Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, miercuri, pe contul de Twitter, că de la începutul anului au fost înregistrate 172 de cazuri de dopaj cu meldonium.
Agenţia Mondială Antidoping a adăugat de la 1 ianuarie substanţa activă din medicamentul mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.
Produsul a devenit interzis de WADA după ce a fost înscris în programul de supraveghere în 2015, “pentru a detecta posibilele tendinţe de abuz”.
Miercuri, WADA a anunţat într-un comunicat că unii sportivi depistaţi pozitiv cu meldonium pot scăpa de sancţiuni, din cauza lipsei de certitudine în ceea ce priveşte durata de eliminare a medicamentului din corp.
WADA a precizat că suspendările provizorii ale unor sportivi ar putea fi ridicate în cazul în care se stabileşte că aceştia au folosit substanţa înainte de 1 ianuarie.
Într-o notificare făcută agenţiilor naţionale antidoping şi federaţiilor sportive internaţionale, WADA a spus că nu există date exacte în privinţa perioadei de timp de care un sportiv are nevoie să elimine din corp substanţa.
WADA a subliniat că prezenţa a mai puţin de un microgram de meldonium în testele antidoping efectuate de sportivi înainte de 1 martie 2016 este acceptabilă.
Două sportive din România au fost depistate pozitiv cu meldonium, atleta Mirela Lavric şi biatlonista Eva Tofalvi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.