Leadership, viziune pe termen lung, colaborare, infrastructură, transparenţă şi voinţă politică - toate acestea ar putea sa reprezintele bazele tranziţiei "from city to smart city", aşa cum a reieşit in urma discuţiilor de la conferinţa "From CITY to SMART CITY"- evenimentul anului în administraţia publică, care a avut loc pe 4-5 noiembrie, la Bucuresti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conferinţa a adus împreună peste 50 de speakeri, care au dezbătut cele mai eficiente soluţii care pot contribui la crearea unor oraşe si comunităţi inteligente.

Evenimentul, care s-a desfăşurat în format hibrid, fizic si online, în 4 si 5 noiembrie în Bucureşti, a fost organizat de jumptosmart.ro si SMARTiCITY, în parteneriat cu Asociaţia Română de Relaţii Publice (ARRP) şi Public Affairs Solutions, la Palatul Ghica Victoria din Bucureşti.  Este al 7-lea eveniment organizat de jumptosmart.ro, care plasează în prim plan modernizarea administraţiilor şi comunităţilor locale, in tranziţia lor spre ceea  ce numim ”oraşele viitorului, orasele inteligente”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conferinta s-a bucurat şi de parteneriatele instituţionale ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Culturii.

Partenerii Conferinţei : Edenred, Netcity Telecom, McDonald’s,  Electrogrup, Kronospan, PAID, Up Romania, Grup Iulius, Up România, OPAL Construct, UiPath, Capital Estate, Yokko, 5ToGo.

Conferinţa a adus impreună, pentru prima dată după alegerile locale, mai mulţi primari din Bucuresşti şi din ţară, preşedinţi de Consilii Judeţene, membri ai Executivului, ambasadori, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ONG-uri, experţi din Olanda, Estonia şi Franţa. Discuţiile au pus accent pe ceea ce ar trebui făcut pentru a pune în mişcare viitoare proiecte de dezvoltare urbană, durabilă şi eficientă, dar şi în privinţa sistemului de educaţie, care să pregătească forţa de muncă pentru joburile viitorului.

Prima zi, 4 noiembrie, a fost dedicată proiectelor urbane: problemele oraşelor şi soluţiile,, smart” ale acestora, impactul pandemiei cauzate de virusul COVID-19 asupra oraşelor şi regândirea unor priorităţi şi servicii, digitalizarea accelerată a instituţiilor publice. Transportul şi traficul urban, mobilitatea urbană, dar si regenerarea urbană, sunt alte teme de interes, dezbatute în conferinţă.

A doua zi a conferintei , 5 noiembrie, a avut ca tema educatia: digitalizarea educate, raspunsul scolii la cerintele si trendurile pietei muncii in urmatorii ani.

Amintim câteva dintre ideile care au fost prezentate în cadrul discuţiilor:

Nicuşor Dan, Primarul General al Capitalei, promite un sistem complet de management al traficului în doi ani: "Bucureşti are nevoie de o soluţie inteligentă pe care, este o promisiune, o vom realiza foarte curând: Doi ani din momentul acesta pentru ceea ce înseamnă semaforizare inteligentă, adică un sistem complet de management al traficului corelat cu transportul public."

Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, ţinteşte spre un transport public nepoluant: "În privinţa viitorului, obiectivul nostru e că până în 2028 întreg transportul public din Cluj-Napoca să fie electric nepoluant prin investiţii locale, naţionale, europene."

Mihai Chirică, Primarul Muncipiului Iaşi, încurajează viziunea strategică pe termen lung: "Cred că este fundamental, la nivel guvernamental, să abordăm o strategie de dezvoltare digitală care să devină obligatorie pentru fiecare localitate plecând pe anumite resurse financiare care să fie conturate de la început."

Allen Coliban, Primarul Municipiului Braşov:”La ora actuală, avem nevoie de o viziune care să transforme transportul în comun într-o alternativă pentru autoturismele proprii. Avem un proiect la nivel de intenţie care se numeşte <Calea Verde>, care  reface traseele pentru biciclişti.”

Ciprian Ciucu, Primar Sector 6 Bucureşti: “Avem nevoie de strategii reale, strategii cărora să le ataşăm planuri de implementare şi bugete, pentru că smart city pleacă de la un proces de planificare strategică şi bugetară."

