Cărţi semnate de laureata Nobel 2024, Han Kang, au fost editate în limba română la editura ART, în colecţia musai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autoarea sud-coreeană, în vârstă de 53 de ani, a fost elogiată pentru „proza ei poetică şi intensă care confruntă traume istorice şi expune fragilitatea vieţii omeneşti”.

Printre cărţile lui Han Kang se numără „Vegetariana”, „Cartea albă” şi „Disecţie”, toate trei publicate de Editura ART, în colecţia musai, în traducerea Iolandei Prodan.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„Vegetariana” a apărut în limba română în 2016, anul în care Han Kang a primit Premiul International Man Booker, iar regretata editoare Laura Albulescu a lansat colecţia musai, care găzduieşte autori prestigioşi precum Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen, Lucia Berlin sau Fredrik Backman.

„Am reuşit să vorbesc cu Han Kang la telefon”, a spus Mats Malm, secretarul permanent al Academiei Suedeze, după anunţarea câştigătoarei. „După câte se pare, avea o zi obişnuită – tocmai luase cina împreună cu fiul său. Nu era deloc pregătită pentru o asemenea veste, dar am început să discutăm despre pregătirile pentru decembrie”, luna în care lui Han Kang i se va înmâna Premiului Nobel.

Romanele, nuvelele, eseurile şi colecţiile de proză scurtă scrise de Han Kang explorează teme precum rolul femeii într-o societate patriarhală, relaţia cu corpul, violenţa, doliul, libertatea individului în raport cu statul şi cu familia. Născută în 1970 în Gwangju, Coreea de Sud, în familia scriitorului Han Seung-won, Han Kang a studiat literatura coreeană la Universitatea Yonsei şi a debutat în 1993 ca poetă. Anul următor, povestirea sa intitulată „Ancora stacojie” a câştigat un concurs din Seoul, deschizând drumul multor alte premii literare obţinute mai târziu de Han Kang. Volumul său de debut, „O iubire a lui Yeosu”, a apărut în 1995 şi s-a remarcat prin naraţiunea precisă şi compactă.

„Vegetariana” o are în centru pe Yeong-hye, o femeie tăcută, discretă, înţelegătoare, o soţie obişnuită care într-o zi se hotărăşte să nu mai mănânce carne, în urma unui vis ciudat pe care soţul ei nu-l poate înţelege. Alegerea femeii de a deveni o vegetariană strictă declanşează tot felul de reacţii în sânul familiei sale, cu consecinţe bizare şi tragice.

În „Disecţie”, autoarea sud-coreeană explorează un subiect sensibil din istoria ţării sale: sângeroasa revoltă care a avut loc la Gwangju, în mai 1980, când mii de protestatari civili – printre care se aflau femei, studenţi şi copii – au fost răniţi şi ucişi cu cruzime de armată. Disecţie a fost publicată în Coreea de Sud în 2014, iar subiectul cărţii a dus la includerea lui Han Kang pe „lista neagră” a preşedintei de atunci, Park Geun-hye.

În „Cartea albă”, naratoarea spune povestea surorii ei care a murit în braţele mamei, la câteva ore după naştere, pornind de la o listă de obiecte albe. Subiectul cărţii explorează o dramă petrecută în familia lui Han Kang: „Nu plănuisem să scriu despre sora mea mai mare. Am fost crescută de părinţii mei, care nu au putut-o uita. Când lucram la Disecţie, am scris următoarea frază: Nu muri. Te rog, nu muri. În mod straniu, cuvintele îmi erau familiare şi continuau să zăbovească în interiorul meu. Am descoperit dintr-o dată că veneau din memoria mamei mele: mi-a spus că rostise acele cuvinte, în repetate rânduri, surorii care murise înainte ca eu să mă nasc”, spune autoarea într-un interviu.

Pe blog puteţi citi un mix de Q&A cu Han Kang, întrebări şi răspunsuri relevante care vă vor introduce în lumea câştigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.