Salonul Internaţional de Carte Bookfest îşi deschide porţile la Romexpo, miercuri, începând cu ora 10.00. Intrarea este liberă în toate cele cinci zile ale evenimentului. Între 29 mai şi 2 iunie, la Bookfest cititorii vor găsi circa un milion de volume, sute de titluri noi, aproximativ 300 de lansări de carte şi dezbateri, şi peste 60 de evenimente dedicate copiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Circa 200 de expozanţi din întreaga ţară, alături de reprezentanţe culturale cu sediul la Bucureşti, vor fi prezenţi zilnic, de miercuri, 29 mai, şi până duminică, 2 iunie, în intervalul orar 10.00-20.00, respectiv 10-21 (vineri şi sâmbătă).

Republica Moldova este invitatul de onoare a celei de-a XVII-a ediţie a celui mai aşteptat eveniment expoziţional dedicat cărţii. Vizitatorii se vor bucura de numeroase evenimente susţinute atât la standurile editurilor, cât şi la scenele Arena, Matca şi Arca, dar şi la Cafeneaua Artelor şi Cafeneaua Literară sau la nou-inauguratul spaţiu BooksToScreen.

Pe lângă evenimentele cu cei mai cunoscuţi autori ai momentului, Bookfest oferă cărţi la preţuri mai mici decât în librărie. Multe dintre editurile prezente în cadrul salonului de carte au anunţat deja că vor avea reduceri de până la 80% din preţul de librărie.

Cei mici sunt aşteptaţi la Clubul Bookfest Junior, unde vor putea lua parte la discuţii despre ultimele cărţi apărute pentru ei, precum şi ateliere tematice, jocuri şi o tombolă cu premii surpriză. Numeroase volume, cu prieteni gata de descoperit, sunt pregătite pe rafturile standurilor.

„Te cuprind, Republica Moldova” este sloganul propus de ţara invitată, o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spaţiul lingvistic şi cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrăţişez”.

Ţara invitată la ediţia din acest an a Salonului de Carte Bookfest a pregătit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2. Programul cuprinde evenimente diverse: de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale.

Ediţia din acest an a Salonului de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, 29 mai, la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitate înalte oficialităţi din România şi Republica Moldova.

Şi, pentru a-i familiariza pe cititori cu Invitatul de onoare, vor avea loc mai multe dezbateri şi prezentări, prima dintre ele "Perfect integraţi: scriitori basarabeni în România", în 29 mai, la scena Matca, începând cu ora 14.30, la care vor participa Cătălina Bălan, Liliana Corobca, Vasile Ernu, Dinu Guţu, Diana Iepure şi Emilian Galaicu-Păun.

De asemenea, editura Paralela 45 aşteaptă publicul joi, începând cu ora 17.00, la scena Matca, la o dezbatere cu tema centrală "Falanga basarabeană", unde vor participa, între alţii, Diana Iepure, Cătălina Bălan, Mihail Vakulovski, Maria Pilchin, Ivan Pilchin, Paula Erizanu, Bogdan Răileanu, Iulian Fruntaşu.

Cărţi noi de Cristian Tudor Popescu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu

Într-un an cu asemenea încărcătură electorală, organizatorii Bookfest anunţă pentru duminică, la scena Arena, o dezbatere pornind de la întrebarea "Cu ce se ocupă un preşedinte de ţară?", având în fundal lansarea cărţii "Ce vrem de la preşedintele ţării? Ghid civic pentru alegătorii români", scrisă de Cristian Preda, Ciprian Mihali şi Sorin Ioniţă. Discuţiile vor fi purtate de Cristian Preda, Sorin Ioniţă şi Gabriel Liiceanu, moderaţi de jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al postului de radio RFI România. În avanpremiera acestei dezbateri, sâmbătă, de la ora 17.00, pe scena Arena se va vorbi despre cele 7 riscuri pentru România până în 2035. Raport de prognoză EFOR, în prezenţa reprezentanţilor Expert Forum Sorin Ioniţă şi Laura Ştefan, însoţiţi de Gabriel Liiceanu.

