Xwing, o tânără companie din San Francisco, care dezvoltă software pentru avioane autonome, crede că avioanele de mici dimensiuni sunt următorul pas al transportului personal după maşini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Compania cu nume inspirat de avioanele de luptă ale rebelilor din Star Wars lucrează la un algoritm care conferă autonomie avioanelor pe baza a trei principii: percepţie, raţionalizare şi control.

Cele trei principii, conform companiei americane înfiinţate în urmă cu doi ani, ar trebui să stea la baza unui software solid cu ajutorul căruia avionul să se piloteze singur şi să ia cele mai bune decizii în mod autonom, în funcţie de situaţia de moment.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Software-ul celor de la Xwing poate fi integrat atât în avioanele clasice care folosesc motoare cu elice, cât în mai noile eVTOL-uri – avioanele electrice care decolează pe verticală.

Tehnologia de percepţie a companiei americane poate sesiza obiectele şi clădirile din jur, precum şi potenţialele pericole aflat fie în aer, fie la sol şi poate determina cu precizie poziţia în care se află în orice moment.

Software-ul care conferă funcţia autonomă se poate integra cu un sistem de control aerian care-i poate furniza culoare de navigare libere, poate monitoriza condiţiile tehnice şi interveni în cazul în care viaţa pasagerilor este periclitată.

Marc Piette, şeful Xwing, crede cu tărie că avionul personal este singura cale de rezolvare a limitărilor actuale ale autovehiculelor şi a sistemului de infrastructură bazat pe şosele.

Ambele piedici aflate în calea industriei de avioane de mici dimensiuni, costurile ridicare şi necesitatea calificării piloţilor, pot fi depăşite cu ajutorul tehnologiei autonome, cred cei de Xwing.

După 18 luni în care şi-a testat algoritmul, Xwing a primit o rundă de finanţare condusă de Eniac Ventures în valoare de 4 milioane de dolari.

În 2017, la nivel mondial au fost livrate 3.293 de avioane şi elicoptere, în vreme ce livrările de maşini au ajuns la 80 de milioane de unităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.