Pornind de la o singură imagine, un sistem de inteligenţă artificială poate produce efectele faciale ale unei figuri umane naturale, care vorbeşte sau se mişcă.
Folosind învăţarea mecanică, oamenii de ştiinţă au reuşit să pună bazele unui algoritm care, analizând un portret, poate crea o animaţie în care figura subiectului se mişcă în mod natural.
Deşi încă departe de a funcţiona perfect, în unele cazuri rezultatele pot fi uşor confundate cu o scurtă filmare a persoanei din fotografie. Tehnica poate fi folosită şi pentru a da viaţă picturilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În documentaţia publicată de Samsung AI Center, procedura folosită este descrisă ca o nouă metodă de aplicare a trăsăturilor faciale unei figuri umane statice.
Tehnica folosită face parte din domeniul mai larg al imaginilor sintetice, un domeniu care s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Acesta a dus inclusiv la crearea unor filmări manipulate astfel încât într-un video să apară figura unei alte persoane într-un mod atât de natural şi corect din punct de vedere tehnic, încât spectatorul să un bănuiască nimic.
Însă, procedurile anterioare aveau nevoie de foarte multe date din care AI-ul să înveţe şi pe baza cărora să realizeze procesarea. În cazul noii metode, o singură imagine este suficientă.
Cercetătorii au folosit ceea ce se numeşte Generative Adversarial Network. În acest caz, sunt puse faţă în faţă două modele AI diferite, care încearcă fiecare să-l convingă pe celălalt că propria creaţie este cea reală. Astfel, fiecare model îşi îmbunătăţeşte progresiv creaţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.