Costurile din ce în ce mai mari care trebuie acoperite cu întreţinerea unei case au dus la îndreptarea atenţiei unui număr tot mai ridicat de oameni către modurile de a face economie. Una din principalele direcţii în acest sens o reprezintă eficienţa energetică a locuinţei sau chiar independenţa energetică pe cât posibil.
Casele eficiente energetic sunt spaţii în care confortul termic este asigurat cu un cost redus. Pentru a afla performanţa energetică a locuinţei sale, un proprietar poate solicita un certificat energetic unui auditor energetic atestat. Acesta va culege datele necesare pentru a calcula consumurile anuale necesare pentru încălzire, apă caldă de consum, iluminat artificial, ventilaţie şi climatizare.
Ce este energia alternativă?
Cu scopul de a spori eficienţa, oamenii apelează la sisteme alternative de energie. Energia alternativă (regenerabilă) este energia derivată dintr-un spectru mai larg de resurse, cu capacitatea de a se reînnoi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Deşi această variantă este foarte economică pe termen lung şi ecologică, varianta energiei alternative nu este foarte populară printre consumatorii casnici, deoarece investiţiile iniţiale sunt destul de costisitoare. Cele mai întâlnite resurse sunt soarele, energia eoliană, geotermala şi biogazul.
Panourile solare, o modalitate eficientă de reducere a cheltuielilor
Panourile solare utilizează energia nelimitată a soarelui. Această energie este gratuită şi are avantajul major de a nu polua mediul înconjurător.
Panourile solare sunt fabricate din materiale rezistente, precum sticla şi aluminiul.
Persoanele interesate de acest sistem de energie regenerabilă vor găsi pe piaţă diferite tipuri de panouri solare: cu tuburi plane sau cu tuburi vidate, destinate montării pe acoperiş plan, faţadă sau incastrării în acoperiş.
Cu ajutorul panourilor solare se poate încălzi locuinţa, asigura apă caldă de consum sau se poate produce energie electrică.
Cele mai multe panouri sunt funcţionale pe tot parcursul anului, însă eficienţa totală este influenţată de mărimea acestora şi de randament.
Economiile pe termen lung sunt semnificative, mai ales la apă caldă.
Potrivit statisticilor, economia de energie pentru alimentarea cu apă caldă se ridică la 60-70% anual, însă se poate asigura şi o parte din energia electrică.
Investiţia iniţială este destul de consistentă, însă se recuperează în timp, cu atât mai mult cu cât durata de funcţionare a unui panou este de 20-25 ani.
Energia eoliană, o alternativă profitabilă
Energia eoliană poate fi o variantă bună pentru locuinţele din zone cu briză, asigurând, în condiţii optime de funcţionare a centralei, o bună parte din energia electrică necesară.
De altfel, există locuinţe izolate care folosesc în proporţie de 100% energie eoliană pentru iluminat şi electrocasnice.
Investiţia iniţială este şi în acest caz destul de mare, însă pe termen lung instalaţia se dovedeşte profitabilă dacă funcţionează în condiţii optime.
Pompele de căldură, soluţie de ultima generaţie
Pompele de căldură funcţionează pe următorul principiu: aerul cald din interior îl încălzeşte pe cel din exterior cu ajutorul unor recuperatoare de căldură.
Pentru a funcţiona, aceste sisteme au nevoie de o sursă de căldură pentru ca vaporizatorul să preia energia termică (un puţ, apa de pe fundul unui râu sau lac, apa din pânză freatică), cu o temperatură cuprinsă între 0 şi 10 grade Celsius.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.