Editura Polirom îi invită pe toţi cei interesaţi sâmbătă, la Scena Arena, de la ora 13.00, la o întâlnire a cititorilor cu Cristian Tudor Popescu, care va vorbi despre noul său volum "Râsul dracului. Interceptări. Informaţii desecretizate. Autodenunţuri". 

Sâmbătă, de la ora 18.00, la standul editurii Polirom va avea loc lansarea volumului "Între două lumi. Monahismul ortodox şi modernitatea" de Mirel Bănică. Autorul revine la preocupările sale mai vechi şi teme de cercetare legate de relaţia dintre religie şi modernitate. În vederea realizării acestei lucrări, Mirel Bănică a fost la mănăstirile din ţară care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile, şi a observat şi participat direct la viaţa monahală din prezent. În cadrul acestui eveniment vor vorbi Andrei Pleşu şi autorul iar Adrian Şerban va modera.

În ultima zi a Salonului de Carte, editura Polirom vă propune o dezbatere, ce va avea loc la Scena Arena, de la ora 12.00, despre cartea lui Salman Rushdie - "Cuţitul". În carte autorul prezintă cititorilor reflecţiile sale în urma supravieţuirii unei tentative de asasinat. Volumul este lansat la doar doi ani de la teribilul incident când Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui festival literar din New York. Vor prezenta: Carmen Muşat, Bogdan Ghiu, Marius Chivu şi Dan Croitoru.

Sâmbătă, va avea loc lansarea cărţii lui Gabriel Liiceanu - "Scrisoare către Dorothea", la standul editurii Humanitas, de la ora 14.00. „Prin noi şi numai prin noi, ca fiinţe gânditoare şi cuvântătoare, lumea poate avea sens şi poate fi iubită”, spune Gabriel Liiceanu despre mesajul acestei cărţi, care va fi prezentată alături de Horia-Roman Patapievici şi Lidia Bodea. De la ora 15.00, tot în standul editurii Humanitas, Tatiana Niculescu lansează cartea "Delicioasa poveste a cozonacului românesc", surprinde însemnătatea pe care a căpătat-o cozonacul pe meleagurile ţării noastre. Alături de autoare vor vorbi scriitorul Dan Alexe şi psihiatrul Vlad Stroescu.

Pasionaţii de istorie sunt aşteptaţi la standul editurii Humanitas vineri, pentru lansarea volumul "Din vremea lui Tudor" de Radu Oltean. Evenimentul va începe la ora 16.00 şi se va încheia cu o sesiune de autografe. Alături de autor, vor fi prezenţi şi Tudor Dinu, autor, profesor doctor abilitat la Universitatea din Bucureşti şi doctor honoris causa al Universităţii Democrit a Traciei (Grecia), şi Radu Gârmacea, autor.

Radu Paraschivescu va lansa la editura Humanits volumul "Libertatea de depresie: Învăluiri şi dezvăluiri de pe la noi", sâmbătă, de la ora 15.30, în standul editurii. Gabriel Liiceanu şi Cătălin Striblea, alături de autor, vor participa la o discuţie pe tema cărţii şi la o sesiune de autografe. În stilul său caracteristic, Radu Paraschivescu le aduce cititorilor, chiar în an electoral, o carte care vorbeşte despre îmbinarea dintre scena politică şi minciună, despre impostorii incapabili infiltraţi în instituţii şi pe posturi importante, de unde sunt greu de evacuat.

Mimi Brănescu aduce "Las Fierbinţi" la Bookfest 2024

Lansările titlurilor de ficţiune vor face deliciul iubitorilor de carte la Bookfest 2024, mai ales atunci când între vorbitori se află personalităţi recunoscute ale lumii culturale. Astfel, joi, la standul editurii Humanitas, începând cu ora 18.00, va fi lansată cartea "Şase piese, un autor" de Mimi Brănescu. Mimi Brănescu este scenarist, dramaturg şi actor de film, şi "creierul" din spatele serialului "Las Fierbinţi". Alături de autor, la eveniment vor fi Lidia Bodea şi Radu Paraschivescu. 

