Pentru a studia microorganismele este nevoie de aplicarea unor tehnici care să izoleze celulele din sursa naturală pentru a putea fi crescute în mediile sintetice din laboratoare. Un rol deosebit de important în acest domeniu l-a jucat aşadar, dezvoltarea unor medii de cultura specifice, precum si progresul diverselor tehnici utilizate in acest proces.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Precisa iese în întâmpinarea microbiologilor şi a celor care sunt specializaţi pe acest domeniu, cu o serie de medii de cultură bacteriene, potrivite pentru aplicatii şi scopuri diverse.

Mediile de cultură şi rolul acestora

Microbiologii folosesc aceste medii în scopul izolării şi identificării diverselor tipuri de bacterii, pentru a le dezvălui proprietăţile metabolice. De asemenea, aceştia se folosesc de respectivele medii pentru a păstra diverse culturi pure vii pentru un timp îndelungat.

În urma utilizării mediilor de cultură, aceştia obţin descrieri taxonomice complete a bacteriilor, ce contează mult din punct de vedere biologic. Informaţiile despre cerinţele culturale ale microorganismelor, precum şi identificarea speciilor ce sunt caracterizate slab şi se cultivă cu dificultate, ajută la dezvoltarea corespunzătoare a bacteriilor în condiţiile oferite de laboratoare.

Pentru ca microbiologii să studieze anumite tipuri de bacterii, aceştia trebuie să cunoască necesarul nutriţional al lor pentru a se baza pe acesta. Există unele bacterii care pot să sintetizeze doar mineralii comuni şi carbohidraţii simpli. Cele autotrofe nu pot să sintetizeze însă moleculele organice, de care au nevoie pentru a creşte, chiar dacă acestea le sunt oferite de sursele de carbon. Mediul de creştere este cel care trebuie să conţină respectivele molecule.

Cerinţele de oxigen sunt factorii ce influenţează în foarte mare măsură dezvoltarea de bacterii. Precisa pune la dispoziţia celor interesaţi diverse medii de cultura, tocmai pentru ca cerinţele cele mai importante de nutriţie să fie îndeplinite în totalitate. Toate acestea sunt elaborate pentru a oferi raporturi eficiente între ingredientele diverse folosite.

Cum se clasifică mediile de cultură?

În paleta de medii disponibile se găsesc cele uzuale, cele pentru creştere, pentru transport, îmbogăţire, conservate şi altele. Acestea sunt prezentate mai detaliat în cele ce urmează, alături de o definiţie mai potrivită.

Mediile de cultură sunt complexe de substanţe care permit creşterea şi multiplicarea bacteriilor. Acestea au un pH adecvat, conţin substanţe cu rol de nutriţie, prezintă o umiditate corespunzătoare şi sunt medii sterile.

Acestea se clasifică în mai multe categorii:

Dupa consistenţă, acestea sunt: lichide – cele repartizate în eprubete, solide – cele cu geloza fie înclinată, fie dreaptă, fie în placă, şi semisolide – care se păstrează în eprubete.

După substanţele nutritive conţinute: medii naturale (substanţele sunt prezervate în forma lor naturală), artificiale (de bază – folosite în cazul germenilor nepretenţioşi, compuse - includ creşterea germenilor pretenţioşi, complexe, de îmbogăţire, de selectare, diferenţiale şi medii speciale – pentru cultivarea bacteriilor).

Toate aceste suporturi nutritive sterile permit dezvoltarea şi studierea unui număr de microorganisme din natură. Există o serie de condiţii ce trebuie îndeplinite de mediile de cultură:

-Asigurarea cantităţii şi a calităţii substanţelor nutritive

-Îndeplinirea gradului necesar de umiditate pentru microorganisme

-Oferirea unei surse suficiente de azot, necesară pentru biosinteza acizilor nucleici şi a proteinelor

-Conţinut bogat de săruri minerale şi apă pentru a menţine echilibrul ionic

-Prezenţa vitaminelor necesare pentru realizarea sintezei metaboliţilor esenţiali

De asemenea, pentru ca un mediu de cultură să fie potrivit, acesta trebuie să asigure aerarea bacteriilor aerobe, să fie ferit de lumină, să fie steril, dar şi să fie clar şi limpede, pentru a putea fi studiate caracterele culturale.

Orice amestec de substanţe lichide sau solide, dispuse în recipiente sterile, ce favorizează studierea microbilor în afara mediului ecologic natural este un mediu de cultură. Atât timp cât acesta reuşeşte să ofere substanţele nutritive necesare pentru metabolismul bacterian şi deţine un pH care se încadrează în anumite limite, microbii se vor dezvolta corespunzător. Desigur, acesta trebuie să corespundă şi particularităţilor fiziologice pe care le prezintă bacteria în cauză, precum şi un nivel optim de sterilitate. Suportul este cel care constituie un mediu uzual, iar la acesta sunt adăugate componente diverse, precum ser, sânge sau alte lichide.

Fiecare tip de mediu în parte are un anumit proces de parcurs. Cei care nu sunt complet familiarizaţi cu aceste etape pot consulta un manual de specialitate în acest sens. Precisa îi întâmpină pe cei interesaţi cu o diversitate de medii de cultură, de cea mai bună calitate, pe site-ul www.precisa.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.