Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Kyros Vassaras, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă maraton, că sistemul VAR există pentru a interveni doar în situaţiile grave, clare, de interpretare greşită. VAR-ul nu poate rezolva toate problemele din fotbal, a spus şeful arbitrilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sunt multe declaraţii făcute în ultima vreme. Înţeleg că este o situaţie aprinsă, suntem în finalul de campionat. Un lucru este clar: nu există direcţii pentru sau împotriva vreunei echipe, este foarte grav să spui aşa ceva.  De ce avem VAR? Am răspuns la asta de la începutul sezonului. VAR-ul există pentru a interveni doar în situaţiile grave, clare, de interpretare greşită. VAR-ul nu poate rezolva toate problemele din fotbal. VAR-ul se bazează pe câteva principii, care trebuie aplicate în fiecare meci", a spus Vassaras.

Potrivit grecului, arbitrul VAR are acces independent la fazele de meci şi poate ajuta arbitrul de pe teren doar în cazul unor erori evidente şi a incidentelor pe care acesta le-a ratat. "Vorbim despre situaţii de a valida sau nu goluri, acorda sau nu penalty-uri, cartonaşe roşii directe, nu şi la al doilea cartonaş galben, şi în cazurile de încurcare a jucătorilor. Până la urmă, cu sau fără intervenţia VAR, arbitrul din teren ia decizia finală”.

În sprijinul afirmaţiilor sale şi pentru a demonstra cum se judecă atacurilor de pe teren, Vassaras a prezentat faze video de la meciuri internaţionale, dar şi din Superliga.

El a vorbit şi despre faza din minutul 4 al partidei dintre Rapid şi FCSB, când Florinel Coman a fost faultat de Răzvan Onea, dar a primit doar cartonaşul galben de la Horaţiu Feşnic.

"Sunt situaţii la limita dintre cartonaşul galben şi roşu următoarele: atunci când un jucător pune piciorul întins pe direcţia adversarului, le pune pe ambele sau foloseşte crampoanele. Poate fi vorba despre un contact întreg, aici vorbim despre cartonaşul roşu, sau despre un contact superficial, uşor, iar aici vorbim de galben. Arbitrul evaluează, pe aceste criterii, dacă atacul respectiv pune în pericol integritatea fizică a oponentului. Trebuie să evalueze intensitatea, răutatea, intenţia fotbalistului. Uneori, apar contacte accidentale sau care nu pot fi evitate. Atunci nu putem veni cu sancţiunile maxime. Este un atac imprudent, cu contact jos, la nivelul ghetei. Nu este un contact întreg, doar îl atinge. Nu sunt elemente clare pentru un cartonaş roşu. Uitaţi fotografia cu ce s-a întâmplat la acea fază. Ăsta a fost contactul, fără forţă excesivă, dar la viteză mare", a explicat Vassaras.

 

Vassaras a mai spus că România are unii dintre cei mai buni arbitri din Europa: "Vorbesc doar cu jucătorii şi antrenorii. Presiunea pe arbitri nu va funcţiona. Există legile jocului. Motivul pentru care avem VAR este să nu mai fie greşeli evidente. Vreau respectul dumneavoastră, pentru că nu este corect ca dumneavoastră să încurajaţi conducătorii în privinţa arbitrilor. Treaba mea este să pregătesc arbitrii şi nimeni nu mă poate acuza că nu-mi fac treaba. Avem o femeie-arbitru la CM, avem arbitri în Elită. În ciuda problemelor avute, creştem noi arbitri. Nu e treaba mea să-mi dau demisia când cineva cere acest lucru".
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.