Spray-urile cu vopsea au devenit tot mai apreciate de oameni pe măsură ce acestea au început să fie folosite într-o varietate tot mai mare la proiectele casnice, din gama DIY.
Dacă pentru o aplicare cu pistolul, trafaletul, sau chiar pensula, trebuie să deţii un minim de cunoştinţe tehnice, specifice unui vopsitor, în cazul spray-ului treaba e mult mai simplă. Fiind un dispozitiv „ready to go”, îl poţi folosi imediat, simplu şi rapid! În plus, nu ai nevoie de aplicări de grunduri sau de alte soluţii pregătitoare.
Cu toate acestea însă, spray-ul cu vopsea are şi anumite neajunsuri pe care e bine să le cunoşti înainte de începerea oricărui proiect de redecorare:
1. Este mai scump
Raportat la cantitate, preţurile vopselelor la spray şi bidon sunt relativ egale, singurele diferenţe de cost rezultând din structura suprafeţelor pe care se aplică: metal, plastic, lemn, etc. Însă, raportat la aria de acoperire, diferenţa poate fi şi de 5 ori mai mare! Concret, pentru aplicaţiile casnice, un tub de spray universal, de 400 ml, acoperă o suprafaţă de până la 3 mp, în timp ce un bidon de vopsea, de aceeaşi cantitate, poate acoperi cca. 15 mp.
2. Se consumă repede
Având în vedere suprafaţa de acoperire redusă, spray-urile sunt destinate vopsirii unor suprafeţe mici: o uşă, un calorifer, o componentă a caroseriei maşinii, etc. Dacă însă te gândeşti la un proiect mai extins, în genul revopsirii unui gard, sau a unui acoperiş, vopseaua la pistol e, de departe, cea mai bună alegere. În plus, ieşi şi mai ieftin!
3. Jetul are o formă nedefinită
Jetul pulverizator al unui pistol de vopsea are o formă definită, lenticulară, urma acestuia semănând cu secţiunea unei lentile biconvexe. Acest lucru este folositor pentru aşternerea unui strat uniform de vopsea, prin reducerea, în acest fel, a pericolului apariţiei scurgerilor. În schimb, jetul unui spray de vopsea este unul nedefinit, puţin împrăştiat, şi nu poate fi controlat eficient.
4. Putere scăzută de acoperire
După cum arătam mai sus, puterea de acoperire a spray-ului e una mai mică. Cauza poate fi şi grosimea redusă a straturilor pulverizate, în comparaţie cu pistolul. Astfel, pentru a acoperi o suprafaţă este necesară depunerea a 2-3 straturi suplimentare. Cu toate acestea, pe piaţa din România există anumite tipuri de vopseluri la spray foarte eficiente într-un singur strat! Intră chiar acum pe site-ul magazinului Feyro.ro pentru a cumpăra o astfel de vopsea spray specială, potrivită pentru micul tău proiect DIY.
Indiferent de suprafaţă de acoperire, că e metal, plastic, sticlă, lemn sau PVC, spray-urile cu vopsea rămân cea mai bună opţiune, cu condiţia ca proiectul să nu fie unul foarte mare, iar obiectul vopsit să aibă o aplicabilitate non-industrială. Până la urmă, orice tip de aplicare a vopselei are avantajele şi dezavantaje ei, pe care e recomandat să le ştii înainte de a face orice fel de achiziţie.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.