Oamenii de ştiinţă au creat o imprimantă care foloseşte lumina pentru a reproduce obiecte întregi, fără a fi necesară crearea prealabilă a părţilor componente.
Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au pus bazele unei noi tehnici de printare 3D care funcţionează într-un mod similar tomografiei computerizate.
Replicator, cum a fost numită imprimanta datorită principiilor asemănătoare cu sintetizatorul de mâncare din Star Trek, creează un model 3D al obiectului scanat. Pe baza modelului, cercetătorii extrag imagini 2D din toate unghiurile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Imaginile 2D sunt apoi procesate de un proiector care le transmite unui cilindru umplut cu o răşină sintetică numită acrilat - un material folosit şi în stomatologie pentru restaurarea dinţilor.
Cilindrul va fi apoi rotit pentru a capta imaginile 2D din toate unghiurile ale obiectului vizat, iar acrilatul se va solidifica pe măsură ce absoarbe suficienţi fotoni.
Suprafaţa obiectelor create astfel este mult mai fină decât în cazul imprimantelor 3D obişnuite, deoarece obiectul este creat dintr-o singură bucată, nu din mai multe straturi.
Replicatorul, care în prima sa formă poate reproduce doar obiecte de dimensiuni mici, a fost folosit demonstrativ pentru recrearea statuii Gânditorul. Procesul a durat două minute.
Oamenii de ştiinţă cred că o primă aplicaţie posibilă a acestei tehnologii va fi reproducerea unor instrumente medicale de mici dimensiuni. De asemenea, Replicatorul va putea fi folosit pentru a înveli rapid obiectele cu un strat de răşină pentru conservare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.