Expoziţia de fotografie „Depictions” a artistei olandeze Danielle van Zadelhoff va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României, duminică, la ora 18.00, eveniment ce va avea loc la parterul Galeriei de Artă Europeană, în prezenţa artistei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 29 mai - 29 septembrie, în Sala de Grafică şi în spaţiile expoziţionale din Galeria de Artă Europeană.

Cu acest proiect expoziţional, Muzeul Naţional de Artă la României propune publicului un dialog inedit între arta contemporană şi operele vechilor maeştri.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

O parte din fotografii vor fi prezentate în dialog cu operele maeştrilor europeni din Galeria de Artă Europeană pentru a evidenţia, prin grupaje tematice sau asocieri compoziţionale, capacitatea acesteia de a crea imagini artistice inedite pornind de la mari repere vizuale europene. Relaţionarea dintre fotografie şi pictură reprezintă o premieră pentru muzeele din România, pe care Muzeul Naţional de Artă al României o va prezenta într-o dezvoltare scenografică spectaculoasă, special concepută pentru această expoziţie.

Născută la Amsterdam în 1963, Danielle van Zadelhoff s-a dedicat relativ târziu fotografiei, într-un moment de cumpănă al vieţii sale în 2013. Atunci bagajul ei emoţional, educaţia timpurile şi memoria vizuală rafinată de familiaritatea cu operele de artă clasică au fuzionat pentru a da naştere unor imagini artistice memorabile, cu scenografii atent regizate, încărcate de expresivitate, sensibilitate şi emoţie. Personajele din fotografiile ei, contemporane, reale, discrepante prin prezenţa lor în acele ambianţe vetuste, ne seduc cu intensitatea privirii şi ne invită în lumea lor interioară inocentă, vulnerabilă, pură.

În practica multor artişti contemporani dialogul cu trecutul, personal sau cultural, îmbracă diverse forme creative menite a oferi o nouă poziţionare şi perspectivă asupra unor teme vetuste. Danielle van Zadelhoff este una dintre aceste artiste care, cu ajutorul portretului fotografic şi a clar-obscurului accentuat recreează atmosfere specifice picturilor din secolele al XVII-lea şi uneori al XVIII-lea, cu scopul de a analiza emoţiile şi trăirile umane.

„Cele 27 de fotografii etalate în prezenta expoziţie, portrete şi compoziţii seducătoare, misterioase, profunde, ne sunt familiare, prin evocarea clar-obscurul-ului caravaggist, a luminii atent dirijate, de sorginte rembrantiană sau prin privirile inocente ale unor tinere desprinse din atmosfera picturală a lui J. B. Greuze sau J. H. Fragonard. Alături de punerea lor în scenă, postură şi expresie, un alt liant al acestor opere cu vizualul european îl constituie sondarea unor teme creştine sau antice cu iz moralizator precum cea a vulnerabilităţii feminine în imaginile Suzanei sau Lucreţiei, a maternităţii în abordările Madonei cu Pruncul, a păcatului în bine cunoscuta revizitare a Paradisului pierdut (Adam şi Eva) sau a trecerii ireversibile a timpului prin evocarea penitenţei Magdalenei sau a temei Vanitas”, potrivit MNAR.

Intrarea în expoziţie se face prin Galeria de Artă Europeană a MNAR (Calea Victoriei 49-53).
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.