Următorul turneu din cadrul Grand Chess Tour din România va fi în mai 2022 şi va fi de şah clasic, ca şi cel de anul acesta, au anunţat luni seară organizatorii Superbet Chess Classic Romania.
„Avem o veste extraordinară pentru iubitorii şahului de la Garry Kasparov: următoarea ediţie a Superbet Chess Classic Romania va avea loc în luna mai 2022. Suntem bucuroşi că Garry Kasparov, echipa lui şi jucătorii au apreciat calitatea organizării turneului de la Bucureşti. România merită un loc vizibil pe harta şahului mondial şi sperăm ca aceste turnee şi revenirea marilor maeştril internaţionali la Bucureşti să inspire cât mai mulţi copii să se orienteze spre acest sport al minţii”, a declarat Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet, care a organizat turneul, luni seară, la festivitatea de premiere de la finalul Superbet Chess Classic Romania 2021.
Marele maestru azer Shakhriyar Mamedyarov a câştigat competiţia Superbet Chess Classic 2021, prima etapă a Grand Chess Tour 2021. El a acumulat 6 puncte, la finalul Rundei a IX-a, în care a făcut remiză cu marele maestru francez Maxime Vachier-Lagrave. Shakhriyar Mamedyarov şi-a adjudecat atât trofeul competiţiei, cât şi marele premiu în valoare de 90.000 de dolari
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Trofeul competiţiei i-a fost oferit luni seară de către preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, care a afirmat că a fost o onoare să înmâneze premiul câştigătorului circuitului mondial de şah Grand Chess Tour 2021, Superbet Chess Classic România.
„Îi felicit pe toţi participanţii. Îl felicit pe câştigător. Folosesc această ocazie pentru a-i îndemna pe părinţi să-i convingă pe copii să joace şah. Chiar dacă nu mai joc la fel de mult ca în copilărie, şahul mi-a format gândirea, capacitatea de a gândi mai mulţi paşi înainte, de a analiza posibila evoluţie a mai multor piese”, a declarat Ludovic Orban, Preşedintele Camerei Deputaţilor, la festivitatea de premiere.
„În fiecare zi am fost in Centrul Vechi şi am întâlnit oameni minunaţi. Le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil acest turneu. Mulţumesc, Bucureşti! Vom reveni!”, a declarat Shakhriyar Mamedyarov, la primirea premiului.
Jucătorii români Bogdan Daniel Deac şi Constantin Lupulescu s-au clasat pe locurile 7 şi 9,
Shakhriyar Mamedyarov, cu rating ELO 2770, în vârstă de 35 de ani, este în primii 10 din lume. Provine dintr-o familie de şahişti, cu două surori mari maestre internaţionale - Zeinab Mamedyarova şi Turkan Mamedyarova.
Este dublu campion mondial de juniori, campion european alături de echipa azeră, campion mondial la şah-rapid, medaliat cu aur la individual în cadrul Olimpiadei de la Istanbul.
A fost considerat unul dintre cei mai combativi jucători din circuit.
Totalul premiilor pentru competiţia de la Bucureşti se ridică la 325.000 dolari. Repartiţia premiilor în bani este următoarea: premiul I- 90.000 de dolari; locul II – 60.000 de dolari; locul III – 45.000 de dolari; locul IV – 30.000 de dolari; locul V – 25.000 de dolari; locul VI – 20.000 de dolari; locul VII – 17.500 de dolari; locul VIII – 15.000 de dolari; locul IX – 12.500 de dolari; locul 10 – 10.000 de dolari. Cum Levon Aronian, Wesley So şi Alexander Grischuk s-au aflat la egalitate de puncte pe locurile II-IV, au împărţit egal banii alocaţi pentru aceste poziţii şi au primit 45.000 de dolari fiecare. Teimour Radjabov şi Anish Giri au împărţit premiile pentru locurile V-VI, primind fiecare 22.500 de dolari. Bogdan Deac şi Fabiano Caruana au primit câte 16.250 de dolari, pentru locurile VI-VII. Constantin Lupulescu şi Maxime Vachier-Lagrave au împărţit fondurile pentru locurile VIII şi IX, revenindu-le fiecăruia câte 11.250 de dolari.
