Cel mai amplu studiu efectuat vreodată referitor la structura genetică a viermilor paraziţi a descoperit sute de informaţii despre modul în care aceştia pătrund în corpul uman, eludează sistemul imunitar şi provoacă boli, transmite Reuters.
Rezultatele indică posibile tratamente pentru eliminarea viermilor şi combaterea unora dintre cele mai neglijate boli tropicale - între care orbirea râului (onchocerciază), schistosomiază (febra şarpelui) şi ancylostomiaza - care afectează aproximativ 1 miliard de oameni la nivel mondial.
”Viermii paraziţi sunt unii dintre cei mai vechi duşmani şi au evoluat pe parcursul a milioane de ani pentru a deveni manipulatori experţi ai sistemului imunitar uman”, a declarat Makedonka Mitreva, cercetător la McDonnell Genome Institute al Washington University, unul dintre coordonatorii studiului, împreună cu colegii de la Wellcome Sanger Institute şi Edinburgh University din Marea Britanie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Mitreva a spus că rezultatele studiului vor conduce la o mai bună înţelegere a biologiei paraziţilor şi la o mai bună înţelegere a modului în care sistemul imunitar uman poate fi exploatat şi controlat.
Infecţiile cu viermi paraziţi pot dura mulţţi ani şi pot provoca dureri severe, dizabilităţi fizice, retard în dezvoltarea copiilor şi stigmat social, legat de diformitate.
Tratamentele actuale, care includ medicamente produse de Sanofi, GSK şi Johnson & Johnson, au o eficacitate moderată şi sunt deseori donate de companii sau vândute cu discount celor care au nevoie de ele. Dar spectrul de medicamente pentru tratarea infecţiilor cu paraziţi este încă limitat.
În cadrul studiului, cercetătorii au comparat genomurile a 81 de specii de viermi rotunzi şi laţi, inclusiv 45 pentru care nu au mai fost segmentate genomurile.
Analiza a descoperit aproape 1 milion de gene noi, care nu mai fuseseră observate, aparţinând unor câteva mii de familii noi de gene, fiind identuficate numeroase posibile ţinte de tratament şi medicamente.
Descoperirile au fost publicate luni în revista Nature Genetics.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.