Vineri, Biblioteca Polirom va prezenta, la Scena Arena, de la ora 19.00, o serie de nouătăţi editoriale: "Calendarul unei vechi iubiri" de Andreï Makine, "Plimbări cu câinii" de Gianfranco Calligarich, "Un câine la masa mea" de Claudie Hunzinger, "Jos, în vale" de Paolo Cognetti, "Aproape surorile" de Cloé Korman, "Nicio slujbă nu-i uşoară" de Kikuko Tsumura şi "Nimic nu mi te poate şterge din minte" de Michel Bussi. La eveniment vor prezenta Magdalena Ciubăncan, traducător, Luminiţa Corneanu, critic literar, scriitoare şi traducător, Alexandra Cozmolici, traducător, Adina Diniţoiu, critic literar, jurnalist cultural şi traducător, Alida Mocanu, jurnalist, Carmen Muşat, critic literar şi eseistă, şi Dana Pîrvan, scriitoare.

Duminică, editura Humanitas Fiction invită publicul la Scena Arena, începând cu ora 13.00, la o masă rotundă, care va avea ca temă de discuţie "Lumea văzută cu sufletul", plecând de la cartea lui Thomas Schlesser - "Ochii Monei". Alături de autor, pe scenă vor fi jurnalistul cultural Marius Constantinescu, poetul şi traducătorul Bogdan Ghiu, jurnalistul Radu Sergiu Ruba, dramaturgul Matei Vişniec, şi Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction.

Editorul Bogdan Alexandru-Stănescu va vorbi despre cele mai proaspete titluri din colecţia Anansi, a editurii Pandora M, sâmbătă, de la ora 14.00, pe scena Arena. Aşadar, cei care vor să afle mai multe motive ca să cumpere şi să citească, între altele, "Ochelarii cu ramă de aur" de Giorgio Bassani, "Băiatul sclipitor" de Paul Auster (care a decedat în urmă cu doar două săptămâni), "Civilizaţia de Kenneth Clark sau La porţile tărâmului de nicăieri" de Samar Yazbek, sunt aşteptaţi la scena Arena.

Între evenimentele pregătite de editura Trei pentru Bookfest 2024 sunt "Omul Portocaliu şi alte povestiri terapeutice" de Doina Cosman, care va fi prezentată duminică, de la ora 12.00, la scena Arena, dar şi lansarea cărţii "Secretul longevităţii şi vitalităţii. Medicina stilului de viaţă" de Alina Epure, unde va fi moderatoare editorul Magdalena Mărculescu. Nu trebuie ratate nici cărţile pregătite pe rafturile standului editurii: "Rătăcitorul" de Agnes Martin-Lugand, "Măreaţa Elveţiană" de Jen Beagin, "Teoria tăcerii" de Iulian Tănase şi alte zeci de titluri.

De ce merită să iubim Bucureştiul

Programul editurii Vremea include sâmbătă, la scena Arca, o întâlnire cu Petre Mihai Băcanu, preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor din România şi fost director al ziarului România Liberă, care vine să prezinte publicului volumul său de memorii "Bilet de ieşire". Jurnalistul, care a fost închis câteva luni chiar în 1989 pentru activităţi împotriva regimului lui Nicolae Ceauşescu iar în 22 decembrie 1989 a fost alungat din celula sa, după cum a povestit chiar el în cadrul unui interviu pentru România Liberă, fără "bilet de ieşire". Tot editura Vremea invită cititorii sâmbătă, la o masă rotundă ce va avea loc la Scena Arena, începând cu ora 12.00, la care vor fi prezenţi Andrei Pleşu, Principele Nicolae al României şi Dragoş Petrescu, antreprenor român, fondator al lanţului City Grill Restaurants şi coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Tema de discuţie va fi "Bucureşti, un oraş pe care merită să-l iubeşti". În ziua de azi, foarte mulţi dintre cei ce locuiesc în capitala României se plâng de condiţiile de trai din acest oraş: lipsa căldurii şi a apei calde, supraaglomerarea, mizeria şi scăderea gradului de educaţie sunt doar câteva dintre motivele invocate de oameni. Când se oferă prilejul de a iubi din nou Bucureştiul, merită să îi oferim o nouă şansă.

