Competenţele legate de prepararea attiéké, o mâncare ancestrală emblematică pentru Coasta de Fildeş, au fost incluse miercuri de UNESCO pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.
"Parte esenţială a bogăţiei culinare a Coastei de Fildeş şi adânc înrădăcinată în viaţa de zi cu zi a comunităţilor sale, attiéké se mănâncă în fiecare zi şi la diverse ceremonii, cum ar fi nunţi, botezuri, înmormântări şi adunări comunitare", a explicat Ramata Ly-Bakayoko, delegat permanent al Coastei de Fildeş pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
Ea a luat cuvântul în cadrul celei de-a 19-a sesiuni interguvernamentale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial din Asuncion, capitala Paraguayului.
Attiéké, semolina de manioc uşor acră care este garnitură la peştele şi carnea în sos, este un element de bază al alimentaţiei zilnice în Coasta de Fildeş şi în multe ţări din Africa de Vest.
Se prepară din tuberculi de manioc uscaţi, măcinaţi. Făina obţinută se amestecă cu manioc fermentat şi apoi se fierbe la aburi.
În timp, a devenit un reper al culturii ivoriene şi o sursă de mândrie care este exportată pe întregul continent.
"Aceste abilităţi se bazează pe gesturi precise şi tehnici tradiţionale care durează de secole”, a explicat Ly-Bakayoko.
Comunităţile transmit această practică culturală din generaţie în generaţie, mai ales de la mamă la fiică, şi au făcut din ea un pilon al identităţii lor şi, dincolo de aceasta, al întregii Coaste de Fildeş”, a adăugat ea.
"Popoarele lagunare (din sud) sunt deţinătoarele şi practicantele meşteşugurilor legate de fabricarea attiéké", explică cererea depusă de Coasta de Fildeş.
De atunci, această practică "s-a răspândit la alte comunităţi, atât ivoriene, cât şi străine, care trăiesc pe teritoriul naţional" şi "mult dincolo de Coasta de Fildeş, în special în Burkina Faso, Togo, Benin, Republica Democratică Congo şi China", se arată în document.
În 2023, Organizaţia Africană pentru Proprietate Intelectuală (OAPI) a înregistrat "attiéké des lagunes" ca indicaţie geografică protejată (IGP), iar la jumătatea anului 2024 i-a fost acordată o "marcă colectivă", care împiedică comercializarea făinii de manioc produse în alte ţări sub denumirea "attiéké".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...