Radu Mihaiu, Primar Sector 2: "Avem nevoie de replicarea acelor exemple de bune practici care au funcţionat şi care pot fi duse şi multiplicate în autorităţile locale din ţară, dar avem mare nevoie de standardizare, în termeni de gestiune."

Attila Korodi, Primar Miercurea-Ciuc: “Smart city pentru un oraş la nivelul Miercurea-Ciuc înseamnă de la a crea baze de date coerente despre situaţia reală din oraş, tot ce înseamnă proprietăţi publice, private, cadastru, evidenţa populaţiei, date economice corelate cu datele de cadastru, cu datele evidenţei populaţiei, tot ce înseamnă educaţia, serviciile care sunt oferite în oraş, conectate cu aceste baze de date."

Andrei Carabelea, Primarul Municipiului Piatra-Neamţ, subliniază importanţa conceptului de smart city: "Smart city este o cultură, este o tendinţă globală, menită să ajuta oraşele, administraţiile, să contuiasca un viitor mai bun pentru oameni."

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, încurajează tranziţia spre vehiculele electrice: "Ministerul mediului finanţează şi staţiile de încărcare pentru maşinile electrice, pentru că degeaba îţi cumperi o maşină electrică dacă nu ai unde să o încarci. Am investit enorm şi am semnat deja contracte peste 200 de puncte de încărcare în municipiile reşedinţă de judeţ."

Ligia Deca, Consilier Prezidenţial: “Dacă până acum vorbeam de digitalizarea educaţiei că despre un trend al viitorului al viitorului, deja vorbim despre digitalizare şi despre oportunităţile pe care aceasta digitalizare ni le oferă atât în creşterea calităţii, cât şi în creşterea echităţii, cumva forţaţi de împrejurări.

Sorin Cîmpeanu, Preşedintele Comisiei Educaţiei şi Cercetării în Camera Deputaţilor: “În educaţie este nevoie de competenţă, de timp şi de viziune. Este aproape sigur că noile tendinţe sunt în online, iar cei ce vor înţelege acest lucru, vor fi ţări „smart”. Este nevoie de o legătură puternică între mediul economic şi şcoală, iar pentru aceasta trebuie să facem tot posibilul să aducem tehnologia pentru a inova educaţia şi cercetarea.”

Mihai Firică, Secretar de stat Ministerul Culturii:”Avem nevoie să sincronizăm aceste eforturi din partea educaţiei, care are nevoie acum de sprijin din partea administraţiei, de sprijinul întregii societăţi.”

Adrian Mariciuc, Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene: Ne dorim să vedem creativitate, să vedem digitalizare şi utilizare de instrumente IT în tot ce ţine de activităţile curente.

Pentru următoarea perioadă de 10 ani, dispunem de un buget de 80 miliarde de euro, 30,5 prin redresare si rezilianţă, 29,8 reziliere, iar restul pentru politică agricolă şi dezvoltarea mediului rural.

Jean Badea, Sub-Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării: "O educaţie conectată bazată pe cooperare, dar şi pe digitalizare, va contribui la pregătirea pentru meseriile viitorului şi va fi elementul care va genera schimbarea şi predictibilitatea de care avem nevoie"

Mihnea Costoiu, Rector Univeristatea Politehnică Bucureşti: „În noul sistem, accentul este pus pe student, profesorul fiind doar un facilitator. Continuăm să dezvoltăm o serie de platforme, astfel încât studentul sau elevul să aibă parte de toate materialele în orice moment, acest mijloc de comunicare putând fi şi Televiziunea Română. Există o lipsă majoră a educaţiei antreprenoriale în România, fiind necesară implementarea acesteia în şcoli şi mai ales în Universităţi.”

Şi pentru că nu am putut discuta despre implementarea ideilor ce ţin de smart city, fără să aruncăm şi o privire la experienta altor tari, am punctat modele care funcţionează în zona de digitalizare,  trafic urban, smart cities şi educaţie.

E.S. Andrew Noble, The British Ambassador to România: "După unele estimări, există 60 de lideri la nivel mondial care au beneficiat de educaţia britanică. Trebuie să ne asigurăm că le oferim tinerilor instrumentele pentru a face faţă unei lumi în continuă schimbare."