Trofeul Superbet Chess Classic Romania este o statuetă creată de artistul Aurelian Aldescu, în 2019, special pentru etapa Grand Chess Tour din România. Ea simbolizează o sinteză între Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi – elementul românesc - şi un Rege – piesa principală din şah.
Primele mutări ale Rundei a IX-a au fost făcute de doi invitaţi speciali: marele maestru internaţional Florin Gheorghiu - cel mai mare şahist din istoria României, fost campion mondial la juniori şi multiplu campion naţional - şi Gică Popescu - unul dintre cei mai mari fotbalişti români, fost căpitan al celebrei echipe FC Barcelona, în prezent preşedinte la clubul de fotbal FC Viitorul şi consilier onorific al prim-ministrului, responsabil cu organizarea EURO2020. În palmaresul lui Florin Gheorghiu se află şi o victorie împotriva fostului mare campion mondial, Bobby Fischer, în 1966.
Înaintea Rundei a IX-a, foştii fotbalişti, Gică Popescu şi Ilie Dumitrescu, au jucat o scurtă partidă de şah, la una dintre mesele de competiţie, care s-a încheiat cu victoria fostului căpitan al FC Barcelona.
Cronica Rundei a IX-a
Levon Aronian – Teimour Radjabov ½-½
A fost primul duel încheiat al Rundei a IX-a. Marele maestru armean, Levon Aronian, nu şi-a dorit să forţeze sau să îşi asume vreun risc. Imediat după terminarea partidei, a declarat că o remiză îi consolidează poziţia atât în cadrul clasamentului final al acestui turneu, cât şi în cadrul circuitului Grand Chess Tour.
Maxime Vachier-Lagrave - Shakhriyar Mamedyarov ½-½
Marele maestru francez, Maxime Vachier-Lagrave, a obţinut după deschidere o poziţie cu un mic avantaj. În urma schimbului de Dame, s-a intrat într-un final relativ egal, iar trofeul Superbet Chess Classic a părut tot mai aproape de marele maestru azer, Shakhriyar Mamedyarov. Remiza a fost consemnată după câteva mutări.
Constantin Lupulescu - Wesley So ½-½
Jucătorul român Constantin Lupulescu a ales să înceapă partida cu mutarea 1.d4 şi a încercat să-l surprindă pe marele maestru american Wesley So. Apărarea Nimzovici aleasă de Wesley So a fost o alegere solidă, care i-a asigurat un joc de mijloc echilibrat. Chiar dacă Regele negru era slăbit, lipsa unei dinamici a pieselor a făcut ca numărul 9 mondial să poată găsi cele mai bune continuări pentru a evita înfrângerea. Partida s-a încheiat cu remiză, în urma unui şah etern.
Anish Giri – Alexander Grischuk ½-½
Marele maestru olandez, Anish Giri, a încercat să pună presiune pe adversar într-o variantă din deschiderea Italiană, dar Alexander Grischuk a fost inventiv, într-o poziţie echilibrată. În jocul de mijloc, Albul a avut un mic avantaj, dar simplificarea pieselor nu a fost în favoarea lui. După schimbul Damelor, s-a ajuns într-un final de Turnuri complet egal. Fără să mai prelungească partida, cei doi mari maeştri au ales o repetare a poziţiei care a dus la remiză.
Fabiano Caruana - Bogdan Deac ½-½
A fost partida care a pus punct turneului Superbet Chess Classic Romania 2021. Numărul doi mondial, Fabiano Caruana, a avut un mic avantaj întreaga partidă, dar Bogdan Deac a dovedit încă o dată că este un jucător redutabil şi se poate lupta de la egal la egal cu titanii şahului mondial. Deşi Fabiano Caruana a încercat preţ de 74 de mutări să-l învingă pe tânărul jucător român, acesta a avut şi astăzi o apărare perfectă. În cele din urmă, partida s-a încheiat cu remiză şi Bogdan Deac, singurul junior din competiţie, a ieşit pe locul 7.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.