Artistul plastic Adrian Ghenie, Academia Română şi Teatrul Naţional Bucureşti au participat cu 121.327 de euro la campania ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină subscripţia publică deschisă de statul român pentru achiziţionarea operei ”Cuminţenia Pământului”, potrivit unui anunţ făcut de ministrul Culturii, Corina Şuteu, cu patru zile înainte de închiderea conturilor pentru donaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Corinei Şuteu, cele mai recente sume strânse în campanie sunt: 70.000 de euro, donaţia vânzării tabloului lui Adrian Ghenie prin Galeria Thaddaeus Ropac, 40.000 euro, donaţie de la Academia Română, şi 11.327 euro, donaţia biletelor vândute la Teatrului Naţional Bucureşti în urma spectacolului ”Dineu cu proşti”, prin Sindicatul Liber din Teatrul Naţional.

”În acest moment ne apropiem de 50.000 de donatori prin SMS”, a scris, luni, Corina Şuteu pe Facebook.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei care doresc să contribuie la subscripţia publică o pot face prin SMS, trimiţând textul ”brancusi” la numărul 8833. Astfel, vor dona 2 euro. Donaţii se pot face şi pe site-ul brancusiealmeu.ro şi în conturile deschise la opt bănci.

Pe 21 iulie, Corina Şuteu a anunţat că suma totală strânsă în campanie este de 910.000 de euro.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

”Cuminţenia Pământului” e realizată în calcar crinoidal şi se ştie că Brâncuşi a folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.