Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2017 s-a deschis oficial miercuri, la Romexpo, în prezenţa lui Tamar Samash, ambasadorul Israelului la Bucureşti, ţara invitată a salonului de anul trecut, a lui Anneli Lindahl Kenny, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, ţara invitată a acestei ediţii, şi a lui Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, ţara invitată a ediţiei de anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti a făcut cititorilor o scurtă invitaţie la standul Suediei, aflat în Pavilionul C4, prezentând oferta de carte şi cele 20 de evenimente pregătite. 

"Suedia este extrem de încântată să fie invitatul de onoare. Motto-ul prezenţei noastre este «Creating Stories». Credem că prin a împărtăşi poveşti putem să ne înţelegem mai uşor, să ne apropiem unii de alţii, iar unul din scopurile noastre este de a inspira, principalul fiind de a crea mai multe poduri între România şi Suedia. Prin poveşti putem inspira. Evenimentele noastre cele mai importante promovează educaţia, egalitatea între sexe, incluziunea socială şi diversitatea”, a transmis ambasadoarea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Suedia a pregătit pentru cele cinci zile ale târgului de carte expoziţii, lansări de carte şi proiecţii de film.

"Suntem fericiţi să avem invitaţi nouă scriitori, editori, graficieni. Împreună vom organiza 20 de evenimente, două expoziţii noi suedeze, una care promovează literatura pentru copii şi una fenomenul Nordic Noir. Vom avea şi 20 de activităţi pentru copii. De asemenea, în fiecare seară, vor rula două filme suedeze cu subtitrare în limba engleză. Am invitat 120 de copii de la case de copii din Bucureşti pentru a participa la evenimentele noastre. Doi profesori de la secţia de limba suedeză a Universităţii din Bucureşti vor participa la evenimente. Mai mulţi voluntari vor ajuta la standul Suediei. Vă invit în număr cât mai mare la evenimente pentru a învăţa, a discuta şi a împărtăşi”, a spus diplomatul.

Înfiinţat în 2006, din dorinţa editorilor de carte, Bookfest a fost organizată atunci de AER, condus de Gabriel Liiceanu. Grigore Arsene, preşedintele AER, a vorbit în deschidere despre "importanţa unui salon de carte pe o piaţă destul de restrânsă ca cea românească”.

Consilierul preşedintelui, Sergiu Nistor, a fost mandatat de preşedintele Klaus Iohannis să înmâneze organizatorului, Asociaţia Editorilor din România, diploma prin care consacră Înaltul său patronaj acestei ediţii.

"Salonul Bookfest este mai mult decât un mijloc de a promova un produs. Salonul pe care-l organizaţi a devenit un serviciu public, un bun public, un loc al dezbaterii despre cultură, al dezbaterii despre etica existenţei noastre în această lume complexă în care trăim. Acestea sunt raţiunile pentru care preşedintele a decis, pentru a doua oară consecutiv, să acorde înaltul său patronaj manifestării Bookfest”, au fost cuvintele lui Sergiu Nistor în deschiderea salonului de carte.

Bookfest are, pe lângă ediţia din Bucureşti, începând din 2012, şi ediţii locale: şase la Timişoara, cinci la Cluj-Napoca, trei la Târgu-Mureş, patru la Braşov, două la Iaşi, iar în 2016 şi la Chişinău. Capitala ocupă 50% din piaţa de carte.

"Deşi suntem a şasea ţară ca populaţie din Uniunea Europeană, după plecarea Marii Britanii, din punct de vedere al lecturii toţi parametrii ne situează destul de prost. Dacă îi număraţi pe cei care citesc 10 cărţi pe an, ceea ce numim elita medie, România este ultima, cu un procent de 2,8%, atunci când media cititorilor este de 25%, chiar 30%”, a avertizat Grigore Arsene.

Preşedintele AER a citat din recomandarea Comisiei Europene, din broşura "Industria cărţii în Europa: un tablou în premieră”, elaborat de Federaţia Editorilor din Europa: "Îmbunătăţirea accesului la educaţia tradiţională de calitate în special pentru copiii din zonele rurale. Deci, educaţia tradiţională de calitate înseamnă în primul rând accesul la lectură, la cărţi, ceea ce este un lucru la care avem mult de făcut”, a conchis Grigore Arsene, care a punctat şi problema pirateriei care distruge cititorii, făcând apel la ajutorul ministerului Culturii în această problemă.

Prezent la deschidere, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, a vorbit despre importanţa cărţii. "Cultura este o chestiune de zi cu zi. Un festival ajută să conştientizăm importanţa lecturii”, a spus ministrul.

"De la1 ianuarie 2016 TVA-ul la carte şi la tipărituri este de 5%, una dintre cele mai mici cote din Uniunea Europeană. De altfel, anul trecut la Bookfest s-a înregistrat o creştere de 10% la vânzări. La nivel mondial, în 2017, a crescut consumul şi vânzările la cartea tipărită, scâzând la cele în format digital. Pentru cei care erau profeţii dispriţiei cărţii tipărite, iată că s-au înşelat, că piaţa este surprinzătoare. Literatura în format tipărit are un viitor”, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

Salonul de anul acesta se desfăşoară pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi. Anul acesta spaţiul a fost mărit cu 20%, fiind expuse la vânzare un milion de cărţi, dintre care câteva mii de titluri noi. Aproximativ 200 de entităţi expun la Bookfest şi  organizează 400 de evenimente, lansări de carte, spectacole de tot felul. Copiii au un spaţiu dublu, unde se organizează manifestări speciale pentru ei.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2017 are loc la Bucureşti până duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.