„Băiatul cu pijamale în dungi” (John Boyne), „Hoţul de cărţi (Markus Zusak) şi “Cititorul din peşteră” (Rui Zink) sunt cele mai comandate cărţi de beletristică în prima jumătate a acestei veri, arată o analiză a librăriei online Libris.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Media comenzii plasate pe Libris în prima jumătate a verii este similară mediei anuale şi se situează în jurul valorii de 127 lei. Coşul mediu de cumpărături conţine 4 cărţi, iar cele mai multe comenzi s-au plasat din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Prahova, Timiş, urmate de judeţele Braşov, Constanţa, Argeş, Sibiu şi Suceava.

Eric-Emmanuel Schmitt, Marc Levy, F. M. Dostoievski, Gabriel Garcia Marquez şi Geronimo Stilton sunt cei mai bine vânduţi autori străini ai primei jumătăţi de an, iar Ioana Pârvulescu, Niculina Gheorghiţă, Leon Dănăilă, Dan-Silviu Boerescu şi Dorin Bujdei sunt autorii români cu cele mai multe cărţi vândute pe Libris în primele şase luni din 2024.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Cărţile în limba engleză continuă să crească în popularitate, categoria înregistrând o creştere de 30% faţă de perioada similară din anul trecut. Volumele ce fac parte din serii populare pe Tik Tok domină topul volumelor în limba engleză vândute de Libris. De asemenea, deşi la nivel internaţional volumele ce se încadrează în genul literar hibrid romantasy intră deja de multă vreme pe lista celor mai vândute cărţi, în România acestea îşi fac simţită prezenţa în acest an, când 5 din cărţile din top 10 pot fi încadrate astfel.

Acestea se adresează în special cititorilor tineri, din categoria 18-25 ani, care pot savura atât magia şi misterul unor lumi fantastice, cât şi complexitatea şi intensitatea unor poveşti de dragoste.

Alte trei titluri din topul celor mai vândute volume în limba engleză sunt poveşti de dragoste ce fac parte din serii care se bucură de o vizibilitate uriaşă pe reţelele de socializare, în special pe Tik Tok.

Top 10 volume de beletristică în 2024 pe Libris.ro
1.  Cât timp înfloresc lămâii - Zoulfa Katouh
2. Băiatul cu pijamale în dungi - John Boyne
3. Hoţul de cărţi - Markus Zusak
4. Ne vedem în august - Gabriel Garcia Marquez
5. Furia - Alex Michaelides
6. Mandibula lui Cain - Edward Powys Mathers
7. Cititorul din peşteră - Rui Zink
8. Numele mi-l ştie vântul - Isabel Allende
9. Din cer au căzut trei mere - Narine Abgarian
10. Insula copacilor dispăruţi - Elif Shafak

Top 10 cele mai vândute cărţi de Dezvoltare Personală
1. Mindreader - David J. Lieberman
2. Legăturile care ne ţin în viaţă - Rebecca Shankland, Christophe Andre
3. Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi - Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
4. Stilurile de ataşament - Amir Levine, Rachel S.F. Heller
5. Cuvintele îţi modelează creierul - Andrew Newberg, Mark Robert Waldman
6. Arta manipulării - Kevin Dutton
7. Atomic Habits - James Clear
8. Cele cinci limbaje ale iubirii. Ed. 6 - Gary Chapman
9. Când corpul spune nu - Gabor Mate
10. Cum să comunici cu oricine - Leil Lowndesn

Top 10 cele mai vândute volume pentru copii
1. 101 poveşti de noapte bună
2. Calendarul în poveşti - Adriana Monica Gheorghiu, Iulian Bogaciev
3. 99 poveşti cu litere mari pentru pitici şi bunici
4. Darwin. Expediţia pe Beagle - Jeremie Royer, Fabien Grolleau
5. Poveşti terapeutice pentru copii mici şi mari - Cristina-Angela Tohănean, Mirela Ţigănaş
6. 500 de adevăruri incredibile şi trasnite
7. 101 poveşti cu animale
8. 500 de adevăruri uimitoare şi amuzante
9. Să învăţăm şah - Milorad Kovacevic, Goran Milisavljevic
10. Copacul cu 52 de etaje - Andy Griffiths, Terry Denton