Curtea Veche Publishing, în colaborare cu Institutul Francez din România, anunţă lansarea volumului "Milan Kundera. Scrisul, ce idee!", de Florence Noiville, la care vor lua parte autoarea, traducătoare Florica Courriol, editoarea Luana Schiduşi Anca-Maria Pănoiu, redactor-şef la Curtea Veche Publishing. Un alt eveniment de neratat, pregătit de editură, va fi joi, de la ora 18.00, la Scena Matca, unde va avea loc lansarea cărţii "Regimuri politice totalitare şi autoritare. Italia şi Europa Orientală în perioada interbelică", coordonată de Dan Mihalache, politician şi ambasador al României în Regatul Unit, şi Sabin Drăgulin, profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi.

Corint evocă masacrele din Războiul sfânt al României

Editura Corint a pregătit mai multe lansări, printre care "Oppenheimer: Un prometeu american" de Kai Bird, care va avea loc la Scena Arca, duminică, de la ora 12.00. Cartea care a stat la baza filmului omonim, realizat de Cristopher Nolan, laureat cu 7 premii Oscar. Invitaţi să vorbească la acest eveniment sunt Cristian Presură, fizician, inventator, autor şi cercetător, Irina Margareta Nistor, translator şi critic de film, Andrei Pogăciaş, istoric, scriitor şi redactor la Tactica şi Strategia, iar moderatoare va fi Simona Preda, istoric, scriitoare şi jurnalist cultural. "Vieţile sociologului. Academicianul Mihail M. Cernea în dialog cu Zoltán Rostás" este un alt volum ce va fi lansat de editură, sâmbătă, 1 iunie, la Scena Matca, ora 18.00, şivor participa protagoniştii, Simona Preda şi Florin Mihai Răzvan.

Istoricul american Grant Harward va avea o prezenţă virtuală la Bookfest 2024 ca să vorbească despre volumul său proaspăt apărut "Războiul sfânt al României. Militarii, motivaţia, Holocaustul", care încearcă să arate cum, sub motivaţia purtării unui război sfânt, atât în linia întâi, cât şi în spatele frontului, o parte dintre militarii români au comis crime de război inclusiv pe teritoriul actualei Republici Moldova. Pe scenă vor fi istoricul Simona Preda şi scriitorul Oleg Serebrian, iar Grant Harward şi istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului de Istorie a Evreilor din România, vor avea intervenţii virtuale, în direct.

Editura Academiei Române anunţă mai multe lansări interesante şi întâlniri cu personalităţi ale vieţii academice: una dintre acestea este "Amintiri din Chirurgie" de dr. Irinel Popescu, medic şi membru corespondent al Academiei Române, iar cartea se va lansa miercuri, 29 mai, la scena Arca, de la ora 15.00. De la ora 16.00, tot la scena Arca, editura Academiei lansează volumul "Cântecul lui Guillaume" de Virgil Mazilescu, poet care, deşi a murit la numai 42 de ani, a reuşit să-şi lase amprenta în literatură prin stilul său aparte.

Editura Creator aduce în atenţie lansarea a trei volume importante, evenimentele având loc joi, la scena Matca: de la ora 15.00, "Arta succesului feminin" de Victoria Marinescu, la ora 15.30 are loc prezentarea volumului "Sfântul din Montparnasse" de Peter Neagoe iar de la ora 16.00 va fi lansată cartea lui Nicolae Vasile - "Între lumi".

Editura Lebăda Neagră va fi pe scenele Arena şi Arca pentru a vă prezenta volumele: "Dincoace, în suflet" de Ioana Bena, "Povestiri din aeroport şi de pe lângă" de Adrian Voicu, joi, la Scena Arena, de la ora 17.00, dar şi pe scriitorul Cosmin Perţa, tot joi, dar la Scena Arca, ora 14.00, prezentarea volumului "Confesiuni" de Paul Cişmigiu, în prezenţa autorului şi a actriţei Anca Sigartău. Sâmbătă, autorul Jan Cornelius îşi va lansa cartea "Conspiraţia cearşafurilor. Jurnal european", la Scena Arca, ora 16.00, iar duminică va fi prezentat volumul de debut a Oanei Neda - "Porturile Lune", de la ora 11.30, la Scena Arca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.