Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 3, a ratat a doua oară câştigarea turneului de la Roland Garros, după ce a pierdut, sâmbătă, cu scorul de 6-4, 4-6, 3-6, a doua finală disputată în carieră, cu Jelena Ostapenko.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Halep: E dur că nu am câştigat, dar sper să mai am şansa de a mai ajunge în finală aici şi să mă impun. E visul meu
CITEȘTE ȘI Ostapenko: Nu pot să cred că sunt campioană, a fost visul meu să câştig aici
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Halep a condus cu 3-0 în setul al doilea şi cu 3-1 în decisiv, dar a trebuit să se recunoască învinsă de jocul mereu la limita dintre punct şi greşeală al adversarei de 20 de ani. Sâmbătă, riscul a avut câştig de cauză în faţa evoluţiei defensive, elaborate a Simonei Halep.

CITEȘTE ȘI Reacţii după ratarea Simonei Halep - MTS: Un meci extraordinar. Suntem mândri de tine, Simona! / Ana Maria Popescu: Dragă Simona, consumă momentul, supără-te, ceartă-te şi revino cu bucurie pe teren! Noi te aşteptăm

Jocul sportivei letone de 20 de ani este un veritabil montagne-russe. Seriile de mingi nereturnabile alternează firesc pentru ea cu cele ale erorilor, într-o succesiune care nu o perturbă. De partea cealaltă a fileului, Simona Halep a făcut risipă de energie ca de obicei pentru a acoperi cât mai bine terenul şi a folosit din plin bogatul său arsenal de lovituri. Ca să mai oprească din agresiune, ea a dat înălţime mingilor, fiind soluţia care a mai încurcat-o Ostapenko.

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Agresivitatea pozitivă a Jelenei Ostapenko s-a stins destul de repede în primul set al finalei de la Paris, pentru a se reaprinde în cel de-al doilea. Jocul "bubuit" al ei a produs pagube în apărarea Simonei Halep la începutul meciului, apoi tânăra letonă a risipit cu erori neforţate aproape de două ori mai repede decât a construit. Jocul ei riscant a redevenit eficient după ce Halep a avut câteva posibilităţi de 4-0, în setul al doilea. De data aceasta, Halep nu a mai putut să-l contracareze şi să evite eşecul.

Ostapenko a început cum era de aşteptat, tare, cu lovituri puternice, destabilizatoare, şi a obţinut un break la 0, în ghemul I. Halep s-a apărat mai bine, a liftat mingile mai mult şi a revenit cu rebreak, profitând şi de câteva greşeli neforţate ale adversarei. Au umat două ghemuri în care cele două sportive şi-au fructificat serviciul. Seria break-rebreak s-a repetat la scorul de 2-2, după un scenariu asemănător. Halep a salvat apoi o minge break, pentru a trece din nou în avantaj, cu 4-3. Letona a egalat, pe propiul serviciu, dar Halep a preluat din nou conducerea, cu 5-4. Jucătoarea română a făcut imediat break-ul de 6-4 şi a câştigat primul set în 36 de minute.

La începutul setului secund, Halep a fost condusă din nou cu 0-40 pe serviciul ei. Însă de data aceasta românca a revenit şi a câştigat ghemul, apoi a realizat un break, consolidat de un serviciu destul de bun, chiar dacă a fost egalată când a condus cu 40-0. La 3-0, jucătoarea din Constanţa a ratat trei mingi de break, permiţându-i adversarei să puncteze pe tabelă. Scăpată de un 0-4, probabil decisiv în stabilirea câştigătoarei finalei, Ostapenko s-a impus pe serviciul jucătoarei române, a întors apoi un 15-40 şi a egalat la 3. Momentul bun al letonei a continuat cu un al patrulea ghem la rând, un break, anulat de un rebreak al româncei. Jucătoarea de pe locul 47 a câştigat şi ghemul următor, rebreak la 0, şi pe al zecelea al setului, egalând cu 6-4, după alte 50 de minute de joc.

În decisiv, cele două sportive şi-au fructificat serviciul până al 2-1 pentru Simona Halep, când românca a obţinut un break, ridicând avantajul la 3-1. Ostapenko a revenit cu rebreak, înainte de a egala la 3. În ghemul următor, pe serviciul Simonei Halep, fileul a schimbat în teren traiectoria unei mingi care urma să ajungă în aut, trimisă de letonă, iar scorul a devenit 4-3 pentru ea. A fost, probabil, momentul decisiv, pentru că Jelena Ostapenko nu a mai putut fi împiedicată să devină campioană la 20 de ani. Ea a câştigat decisivul, cu 6-3, după două ore de joc.

 

Pentru Simona Halep, aceasta a fost a 25-a finală din carieră, a doua de Grand Slam şi de la Roland Garros. Halep a ajuns, în 2014, în aceeaşi fază, la Porte D'Auteuil, fiind învinsă şi atunci, de Maria Şarapova, cu 6-4, 6-7 (5), 6-4.

Halep va primi, ca finalistă, cel mai mare premiu din carieră, de 1.060.000 de euro. Cupa Suzanne Lenglen îi aduce Jelenei Ostapenko un premiu dublu, de 2,1 milioane de euro.

Halep va urca pe locul 2 WTA în clasamentul ce va fi publicat luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.