Finalul de an este un moment bun de bilanţ şi de planificare a investiţiilor pentru noul an. Piaţa imobiliară rămâne în continuare una dintre cele mai bune soluţii de plasament al capitalului, dacă analizăm trendul pieţei din ultimii ani, dar şi estimările experţilor pentru 2022. Comparativ cu alte soluţii de investiţii, cele din imobiliare menţin un raport bun între câştig şi risc. Mai mult, pe lângă faptul că valoarea investiţiei creşte în timp, o locuinţă poate genera prin închiriere un randament anual de până la 5%.
Locuinţele din România, printre cele mai ieftine din Europa
Un studiu Deloitte arată că preţurile locuinţelor din România sunt printre cele mai scăzute din Europa. Astfel, în ordinea crescătoare a preţurilor, România se află pe locul 4 ȋntre cele 24 de ţări analizate. La polul opus, se află ţări precum Austria şi Franţa – spre exemplu, la Paris, preţul mediu pe mp pentru un apartament nou se apropie de 13.000 de euro. De asemenea, preţurile pentru locuinţele din România se menţin în general stabile, fără fluctuaţii majore. În ultimii 5 ani, preţurile pe segmentul rezidenţial au crescut cu 18%.
“Foarte mulţi români au devenit proprietari anul aceasta, chiar dacă ne-am confruntat cu pandemia şi existau voci care susţineau că ne îndreptăm spre o nouă criză. Peste 150.000 de unităţi au fost vândute în 2021 în întreaga ţară, un record absolut. În 2021 s-au vândut cu 65% mai multe locuinţe decât în anul anterior”, a declarat Claudiu Trandafir, expert Kiwi Finance.
5 criterii importante pentru alegerea unui apartament pentru investiţie
Investiţiile în sectorul imobiliar pot aduce profituri semnificative dacă sunt respectate câteva criterii importante. Alegerea proprietăţii presupune un proces amănunţit de documentare, pentru a identifica cele mai bune opţiuni din piaţă. Specialiştii recomandă să aveţi în vedere acele aspecte care contează în vederea închirierii, precum şi cele care cresc valoarea imobilului în timp.
-
Pontenţialul de dezvoltare a zonei – poziţionarea este factorul care influenţează cel mai mult preţul de achiziţie, dar şi de închiriere a apartamentului. Alegeţi acele cartiere din Bucureşti care, prin proiectele publice sau private, au un potenţial real de dezvoltare în următorii ani. Astfel, valoarea apartamentului, dar şi a chiriei vor creşte în timp, pe măsură ce zona se dezvoltă.
-
Facilităţile complexului – proiectele rezidenţiale moderne oferă o gamă largă de servicii şi facilităţi, precum grădiniţă, spaţii de co-working, centru SPA, restaurante, centre comerciale şi multe altele. Aceste facilităţi cresc valoarea unei proprietăţi şi a preţului de închiriere, datorită nivelului de confort pe care îl oferă.
-
Preţul – ofertele din piaţă variază, de aceea e bine să vă documentaţi temeinic cu privire la preţurile ansamburilor rezidenţiale care vă interesează. Urmăriţi cu atenţie ofertele din partea dezvoltatorilor, discounturile pot ajunge la câteva mii de euro.
-
Stadiul proiectului – unul dintre avantajele proiectelor aflate în construcţie este că preţurile sunt mai mici comparativ cu cele deja finalizate. În funcţie de stadiul lucrărilor puteţi beneficia de reduceri de preţ semnificative.
-
Autorizaţiile de construire – situaţia suspendării PUZ-urilor de sector, precum şi procesul din ce în ce mai complicat de obţinere a autorizaţiilor de construire vor avea ca efect reducerea oportunităţilor de investiţie pentru următorii 5 ani. Asiguraţi-vă că alegeţi proiectele imobiliare care dispun de autorizaţiile de construire, pentru a evita investiţiile riscante.
“Dacă ar trebui să recomand un proiect celor interesaţi de zona de investiţii, acela ar fi Aqua City. Un ansamblu rezidenţial construit la cele mai înalte standarde de calitate, aflat pe malul Lacului Morii, cu 6 blocuri şi aproape 2000 de apartamente. Este un proiect care va schimba în bine cartierul Giuleşti, datorită spaţiilor verzi ample, a construcţiei şi arhitecturii moderne, precum şi a facilităţilor oferite, care vor deservi întreaga zonă, precum grădiniţă, centru SPA sau spaţiile comerciale. Proiectul Aqua City are, printre altele, două mari avantaje: este autorizat pe toate fazele de construire şi se află într-o zonă în care autorităţile locale deja au început investiţiile pentru realizarea unor lucrări ample de modernizare. Mă refer la Lacul Morii, care în următorii ani va fi în mod real o destinaţie de relaxare şi promenadă pentru bucureşteni”, a declarat Adrian Rus, expert imobiliar şi owner RE/MAX Action.
Din ianuarie 2022, Aqua City introduce plata în criptomonede
Dezvoltatorii imobiliari înţeleg nevoile investitorilor români şi se adaptează cerinţelor acestora. Un exemplu în acest sens este proiectul Aqua City care a anunţat că din 2022, va efectua tranzacţii ale apartamentelor cu criptomonede.
“În România, comunitatea utilizatorilor de criptomonede este în plină expansiune, astfel că apar tot mai des cerinţe din partea clienţilor noştri care îţi doresc să achiziţioneze apartamente în Aqua City cu monede virtuale. Din 2022, dăm startul acestei etape interesante din viaţa proiectului Aqua City, alături de un partener specializat în tranzacţii de acest tip. Îi invităm pe toţi cei interesaţi de proiect să ne viziteze în showroomul din Intrarea Rocilor 12-16”, a declarat Adrian Rus.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.