E.S. Ingrid Kressel Vinciguerra, Ambasadorul Estoniei în România: "Scopul smart city este de a face viaţa mai uşoară şi mai bună pentru rezidenţii săi. Noi avem 99% din serviciile publice în regim online, deci când criza a început, toţi am putut aplica pentru un permis sau pentru anumite beneficii online."

E.S. Marjut Akola, Finland Ambassador to România: “Helsinki s-a situat pe primul loc în topul celor 50 cele mai smart oraşe din lume, în anul 2019. Ne propunem să reducem emisiile de trafic până în 2034.”

Printre intervenţiile care au contribuit la conturarea soluţiilor smart, amintim:

Cătălin Olteanu, Director de vânzări, Edenred: „Avem în discuţie un proiect cu Ministerul Fondurilor Europene prin care susţinem elevii, prin carduri educaţionale pe care aceştia să le folosească pentru rechizite şi orice este necesar, pentru a nu abandona şcoala. Avem la nivel de grup un hub tehnologic, care a depăşit un număr de 120 de colegi foarte bine pregătiţi în domeniul IT şi care contribuie la dezvoltarea aplicaţiilor şi a tehnologiilor la nivel global.”

Adrian Răcăşan, CEO Netcity Telecom: “Să presupunem că ne dorim să conectăm două intersecţii la un sistem smart (să instalăm o cameră de vederi într-o intersecţie). Va dura o lună, în mod optimist, trei luni, în mod realist sau un an, în mod pesimist. Existenţa unei infrastructuri pregătite cu tehnologiile moderne, cum ar fi microfibra, timpul ar fi redus la 3 ore.

Adrian Florea, CEO Electrogrup :"Orice direcţie spre smart city începe de la măsurare. Ariile peri-urbane care pun presiune pe oraşe încurcă sistemul de date, neştiind câte maşini intră şi ies din oraş. Studiile spun că 44% din cetăţeni folosesc maşina personală. Managementul de trafic, transportul reprezintă boli care necesită pastile diferite."

Nicoleta Radu, CEO PAID: “Înainte de a fi smart, oraşele trebuie să fie safe. Pentru dezvoltare durabilă, este necesară protecţia financiară a cetăţenilor împotriva dezastrelor naturale. Din 9,1 milioane de locuinţe care există în România, doar una din cinci este asigurată împotriva dezastrelor naturale, respectiv 1,7 milioane.”

Stefan Iulius Budulan, Country Sales Manager UP Romania: „Up România este un partener al autorităţilor publice care implementează programe sociale prin intermediul tichetului social în peste 50 de comunităţi. În ultimii 10 ani, Up România a dezvoltat în permanenţă soluţiile sale dedicate categoriilor vulnerabile.”

Mentionam si ceilalţi speakeri ai Conferinţei:

Dana Sintejudean, CEO Romania şi Moldova Edenred, Nicoleta Radu, CEO PAID, Cristian Nevzoreanu, ACAROM, Tom LEENE, President Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC); Răzvan Antim, CEO Europa de Est UiPath,  Daniel van Mӧtman, Departamentul Managementul Traficului City of Amsterdam, Manager Mobilitate Euro2020, Manager Program Crowdmanagement, Jürgen Raizner, Founder Steinbeis România, Märt ARO, co-founded the Nordic EdTech Forum - N8, Estonia; Ştefan BACIU, Country Leader SAS România şi Republica Moldova, Ana-Maria Stancu, Asociaţia E-Civis, Board Member, eu Robotics aisbl, Dan Berteanu, VP Bittnet Group, David Timiş, unul dintre liderii influenţi ai Asociaţiei Advance Collegiate Schools of Business (AACSB.), Rémi Petitefrere, Head of Western Market for EHANG Group.

Parteneri media: New Money, Informaţia Bucureşti, clubantreprenor.ro.

Despre noi

jumptosmart.ro (SMARTiCITY) este o platformă de evenimente, creată în urmă cu 4 ani, care promovează conceptul de smart city, prin conferinţe şi alte evenimente, dar şi traininguri etc: în educaţie, digitalizare, transport, mobilitate, energie, sănătate etc. La evenimentele noastre au fost prezenţi miniştri, secretari de stat, primari, city manageri, reprezentanţi ai Comisiei Europene, speakeri internaţionali, reprezentanţi ai unor instituţii internaţionale, lideri de top din companii din ţara şi străinătate etc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.