Oamenii de ştiinţă islandezi au folosit cu succes cablurile de fibră optică pentru a evalua activitatea seismică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cabluri de fibră optică utilizate pentru a conecta la internet ţări şi întregi continente sunt montate pe fundul oceanelor şi sub pământ. Aceste cabluri s-au dovedit, în urma cercetărilor, sensibile la mişcările scoarţei.

În general, mişcarea tectonică este monitorizată cu ajutorul unor dispozitive calibrate special şi plasate în locuri cunoscute pentru activitatea seismică. Aceste seismometre sunt şi extrem de scumpe de fabricat şi întreţinut.

Oamenii de ştiinţă islandezi, conduşi de Philippe Jousset, de la Centrul de Cercetare pentru Geoştiinţe din Germania, au trimis un puls laser pe una din fibrele unui cablu de 15 kilometri pentru a determina dacă există tulburări seismice pe lungimea acestuia.

Cercetătorii au putut detecta şi înregistra mişcarea de compresie şi întindere a scoarţei terestre prin această metodă. Nu doar atât, dar tehnica s-a dovedit atât de sensibilă, încât s-a putut detecta mişcarea pietonilor şi chiar un cutremur puternic din Indonezia.

„Este aproape la fel de bună ca un seismometru” a declarat despre tehnica folosirii cablului de fibră optică şeful echipei de cercetare, doctorul Philippe Jousset.

Avantajul principal al acestei tehnici vine din faptul că este mult mai accesibilă decât folosirea seismometrelor.

Experţii cred că un sistem bine pus la punct care să aibă la bază cablurile de fibră optică poate fi folosit pentru avertizarea din timp a populaţiei.

Practic, oamenii de ştiinţă iau în calcul folosirea tuturor cablurilor de fibră optică montate la adâncime pentru a crea o reţea densă de senzori, răspândită pe distanţe foarte mari.

În principiu, cercetătorii cred că pentru a transforma în realitate un astfel de sistem mai trebuie să îndeplinească două condiţii primordiale: să perfecţioneze tehnologia şi să convingă companiile de comunicaţii să-i lase să le folosească reţeaua de cabluri la costuri rezonabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.