

ora 12.00 - lansare „Ordinul povestitorilor” #14. Cu Adina Popescu, Ioana Nicolaie şi copiii publicaţi în revistă
ora 14.00 - Adina Popescu şi Bilyana Velikova, live drawing şi autografe: „8 povestiri de vacanţă”
ora 15.00 - Alexandra Rusu şi Ioana Vallimarescu sesiune de autografe şi live drawing: „Cartea năsoaselor”
ora 18.00 - Poeziile lui Matei Vişniec din piesele de teatru publicate la Editura Arthur în unplugged: concert Silvan Stâncel „Dacă inimile toate...”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.