Capela Sixtină, capodoperă a artei Renaşterii, cunoscută în special datorită boltei sale pictate de Michelangelo, va putea fi admirată în cele mai mici detalii ale sale graţie unui proiect fotografic inedit, au anunţat reprezentanţii Muzeelor Vaticanului, citaţi de AFP.com.
Precedenta campanie fotografică exhaustivă dedicată frescelor realizate în secolul al XV-lea în Capela Sixtină datează din urmă cu 20 de ani.
Cu ajutorul unei tehnologii digitale inovatoare, comandată de un computer, şi al unor LED-uri speciale, ce permit producerea unei lumini diurne, au fost deja realizate fotografii cu trei opere artistice din Capela Sixtină în format mare (43 centimetri x 61 centimetri). Fotografiile au dimensiuni mai mari decât operele în sine şi au forma unui pătrat cu latura de 120 de centimetri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În total, 220 de detalii ale boltei, ce are o suprafaţă de 520 de metri pătraţi, şi ale frescei ”Judecata de Apoi” realizată de Michelangelo, dar şi picturi de pe zidurile laterale, realizate de Pietro Perugino şi Sandro Botticelli, sunt reproduse la fotografii cu dimensiuni ample. Ele sunt prezentate alături de fotografii ce oferă privitorului vederi de ansamblu, pentru a putea fi plasate în context.
Cele trei fotografii deja realizate, tipărite într-un tiraj de 1.999 de exemplare şi destinate marilor biblioteci din lume, reproduc, în plus, într-o manieră perfectă culorile utilizate de artiştii care au decorat Capela Sixtină, precizează editura italiană Scripta Maneant, specializată în publicarea de volume dedicate operelor de artă.
”Proiectul se întinde pe o perioadă de cinci ani”, a precizat Gianni Grandi, directorul departamentului de grafică, care a prezentat cele trei fotografii spectaculoase, vineri, în Capela Sixtină. ”Fotografiile vor permite să înţelegem mai bine opera lui Michelangelo, de exemplu folosirea de către el a dungilor şi a pointilismului”, a adăugat specialistul italian.
Pasionaţilor de artă care nu îşi permit să achiziţioneze aceste fotografii ieşite din comun (comercializate cu preţul de 12.000 de euro) le rămâne în continuare posibilitatea de a vizita celebra capelă din Vatican în care cardinalii îşi aleg un nou papă, vizitată în fiecare zi de 20.000 de persoane venite din lumea întreagă.
Capela Sixtină a trecut printr-o mică ”revoluţie” de imagine în 2014, odată cu instalarea unui nou sistem de iluminare, compus din 7.000 de LED-uri, care au reuşit să scoată din obscuritate mii de îngeri, demoni, apostoli şi profeţi pictaţi în Capela Sixtină, într-un spectru ce conţine 276 de culori.
Capela Sixtină este capela palatului papal din Vatican şi este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 şi 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.