Bucharest International Dance Film Festival va continua, în luna septembrie, când va avea loc a cincea ediţie. În ultimul an, asociaţia organizatoare, Tangaj Dance, s-a judecat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale privind finanţarea obţinută de BIDFF şi asumată de Consiliului Interministerial pentru Centenar. Următorul termen este stabilit pentru luna septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bucharest International Dance Film Festival va avea loc anul acesta între 4 şi 8 septembrie. „Suntem în plin proces de selecţie”, a declarat, pentru News.ro, Anamaria Antoci, una dintre fondatoarele evenimentului.

Legat de procesul intentat anul trecut Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, ea a explicat: „Ne judecăm. Am avut o nouă înfăţişare recent, dar nu ne-au acceptat martorii - persoane care lucrau la momentul respectiv în departamentul Identitate Naţională (Ministerul Culturii, n.r.) cu care noi am discutat şi ne-au scris e-mail-uri. Ne-au spus că respectivele persoane nu mai lucrează la MCIN. Avem un nou termen în septembrie, când va fi deja un an de când am început”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Antoci este de părere că întreaga acţiune legală va dura doi ani şi spune că situaţia a fost una „dezarmantă”.

„Probabil că o vom lungi aşa o perioadă. Părerea mea este că va dura vreo doi ani. Am avut două înfăţisări până acum. Pentru că aşa este procesul. Vreau măcar să se concluzioneze cumva. Este foarte dezarmant. A fost un moment, după ani în care am avut o încredere că totuşi reuşim şi asta m-a dus mereu mai departe. În domeniul cultural, în general, mi se pare că dacă ne străduim reuşim. Momentul de anul trecut a fost dezarmant, nu pentru că s-a întâmplat ceva, ci că pur şi simplu pentru că nu a existat o persoană cu care să poţi avea un dialog. Am lucrat în instituţii de stat şi ştiu ce înseamnă, dar reuşeai cumva să ajungi la cineva să te asculte. Mi se pare că nu mai există lucrul ăsta. Şi asta m-a îngrijorat foarte mult, trecând peste proiectul nostru şi finanţarea noastră”. 

Pentru ediţia de anul acesta, producătoarea a precizat că a fost obţinută finanţare.

„Am reuşit să obţinem o finanţare, pe care anul trecut am pierdut-o pentru că au fost tot felul de schimbări la AFCN - au pus toate festivalurile la un loc şi au finanţat mult mai puţine şi, într-un final, am rămas primii sub linie. Anul acesta am reuşit ca din 200 de proiecte să fim printre primele”.

Asociaţia Tangaj Dance a obţinut, în sesiunea de finanţare A.F.C.N. II/2019, suma de 79.921 de lei pentru BIDFF.

În octombrie 2018, Asociaţia Tangaj Dance, organizatoare a Bucharest International Dance Film Festival, a semnalat modul de funcţionare a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care a comis mai multe greşeli de procedură privind finanţarea obţinută de BIDFF şi asumată de Consiliului Interministerial pentru Centenar, şi a anunţat că a hotărât să facă demersuri în instanţă.

„Din cauza unor greşeli de procedură şi a unei lipse de comunicare între mai multe departamente din cadrul MCIN, asociaţia organizatoare riscă să rămână cu o datorie de aproximativ 20.000 de euro, sumă aprobată şi asumată public în cadrul Consiliului Interministerial pentru Centenar, din care au făcut parte Viorica Dăncilă (prim-ministrul României - în calitate de preşedinte al Consiliului) şi George Ivaşcu (ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale - în calitate de vicepreşedinte al Consiliului)", au transmis atunci cele două fondatoare ale festivalului - coregrafa Simona Deaconescu şi producătoarea Anamaria Antoci.

MCIN a susţinut că la semnarea contractelor de finanţare, beneficiarii au fost informaţi „despre documentele în baza cărora se vor face deconturile (ghid de decont, anexă la contractul de finanţare) şi au fost înştiinţaţi că pot începe pregătirea activităţilor ce urmează a fi implementate, fară a angaja cheltuieli”.

„Având în vedere faptul că perioada de desfăşurare a proiectului «[re]tracing» - BIDFF, conform cererii de finanţare, a fost 3 - 9 septembrie, deci cu începere în prima zi lucrătoare după semnarea de către beneficiar a contractului de finanţare, beneficiarul a fost înştiinţat pe 07.09.2018 că, pentru a beneficia de finanţarea alocată, este necesar să se încadreze în cerinţele art. 14, alin (13) din OMCIN 2319/2018, conform căruia «finanţarea se utilizează numai după data intrării în vigoare a contractului pentru finanţare nerambursabilă şi numai în termenul de valabilitate al acestuia», ceea ce presupunea decalarea perioadei de implementare a proiectului la o dată ulterioară semnării contractului de finanţare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.