Sportivilor li se va interzice să protesteze pe podiumuri şi pe terenurile de sport la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în urma recomandărilor Comisiei sportivilor, a anunţat, joi, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste două treimi din cei 3.547 de sportivi chestionaţi au considerat că "nu este potrivit să manifesteze sau să-şi exprime punctul de vedere" pe podium, pe un teren sau la ceremoniile oficiale, a precizat Comitetul Olimpic Internaţional.

Această recomandare, adoptată de Comitetul executiv al CIO, urmează apelurilor de relaxare a regulii numărul 50 din Carta Olimpică, prin care se interzice orice "manifestare sau propagandă politică, religioasă sau rasială" în siturile olimpice.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acţiuni precum cele ale sportivilor americani John Carlos şi Tommie Smith, care au ridicat pumnii la Jocurile din Mexic din 1968 în sprijinul mişcării Black Power, ar putea fi astfel pedepsite, chiar dacă sancţiunile rămân de stabilit.

"Majoritatea sportivilor participanţi nu consideră potrivit ca sportivii să-şi exprime punctele de vedere personale în timpul ceremoniei de deschidere, pe podium sau pe un teren de sport", a arătat CIO, în comunicat.

"Respondenţii tind să creadă că este potrivit ca sportivii să îşi manifeste sau să-şi exprime opiniile în mass-media, la conferinţele de presă şi în zonele mixte", adaugă comunicatul.

Printre celelalte recomandări adoptate de Comitetul executiv, jurământul olimpic va fi adaptat pentru a promite coeziune şi nediscriminare, iar îmbrăcăminte inscripţionată cu mesaje precum "pace", "solidaritate" şi "egalitate" va fi furnizată sportivilor.

Decizia de a interzice orice formă de protest din partea sportivilor ar putea stârni opoziţie, după gesturile din mai multe sporturi făcute în sprijinul mişcării Black Lives Matter.

Comitetul olimpic şi paralimpic american (USOPC) asigurase, la sfârşitul lunii martie, că sportivii participanţi la Jocurile de la Tokyo vor fi liberi să ridice pumnii sau să îngenuncheze în timpul imnului naţional, pentru a sprijini eforturile pentru dreptate rasială.

China, care va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie 2022, se confruntă cu apeluri la boicot din cauza represiunii uigurilor din provincia Xinjiang şi a restricţionării libertăţilor în Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.