Top 10 cele mai vândute volume în engleză
1. Concise 48 Laws Of Power - Robert Greene
2. Twisted Lies. Twisted #4 - Ana Huang
3. Powerless. The Powerless Trilogy #1 - Lauren Roberts
4. A Court of Thorns and Roses. A Court of Thorns and Roses #1 - Sarah J. Maas
5. A Curse for True Love. Once Upon A Broken Heart #3 - Stephanie Garber
6. King of Sloth. Kings of Sin #4 - Ana Huang
7. House of Flame and Shadow. Crescent City #3 - Sarah J. Maas
8. Icebreaker. Maple Hills #1 - Hannah Grace
9. The Assassin's Blade. Throne of Glass #0.1-0.5 - Sarah J. Maas
10. Matilda. Special Edition - Roald Dahl

Recomandări Libris

Când vine vorba de lecturi de vacanţă, românii se orientează în special spre cărţi de beletristică, dar şi de business sau dezvoltare personală, arată datele Libris.ro.

Pornind de la preferinţele şi comportamentul de consum al cititorilor, librarii Libris recomandă o selecţie de lecturi ideale pentru vacanţa de vară. Fie că cititorii preferă thrillere psihologice, poveşti de dragoste sau romane de ficţiune, aceste titluri sunt menite să transforme orice vacanţă într-o experienţă literară relaxantă. Printre recomandările librarilor Libris se numără: "Ochii Monei" de Thomas Schlesser, "Castelul din oraşul meu" de Ioana Bâldea Constantinescu, "Menajera e cu ochii pe tine" de Freida Mcfadden, "Străini" de Taichi Yamada, "Îţi place mai întunecat" de Stephen King, "Cartea gâştei" de Yiyun Li, "Librăria uitată din Paris" de Daisy Wood, "Bridgerton: Romancing MR Bridgerton", "When the Moon Hatched. Moonfall #1" de Sarah A. Parker şi "How to Solve Your Own Murder" de Kristen Perrin.

De asemenea, pentru cititorii care doresc să profite de timpul liber din vacanţa de vară pentru a-şi dezvolta abilităţile şi competenţele, librarii Libris recomandă  o serie de cărţi de business şi dezvoltare personală, respectiv "Povestea ta are sens" de Raluca Anton, "Supercomunicatori" de Charles Duhigg, "Emoţii copleşitoare" de Mollie West Duffy şi Liz Fosslien, "Psych. „Povestea minţii umane" de Paul Bloom, "Efectul anticipării. Un nou mod de a gândi" de David Robson, "Actul creativ: un mod de viaţă" de Rick Rubin, "Misiune fără sfârşit" de David Goggins, "Ganbatte. Arta japoneză de a depăşi dificultăţile" de Nobuo Suzuki, "Nerezonabil" de Andreea Roşca şi "Flip Thinking" de Berthold Gunster.

„Vacanţa de vară este, pentru mulţi, momentul perfect pentru a citi - şi includ aici şi copiii. Lectura rămâne principala metodă de relaxare pe plajă sau activitate de recreere, aşa că în fiecare vară ne asigurăm că bagajul de vacanţă nu rămâne fără lecturi captivante. Oamenii sunt dornici să citească nu doar cărţi de beletristică, ci şi cărţi de dezvoltare personală, psihologie, biografii sau cărţi de parenting. Topurile Libris reflectă aceste preferinţe, arătând că cititorii caută titluri care să le ofere nu doar plăcerea lecturii, ci şi oportunitatea de a învăţa ceva nou sau de a-şi dezvolta competenţele profesionale”, declară Laura Ţeposu- CEO Libris.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.