Bach by night nu este un concert, este promisiunea unui regal muzical. Un „concert de concerte” ce aduce pe scenă câteva dintre cele mai consistente lucrări instrumentale ce alcătuiesc marele repertoriu bachian. Un repertoriu la fel de spumos şi de actual şi astăzi, la 300 de ani după scrierea lui.
Spectacolul se va desfăşura în ziua de 27 Mai 2023, cu începere de la ora 19, în Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României. Proiectul este cea mai recentă reexplorare a creaţiei lui J.S. Bach de către artiştii ce compun ansamblul de muzică barocă SEMPRE şi reprezintă continuarea unor preocupări mai vechi ale formaţiei.
Biletele sunt puse în vânzare prin reţeaua Eventim: https://bit.ly/3O9SyC0
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Repertoriu:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):
Concertul în la minor, BWV 1041, pentru vioară şi orchestră de coarde:
Allegro – Andante – Allegro Assai
Concertul în re major, BWV 1054, pentru clavecin şi orchestră de coarde:
Allegro assai – Adagio – Allegro
Concertul în re minor, BWV 1052R, pentru vioară şi orchestră de coarde:
Fără titlu – Adagio – Allegro
Concertul în re minor, BWV 1043, pentru două viori şi orchestră de coarde:
Vivace – Largo ma non tanto – Allegro
Interpretează ansamblul de muzică barocă SEMPRE: Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr / Melinda Béres – viori baroce, Tamara Dica – violă barocă, Ciprian Câmpean – violoncel baroc, Árpád Szőgyör - violone, Raluca Enea – clavecin, conducere muzicală.
Lucrările de tipul concertelor, compuse de Johann Sebastian Bach, reprezintă o parte consistentă a creaţiei sale. Din punctul de vedere al interpretului, atât concertele pentru clavecin / clavecine şi orchestră de coarde cât şi cele pentru vioară / viori şi acelaşi ansamblu orchestral, ocupă un loc special în repertoriul personal, un nou privilegiu, oferit cu fiecare interpretare în parte. Atât solistul cât şi membrii ansamblului au de fiecare dată ocazia de a descoperi lumea fascinantă a liniilor instrumentale principale sau secundare, modul lor ingenios şi, totodată, firesc de a se împleti în redarea unui discurs muzical dantelat sau suav. Şi corzile înalte, şi cele grave au ocazia de a intui, împreună cu solistul, momentele de tip cadenţial şi rezolvările lor dar şi libertăţile de ornamentare ce li se oferă pe parcurs. Toate acestea nu fac decât să dezvăluie în imaginea ascultătorului universul sonor al afectelor fiecăreia dintre părţile acestor minunate lucrări.
Majoritatea acestor lucrări au fost compuse de Bach în perioada petrecută la Leipzig şi au fost, se pare, dedicate ansamblului Collegium Musicum. Ele erau în mare parte destinate stagiunii muzicale organizate la Zimmermansches Kaffeehaus iar Bach se afla la conducerea unui ansamblu orchestral format, nu de puţine ori, din discipoli ai săi, între care şi proprii copii ce aveau aşadar ocazia să-şi demonstreze măiestria instrumentală alături de tatăl lor.
Unele dintre aceste lucrări sunt transcripţii ale altor concerte sau ale unor lucrări compuse iniţial de alţi compozitori. Câteva exemple în acest sens sunt: concertul BWV 1054 - transcripţia pentru clavecin a concertului BWV 1042 pentru vioară şi orchestră de coarde, concertul BWV 1062 – transcripţia pentru două clavecine a concertului BWV 1043 pentru două viori şi orchestră de coarde, etc.
Fie că este vorba despre concerte cu un singur instrument sau cu mai multe instrumente solo, fiecare dintre acestea este tratat în mod egal, conţinând ample expuneri care pun în evidenţă calităţile timbrale şi tehnice ale instrumentelor sau pasaje cadenţiale ce favorizează abilităţile improvizatorice ale soliştilor instrumentişti.
Ansamblul SEMPRE a luat fiinţă în anul 2020 şi reuneşte muzicieni specializaţi în interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează şi piese aparţinând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical.
Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atât din perspectiva stilisticii muzicale cât şi din cea a instrumentelor utilizate – copii fidele după originale istorice) şi la cercetarea muzicologică minuţioasă, ce permite abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul au urmat cursuri de specializare în domeniul muzicii vechi, cicluri de master sau studii de licenţă în acest domeniu, la instituţii de prestigiu din Europa şi au o activitate de peste 20 de ani în domeniul muzicii vechi. SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral, precum cea folosită în cadrul concertului „Bach by night”.
Printre producţiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numără: Sempre Vivaldi, Haendel vs Haendel, Les Caractères, Baroque unknown, Sparkling Haendel.
Concertul este organizat în parteneriat cu: Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti şi cu susţinerea Aqua Carpatica şi a Domeniilor Sâmbureşti. Partenerii media ai concertului sunt: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio Clasic, PressHub.ro, LumeaCredintei.com, Profit.ro, Urban.ro, News.ro, adplayers.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, informateca.ro.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.