Biblioteca Naţională a Franţei a declarat joi, pentru AFP, că a pus în carantină patru cărţi din secolul al XIX-lea decorate cu arsenic, pentru a evita orice risc legat de acest produs toxic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alerta a venit la sfârşitul anului 2010 de la universitari care au descoperit acest element chimic pe coperţile unor cărţi din această perioadă.

Un program de cercetare germano-american numit Poison Book Project lucrează la identificarea cărţilor în cauză. Majoritatea celor cunoscute până acum se află în Statele Unite.

BnF a comparat titlurile deja identificate în alte ţări cu propriul catalog. Iar în urma analizei, doar patru volume, din cele 28 potenţial vizate, conţineau într-adevăr arsenic.

"Aceste lucrări au fost puse în carantină şi vor fi supuse unor analize suplimentare de un laborator extern pentru a evalua cantitatea de arsenic prezentă în fiecare volum", a precizat instituţia.

Ceea ce au în comun toate cele patru este faptul că au fost tipărite în Marea Britanie şi au fost consultate foarte rar. Este vorba despre două volume de balade irlandeze adunate de Edward Hayes în 1855, o antologie bilingvă de poezie românească realizată de Henry Stanley în 1856 şi o colecţie a lucrărilor Societăţii Regale de Horticultură din Marea Britanie pentru anii 1862-1863.

Arsenicul era apreciat pentru nuanţa "verde Schweinfurt" sau "verde Paris" folosit între anii 1790 şi 1880, potrivit bazei de date actuale. Acest pigment a fost utilizat în principal în ţările anglofone şi în Germania, şi mai rar în Franţa.

BnF a precizat că este în căutarea altor cărţi cu coperţi verzi "în afara listei Poison Book Project".

Teoretic, cititorii care consultă astfel de cărţi riscă disconfort sau vărsături. Biblioteca a declarat pentru AFP că riscul pentru utilizatori este a priori foarte moderat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.