Arderea generează fum, un aerosol toxic care conţine peste 6.000 de compuşi chimici, mulţi dintre ei extrem de dăunători pentru sănătate. Eliminarea arderii şi reducerea temperaturii la care este încălzit tutunul reduce automat şi nivelul compuşilor nocivi. În industria produselor alternative fără fum, acest nivel este scăzut cu 90-95% comparativ cu fumul de ţigară. Dezvoltarea de produse care pot să reducă nivelul de componente nocive sau potenţial novice are, deci, ca rezultat scăderea expunerii la riscuri a acelor adulţi care altfel ar continua să fumeze.
Concluziile au fost prezentate de specialişti în cadrul evenimentului „Innovation drives progress: The evolution of smoke-free”, dedicat tehnologiei de funcţionare a dispozitivelor de încălzire a tutunului (THS) dezvoltate de Philip Morris International în sistemele IQOS şi Iluma. Cel dintâi încălzeşte tutunul prin lamele din ceramică, iar cel din urmă foloseşte un element de încălzire inductiv. Ambele permit încălzirea tutunului în mod controlat, astfel încât să evite arderea, ceea ce se traduce în semnificativ mai puţine elemente toxice în sângele şi în fluidele corporale ale unui utilizator.
Astfel, cercetătorii au condus mai multe studii clinice în rândul adulţilor fumători, dintre care unii au înlocuit ţigările cu produse alternative, iar alţii au renunţat complet la fumat pe durata studiului. Rezultatele, prezentate de dr. Christelle Haziza Global Head Scientific and Medical Affairs, au arătat că efectele reducerii elementelor toxice au fost extrem de apropiate între cele două categorii, iar concluzia specialiştilor a fost că trecerea la produse alternative poate fi un pas intermediar foarte relevant în procesul de renunţare la fumat. Partea a doua a studiului, care a comparat efectele celor două sisteme de încălzire dezvoltate de PMI, a revelat rezultate similare în ceea ce priveşte eficienţa acestora în procesul de reducere a riscurilor.
Bolile netransmisibile sunt principala cauză de deces la nivel mondial, iar fumatul este principalul factor de risc pentru acestea boli. Se estimează că 8 milioane de decese în întreaga lume pe an sunt atribuite fumatului. Pe lângă sănătate şi daune sociale, generează costuri substanţiale de sănătate pentru bugetele publice. Prin urmare, când când vine vorba de fumat, nu există nicio îndoială că cel mai bun lucru a face rămâne, şi va rămâne mereu, să nu începi sau să renunţi.
Din păcate, în ciuda deceniilor de conştientizare, mulţi fumători nu se opresc. Astăzi, aproximativ 1,8 miliarde de femei şi bărbaţi continuă să fumeze, arată datele OMS. Trecerea la alternativele fără fum ar putea să scadă numărul acestora la aproape jumătate în următorii 2 ani, estimează aceleaşi statistici.
PMI şi-a declarat intenţia de a continua cercetările pentru a obţine produse cu un impact cât mai redus asupra sănătăţii. Open Science este o serie de evenimente organizată de Philip Morris International care oferă o platformă pentru a discuta rezultatele cercetării şi alte subiecte axate pe ştiinţă legate de produsele fără fum.
(Articol susţinut de Philip Morris România.)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.