Valeria Seciu, care a murit marţi dimineaţă, a fost protagonista unora dintre cele mai importante spectacole din istoria teatrului românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În perioada anilor ‘70-‘80 numele ei a fost legat de montările Cătălinei Buzoianu, ”Maestrul şi Margareta”, ”Nişte ţărani”, ”Să-i îmbrăcăm pe cei goi”, ”Cerul înstelat de deasupra noastră”, ”Doamna cu camelii”, la Teatrul Mic.

A fost Veronica Micle la debutul din 1964 la Teatrul Naţional, a fost Cordelia, Marguerite Gautier, Arkadina sau Lady Macbeth, toate personajele au avut parte de prezenţa ei elegantă. A fost ”Ciuta” în spectacolul TV din 1984 şi Veta în ”O noapte furtunoasă” în regia Soranei Coroamă Stanca. În spectacolele de la Televiziunea Română a mai jucat în ”Woyzeck”, ”Jocul ielelor”, ”Jocul ielelor”, ”Femeia mării”. A fost Valeria Seciu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cuplul format de Dinu Săraru, Ştefan Iordache şi Valeria Seciu, a fost cel pe care Teatrul Mic şi-a construit gloria. ”Paraşutiştii”, ”Casa de la miezul nopţii”, ”Ion - Blestemul pământului/ Blestemul iubirii”, ”Lumini şi umbre” sunt câteva dintre titlurile care compun filmografia Valeriei Seciu.

De neuitat este rolul din filmul ”Adela”, pentru care Mircea Veroiu a obţinut în 1985 Marele Premiu la Festivalul de la San Remo.

Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa ”Cum vă place“ în regia lui Octavian Cotescu.

A fost colegă de generaţie cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu.

Actorul şi profesorul ei, Octavian Cotescu, a cerut-o în căsătorie pe fosta studentă, în 1966, după ce actriţa a revenit în Bucureşti de la Cluj, unde jucase doi ani. „Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în <Pădurea>, cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei", spunea actriţa într-un interviu.

Fiul soţilor Cotescu, Alexandru, a ales calea monahală şi în prezent este călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil. El se numără printre traducătorii celei mai recente ediţii româneşti a culegerii de texte teologice ”Everghetinos” (din gr., ”Binefăcătoarea”).

După absolvirea facultăţii de teatru, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronica Micle, în spectacolul ”Eminescu“, în regia lui Sică Alexandrescu, alături de Ion Caramitru, care i-a fost partener în nenumărate alte ocazii.

S-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti în 1978. A fost actriţa preferată a regizoarei Cătălina Buzoianu. ”Vali a fost întotdeauana o actriţă foarte interesată de ceea ce a făcut, foarte pasională pentru munca ei. Nu pot să uit că în <Maestrul şi Margareta> se căţăra pe pereţi, pe piloane, cu mult înainte de Au pus cătuşe florilor”, au fost cuvintele regizoarei despre ea.

În stagiunea 2008 – 2009 a jucat în ”Menajeria de sticlă”, la Teatrul Naţional, la Teatrul Mic, în spectacolul ”Cum gândeşte Amy” (piesa a fost montată special pentru Valeria Seciu, care a dorit să interpreteze rolul actriţei Esme) şi la Teatrul Act în ”Creatorul de teatru”. ”Magnetică ingenuă eternă, capabilă să-şi centreze sensibilitatea spre abisurile ori culmile naturii umane, ca-ntr-un alint, totdeauna cu o puternică senzualitate catifelată în privire, în vocea cu inflexiuni de miere sau fiere...”, aşa a fost caracterizată în site-ul Teatrului Naţional din Bucureşti.

A interpretat peste 20 de roluri în filme: ”Casa neterminată” (1964), ”Un august în flăcări” (1974), ”Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), ”Lumini şi umbre” - serial TV (1979-1982), ”Bună seara, Irina” (1980), ”Dragostea şi revoluţia”, ”Vreau să ştiu de ce am aripi” (1983), ”Adela” (1984), ”Furtună în Pacific” (1985), ”Aurora” (2010), ”Roxanne” (2013) şi ”Sunt o babă comunistă” (2013).

A câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul ”Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ”Înainte de tăcere”.

În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu.

În 2007, UNITER i-a oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, a fost aleasă tot la gala UNITER, Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din spectacolul „Lear”, în regia lui Andrei Şerban de la Teatrul Bulandra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.