Charlotte Bellis, jurnalista însărcinată din Noua Zeelandă care a spus că a fost ajutată de talibani atunci când nu a putut să se întoarcă acasă, a fost primită în ţara sa, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bellis a spus că a fost nevoită să se întoarcă în Afganistan după ce nu a putut intra în ţară din cauza restricţiilor dure anti-Covid de la graniţă. 

Povestea ei a evidenţiat măsurile dure de la frontieră ale Wellingtonului. Dar alţii au contestat legăturile ei strânse cu talibanii. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Talibanii au fost regulat criticaţi din cauză că au anulat brutal drepturile femeilor în ultimele luni. Ei au fost acuzaţi de arestări, tortură şi chiar uciderea activistelor şi militantelor. 

Marţi, în urma unei atenţii publice semnificative în acest caz, guvernul din Noua Zeelandă a spus că oferă un loc de carantinare pentru Bellis şi a stabilit un zbor. 

„Există un loc pentru izolare şi carantină pentru doamna Bellis şi o îndemn să îl accepte”, a declarat vice-prim-ministrul Grant Robertson reporterilor la un briefing despre Covid. El a negat că acţiunea ar fi venit ca urmare a atenţiei acordate cazului ei, spunând că personalul se ocupa zilnic de cererile de urgenţă. „Întotdeauna încearcă să ia contact cu oamenii şi încearcă să facă aranjamentele să funcţioneze”.

Guvernul Noii Zeelande a declarat anterior că a oferit de două ori asistenţă consulară jurnalistei, care a scris, sâmbătă, despre experienţa ei într-un ziar naţional.

În articolul ei din New Zealand Herald, Bellis a spus că săptămâna trecută guvernul i-a respins cererea de a se întoarce acasă pentru a naşte.

În prezent, Wellington le permite cetăţenilor şi rezidenţilor permanenţi să intre, dar numai dacă rămân 10 zile izolaţi în hoteluri de carantină.

Deoarece există o cerere mare de revenire în ţară şi un număr limitat de locuri, mulţi neozeelandezi care doresc să se întoarcă au fost efectiv excluşi din ţara lor de aproximativ doi ani.

Jurnalista a comparat această experienţă cu modul în care a fost tratată de talibani, pe care i-a contactat pentru a-i întreba dacă ar fi binevenită în Afganistan ca femeie însărcinată necăsătorită.

Când a vorbit cu înalţi oficiali talibani, Bellis se afla în Belgia împreună cu partenerul ei, un fotojurnalist belgian. Cu toate acestea, viza ei urma să expire deoarece nu era rezidentă acolo. Afganistanul a fost singurul loc pentru care ea şi partenerul ei aveau vize pentru că fuseseră în Afganistan anul trecut, atunci când au relatat retragerea trupelor americane.

„Puteţi veni şi nu veţi avea probleme”, au asigurat-o talibanii, a povestit ea într-un interviu. „Nu vă faceţi griji, totul va fi bine”, i-au spus ei, a precizat ea New Zealand Herald. „Când talibanii oferă unei femei însărcinate azil, e clar că este într-o situaţie dificilă”, a mai spus ea.

După ce scrisoarea lui Bellis a fost publicată, autorităţile din Noua Zeelandă au fost presate să ajusteze criteriile de alocare pentru carantina de urgenţă pentru a ajuta în mod special femeile însărcinate.

Luni, autorităţile au susţinut politica anti-Covid, declarând că sistemul „a servit Noua Zeelandă excepţional de bine, a salvat vieţi şi a redus internările în spitale şi a împiedicat ca sistemul nostru de sănătate să nu fie afectat”.

Guvernul a mai spus că Bellis a fost sfătuită să solicite din nou o viză pentru o categorie de urgenţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.