Cercetătorii analizează crearea unei bariere în stratosferă prin pulverizarea unor chimicale care să reducă radiaţia solară şi să prevină încălzirea globală, iar costul ar fi ”remarcabil de scăzut”, de circa 2,25 de miliarde de dolari pe an pe parcursul unei perioade de 15 ani, potrivit unui studiu citat de Reuters.
Unii cercetători afirmă că tehnica de geoinginerie cunoscută sub numele de injecţie cu aerosoli în stratosferă (stratospheric aerosol injection - SAI) poate limita creşterea temperaturilor care provoacă schimbările climatice.
Această metodă, încă nedovedită şi ipotetică, ar implica utilizarea unor furtunuri uriaşe, tunuri sau avioane proiectate special pentru a pulveriza cantităţi mari de particule de sulfat în stratul superior al atmosferei, care să acţioneze ca o barieră reflectivă împotriva luminii solare.
Costul total al lansării unui program SAI pe parcursul unei perioade de 15 ani ar fi de 3,5 miliarde de dolari, au afirmat cercetători de la Harvard University într-un raport publicat în revista Environmental Research Letters. Aceştia au adăugat că, în medie, costul operaţional anual ar fi de circa 2,25 de miliarde de dolari, pe parcursul a 15 ani.
Respingând alte metode de lansare, din cauza costurilor şi a fezabilităţii, cercetătorii au spus că poate fi proiectat un avion care să zboare la o altitudine de aproximativ 20 de kilometri şi care să transporte o încărcătură de 25 de tone.
După informaţii obţinute direct de la companii aerospaţiale şi producătoare de motoare, cercetătorii au afirmat că au dezvoltat un proiect cate ar putea fi potrivit şi gata să fie lansat în 15 ani, pentru reducerea ritmului de creştere a temperaturilor la jumătate.
Cercetătorii au subliniat că este doar un scenariu ipotetic.
Există şi riscuri legate de această tehnologie netestată. Cercetătorii au spus că SAI poate avea consecinţe negative, cum ar fi provocarea de secete sau fenomene de vreme extremă în alte părţi ale lumii, ar putea afecta culturile agricole şi ar putea provoca probleme de sănătate publică sau de guvernanţă.
Această soluţie nu ar rezolva nici problema creşteri emisiilor de dioxid de carbon, principala cauză a încălzirii globale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.