Încă puţin şi se împlineşte aproape un an de când pademia de COVID-19 a lovit planeta într-un mod cu totul neaşteptat. Şocul a trecut mai greu decât în orice altă situaţie şi oamenii au fost nevoiţi să se adapteze din mers, să facă greşeli, să corecteze comportamente la ei şi la ceilalţi, să lucreze remote, să înveţe în faţa ecranului şi să se obişnuiască cu lipsa de contact social.
Cu toate acestea, au existat anumite grupe de vârstă care nu au resimţit atât de profund aceste schimbări, fie pentru că nu au respectat regulile de distanţare socială, fie pentru că stilul lor de viaţa nu a fost influenţat major de pandemie.
Iată cum s-a adaptat fiecare generaţie la pandemie
Cei mai afectaţi de noul virus au fost consideraţi bătrânii, datorită rezistenţei scăzute la boli şi puterii limitate a corpului de a lupta cu infecţiile bacteriene sau virale. Cu toate acestea, un studiu ce a implicat colectarea datelor de jurnal ale persoanelor vârstnice din America în martie şi aprilie 2020 a constatat că participanţii mai în vârstă (peste 60 de ani) s-au simţit mai puţin stresaţi şi ameninţaţi de pandemie şi au experimentat o bunăstare emoţională mai mare decât alţii. Replici precum: „Uneori sunt cam singur, dar mă acomodez” au fost regăsite în multe însemnări ale participanţilor la studiu, ceea ce a demonstrat că generaţia Baby Boomer a avut o adaptabilitate sporită la noile condiţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un alt avantaj al bătrânilor a fost apropierea de familie. Fie pentru că părinţii aveau nevoie de o persoană care să îi ajute cu îngrijirea copiilor, fie pentru că vârstnicii nu aveau o condiţie medical bună şi aveau ei nevoie de ajutor, aceştia s-au apropiat de familiile lor, locuind împreună pe perioada pandemiei, ceea ce le-a sporit şi mai mult satisfacţia morală în această perioadă.
Mai mult decât atât, veniturile persoanelor mai în vârstă au rămas constante, în vreme ce multe dintre persoanele mai tinere şi-au pierdut locurile de muncă.
Un alt studiu al companiei de investiţii Edward Jones a intervievat 9.000 de persoane din SUA şi Canada din cinci generaţii şi a constatat, de asemenea, că adulţii în vârstă s-au descurcat mai bine în pandemie decât generaţiile mai tinere.
Când au fost întrebaţi cât de bine au reuşit să facă faţă impactului Covid-19, 39% dintre participanţii cu vârsta peste 75 de ani şi 33% dintre Baby Boomerii (56-74 ani) chestionaţi au spus „foarte bine”, procent care a scăzut la 29% pentru generaţia X (40-55 ani), la 26% pentru Millennials (24-39 ani) şi la 31% pentru Gen Z (18-23 ani).
Aproape un sfert din generaţia Millennials şi Gen Z au răspuns că nu au reuşit foarte bine să facă faţă acestei noi situaţii, comparativ cu 15% din Gen X, 12% din Baby Boomers, în vreme ce doar 5% dintre persoanele peste 75 de ani au dat acest răspuns.
Acest lucru, într-o anumită măsură, s-ar putea datora factorilor de stres percepuţi, care apar în anumite momente din viaţa.
Dacă ai 20-30-40 de ani cu siguranţă pandemia te-a făcut să te îngrijorezi asupra facturilor, împrumuturilor, chiriei, creşterea copiilor sau stabilitatea locului de muncă. Griji la care se adaugă şi cele legate de cheltuielile lunare uzuale pentru mâncare, rechizite, device-uri pentru şcoala online sau îmbrăcăminte. La capitolul haine, însă, magazinele online profesioniste, precum Vgeneration, ţi-au pus la dispoziţie o gamă destul de variată de produse, astfel încât nu ai mai fost nevoit să ieşi din casă pentru a cumpăra cele necesare. În plus, articolele vestimentare şi încălţămintea s-au găsit la preţuri corecte tot timpul anului, salvând, astfel, o parte semnificativă din bugetul tău.
În sens opus, pensionarii tradiţionali se îngrijorează mai puţin de pierderea locurilor de muncă şi de îngrijirea copiilor mici (deşi mulţi bunici sunt un sprijin pentru nepoţii lor). De asemenea, au de multe ori beneficii legate de asigurări sociale.
Participanţii mai tineri (18-39 de ani) şi de vârstă mijlocie (40-59 de ani) din studiul Universităţii din Columbia Britanică au raportat mai multe conflicte interpersonale de muncă şi stresuri legate de familie decât cei mai în vârstă.
Aşadar, în vreme de pandemie, pensionarii sunt într-o poziţie mai bună decât cei mai tineri, care au copii sau părinţii de îngrijit.
Însă, acest avantaj nu este singurul. Odată cu vârsta vine şi înţelepciunea, pentru că vârstnicii tind să recunoască care sunt situaţiile stresante ce pot fi schimbate şi care nu, utilizând abordări diferite în funcţie de răspuns. De exemplu, ceea ce nu poţi controla nu are rost să te gândeşti cum să schimbi. Adulţii mai în vârstă au certitudinea că situaţiile stresante nu vor dura pentru totdeauna şi vor veni vremuri mai bune, ceea ce are sens, pentru că ei au trăit şi au experimentat mai mult.
Pentru tinerii cu experienţă mai puţină de viaţă, pandemia Covid-19 ar putea fi prima criză majoră pe care au întâmpinat-o şi sunt mai nerăbdători să se încheie. La polul opus, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii învaţă să trăiască cu ceea ce nu îi doboară.
În concluzie, deşi pensionarii sunt consideraţi grup vulnerabil pentru Covid-19, iar sănătatea fizică scade odată cu vârsta, cea mentală tinde să se îmbunătăţească de-a lungul duratei de viaţă. Adesea, tinerii se tem să îmbătrânească, să fie singuri şi trişti, dar bunăstarea psihologică creşte odată cu vârsta!
Aşadar, generaţiile mai tinere ar putea să înveţe multe lucruri de la omologii lor mai în vârstă despre cum să facă faţă stresului, să aibă experienţe pozitive în faţa adversităţilor vieţii şi să îmbrăţişeze recunoştinţa.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.