Arbuşti şi copaci din specia Salix, din marea familie Salicaceae, care îşi are în mare parte originile în zonele temperate nordice, sălciile sunt apreciate atât pentru umbra pe care o oferă în parcuri şi grădini publice, cât şi pentru decorul deosebit pe care îl poţi obţine cu ajutorul ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai mult decât atât, salcia este folosită şi pentru controlul eroziunii, iar din anumite sălcii se extrage salicina, o sursă de acid salicilic care este utilizat în analgezice. Toate speciile de sălcii au elemente comune, iar acestea se referă, de regulă, la frunzele înguste şi seminţele cu peri lungi şi mătăsoşi.

Specii comune de salcie

Există numeroase specii şi soiuri de salcie din care poţi alege, fiecare dintre acestea fiind unică în felul său. Astfel, există trei soiuri de sălcii cu adevărat mari, care pot atinge chiar şi 20 de metri: Salix nigra, Salix fragilis şi Salix alba, prima de origine nord-americană, celelalte două de origine eurasiatică. Tot din categoria sălciilor măreţe face parte şi Salix chilensis, acesta ajungând până la 18 metri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Salix viminalis este un arbust comun ale cărui crenguţe sunt utilizate în Europa pentru fabricarea coşurilor, iar Salix lanata este o salcie din nordul Eurasiei care poate ajunge la peste un metru înălţime, iar mugurii acestea au aspect alb lânos. De asemenea, există numeroase specii de sălcii arbustive situate de-a lungul cursurilor de apă, acestea crescând ca plante lemnoase mici chiar şi în tundră – din această categorie fac parte speciile Salix arctica şi Salix glacialis.

Specii de salcie ideale pentru înfrumuseţarea grădinilor

Din varietatea de specii de salcie existente, multe au un aspect deosebit, ceea ce le face ideale pentru înfrumuseţarea grădinilor publice sau private. Dacă o Salix alba (salcia albă) sau o Salix matsudana (Tortuosa) sunt prea mari pentru grădina ta, atunci poţi alege din soiurile de salcie care au înălţimi de până la 2-3 metri.

Salix sachalinensis – soarele de aur sau salcie Golden Sunshine, o salcie pe care o poţi găsi pe https://verdena.ro/collections/salcie – este o specie de salcie care poate ajunge până la 4 metri înălţime, frunzele acesteia fiind de culoare galben-auriu, de aici venindu-i şi denumirea. Această salcie este extrem de frumoasă, iar înflorirea în martie o face ideală pentru un decor de primăvară inedit.

Salix caprea Pendula poate atinge 3 metri înălţime şi are ramurile lungi, căzute, de culoare galben-brun. Primii muguri apar la începutul primăverii, în martie, aceştia fiind urmaţi de frunzişul verde strălucitor deasupra şi gri dedesubt.

Salcia japoneză, Salix integra „Hakuro-Nishiki”, este o salcie mică, de 1-2 metri înălţime, cu un frunziş uimitor – lăstarii tineri sunt roz la început, apoi devin alb-crem înainte de a se face verzi. În timp, această salcie capătă o formă frumoasă de minge care are rolul de a-ţi înfrumuseţa grădina, de a-i oferi un aer proaspăt, plin de culoare.

Ce salcie este potrivită pentru o grădină mică

Dacă grădina ta este una mică, atunci poţi opta pentru o variantă de salcie mai mică, a cărei înălţime nu este impunătoare, însă al cărei aspect este cu totul deosebit. Astfel, poţi alege o salcie japoneză sau bicoloră – salcia integra Hakuro Nishiki, mica salcie plângătoare şi zveltă Salix Caprea Kilmarnock, o salcie cu tulpini frumoase roşii şi muguri roz – Salix gracilistyla Mt Aso sau o salcie întortocheată, cu tulpini tăiate perfect, pentru un decor de Paşte senzaţional – Salix matsudana Tortuosa.

Utilizări ale sălciilor

Sălciile pot fi utilizate în mai multe scopuri, unul dintre acestea fiind înfrumuseţarea grădinilor, chiar şi a celor mai mici dintre ele. Forma, ramurile sau florile şi frunzişul sălciilor fac din acestea arbori utilizaţi în scop decorativ fie în parcuri publice, fie în micile grădini private.

Totodată, sălciile au sisteme radiculare şi ventuze care ajută la menţinerea coeziunii solurilor instabile, iar din acest motiv, sălciile de pe malul cursurilor de apă sunt nu numai element de decor, ci şi ajutor împotriva alunecărilor de teren.

De asemenea, prin faptul că ramurile salciei sunt extrem de flexibile, cu ajutorul lor este posibilă realizarea de garduri împletite sau de coşuri – mai ales a unor soiuri de sălcii.

Câteva curiozităţi despre salcie

Scoarţa de salcie era folosită pe vremuri pentru tratarea reumatismului sau a gutei. Aceasta conţine salicină, componenta principală a aspirinei, iar în acest fel, mestecarea unei mici bucăţi de scoarţă de salcie poate calma durerile de mai multe feluri.

Salcia este casa ideală a păsărilor, a liliecilor şi a insectelor; dacă ţii la viaţa acestor vieţuitoare, nu curăţa sau nu tăia salcia decât iarna.

Salcia ar fi simbolul fertilităţii datorită creşterii sale din abundenţă. Salcia plângătoare este simbolul dragostei nefericite, a morţii şi a împărăţiei morţilor.

Potrivit unor superstiţii, salcia ar avea o putere magică considerabilă. În cultura germană, salcia era un simbol al morţii, iar vrăjitoarele se odihneau în coroana lor. Există chiar şi o utilizare voodoo a salciei, aceasta fiind de a lega un nod într-o tulpină de salcie, pentru a controla pe cineva de la distanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.