Pe baza unei analize EKG, inteligenţa artificială poate evalua riscul de deces al pacienţilor care suferă de boli de inimă, încurajând medicii să ia măsuri pentru a-i ajuta pe aceştia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cercetătorii laboratorului Computer Science & Artificial Intelligence din cadrul prestigioasei MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat un sistem de inteligenţă artificială bazat pe învăţare mecanică, numit RiskCardio.

RiskCardio poate estima riscul decesului survenit din cauza afecţiunilor cardiace, ce pot reduce sau bloca circulaţia sângelui.

AI-ul analizează în acest scop electrocardiograme cu o lungime de cel puţin 15 minute, urmărind bătăile consecutive al inimii înregistrate astfel.

Dacă EKG-ul a fost făcut la câteva minute după un eveniment cardio-respirator, AI-ul poate estima dacă există riscul ca pacientul să moară în următoarele 30 de zile sau în cel mult un an.

Sistemul a fost antrenat pe baza analizelor şi a evoluţiei unui număr mare de pacienţi care suferă de astfel de afecţiuni.

Deocamdată, RiskCardio, oricât de promiţător ar fi, este încă departe de a putea fi folosit în practică. Cercetători mai au nevoie de timp pentru a-l antrena cu ajutorul unor date care să ia în calcul factori precum vârsta, istoricul genetic, sexul etc.

Rolul acestui AI nu este acela de a speria pacienţii şi a-i împovăra cu un diagnostic care nu le dă nicio speranţă, ci de a ajuta medicii să înţeleagă mai bine afecţiunea şi gravitatea acesteia pentru a interveni şi a evita decesul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.