Şeful WTA, Steve Simon, şi-a reiterat, luni, "preocupările" cu privire la Peng Shuai, "în niciun fel atenuate" de interviul său ]n L'Equipe, şi a adăugat că menţine poziţia circuitului feminin faţă de China, unde toate turneele au fost anulate
"Este întotdeauna plăcut să vezi reapariţiile lui Peng Shuai, fie că este într-un interviu sau la Jocurile Olimpice. Cu toate acestea, recentul său interviu faţă în faţă nu ajută în atenuarea îngrijorărilor cu privire la primul său mesaj din 2 noiembrie", a spus Simon.
Pe 19 decembrie, într-un prim interviu acordat presei chineze, Peng Shuai infirmase orice agresiune sexuală. Ceea ce a repetat pentru L'Equipe, în faţa a doi jurnalişti care au găsit-o "în formă bună”. "Agresiunea sexuală? Nu am spus niciodată că cineva m-a agresat sexual", a insistat ea. Şi când a fost întrebată de ce a fost ştearsă postarea acuzatoare, ea a răspuns pur şi simplu, "pentru că aşa am vrut”.
"Pentru a reitera punctul nostru de vedere, Peng a fost îndrăzneaţă când a dezvăluit public că a fost agresată sexual de un înalt oficial al guvernului chinez. Aşa cum am face cu oricare dintre jucătorii noştri din întreaga lume, am cerut ca aceste acuzaţii să fie investigate în mod oficial de autorităţile competente şi ca WTA să aibă voie să se întâlnească cu Peng - în privat - pentru a discuta despre situaţia ei", a amintit Steve Simon.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Rămânem fermi pe poziţia noastră şi gândurile noastre se îndreaptă spre Peng Shuai”, a conchis şeful WTA, care nu a ezitat, la începutul lunii decembrie, să suspende toate turneele din calendarul său din China, inclusiv din Hong Kong.
Jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai a negat că a acuzat vreodată pe cineva de agresiune sexuală, adăugând că ea însăşi şi-a şters postarea de pe reţeaua de socializare Weibo, în noiembrie, care părea să arate o astfel de situaţie.
Starea de bine a lui Peng, de trei ori participantă la Jocurile Olimpice, a devenit un motiv de îngrijorare la nivel mondial începând din noiembrie 2021, atunci când a părut să pretindă pe reţelele de socializare că un fost vicepremier chinez, Zhang Gaoli, a agresat-o sexual, în trecut.
Într-un interviu acordat publicaţiei franceze L'Equipe la un hotel din Beijing, Peng a negat că ar fi făcut astfel de acuzaţii.
"În textul pe care l-am putut vedea în Europa, aţi acuzat pe cineva de agresiune sexuală. Ce aţi scris cu adevărat? Nu înţelegem", a întrebat jurnalistul de la L'Equipe.
"Agresiunea sexuală? Nu am spus niciodată că m-a agresat cineva sexual în vreun fel", a spus Peng, fără a detalia.
În postarea ei, acum ştearsă de pe echivalentul reţelei Twitter din China, Weibo, Peng a scris: "De ce m-ai dus la tine acasă şi m-ai forţat să am relaţii cu tine?". Ea a descris, de asemenea, relaţia cu Zhang ca fiind una consensuală.
Postarea a determinat Asociaţia Jucătoarelor Profesioniste de Tenis (WTA) să suspende turneele din China şi a provocat un protest internaţional cu privire la securitatea ei.
Discuţia despre scandal a fost puternic cenzurată în spaţiul cibernetic strict controlat al Chinei, iar căutările pentru numele lui Peng pe Weibo continuă să nu arate rezultate recente ale căutării.
Peng nu şi-a actualizat contul Weibo de când postarea a fost eliminată.
Întrebat de Reuters despre interviul acordat luni, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, a spus că depinde de Peng să comunice situaţia ei.
"Am spus ceea ce aveam de spus, comunicarea depinde de ea, este viaţa ei, este povestea ei şi de aceea comunicarea depinde de ea”, a spus Bach, care a luat cina cu Peng la Beijing, sâmbătă.
Peng a declarat pentru ziarul francez că postarea ei pe reţeaua de socializare a provocat o "uriaşă neînţelegere", repetând comentariile unei instituţii de presă din Singapore, făcute în decembrie, că nu mai doreşte o mediatizare intensă pe acest subiect.
"Aş dori să spun că sentimentele, sportul şi politica sunt trei lucruri foarte distincte. Problemele mele din viaţa amoroasă, viaţa mea personală nu trebuie să fie amestecate cu sportul şi politica. Şi sportul nu trebuie politizat pentru că atunci când se întâmplă asta, de cele mai multe ori înseamnă a întoarce spatele spiritului olimpic şi este împotriva voinţei lumii sportive şi a sportivilor”, a declarat ea.
Discuţia cu reportrul L'Equipe a fost realizată în chineză şi tradusă în engleză de un oficial al Comitetului Olimpic Chinez, în timpul interviului, precum şi de un interpret din Paris, a precizat cotidianul francez.
Întrebările au fost trimise în avans, iar ziarul a fost de acord să publice răspunsurile lui Peng fără comentarii.
Shuai Peng, fotografiată purtând o bluză de trening roşu, a încercat, de asemenea, să domolească temerile legate de propria siguranţă, spunând că viaţa ei din noiembrie nu a avut "nimic special". Ea a negat că a "dispărut" după apariţia şi ulterior ştergerea postărilor ei, deşi nu a fost văzută în public mai multe săptămâni.
Ea a mai spus că nu a fost conştientă de îngrijorările exprimate de comunitatea internaţională, cum ar fi folosirea hashtag-ului #WhereIsPengShuai (Unde este Shuai Peng) pe reţelele de socializare, de către unele dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume, inclusiv Serena Williams şi Naomi Osaka, deoarece nu a urmărit prea mult media din străinătate şi nu a putut citi în engleză.
WTA, care a anunţat în decembrie că apariţiile lui Peng nu au îndepărtat preocupările cu privire la starea de bine a jucătoarei de tenis, nu a răspuns deocamdată unei solicitări de de comenta pe marginea ultimelor declaraţii ale chinezoaicei.
Într-un comunicat publicat luni, CIO a spus că Peng va participa la mai multe evenimente olimpice. Ea plănuieşte, de asemenea, să călătorească în Europa după pandemie şi să viziteze sediul CIO din Elveţia, a adăugat forul.
Peng a mai spus că o accidentare anterioară la genunchi care a necesitat mai multe operaţii şi vârsta ei (36de ani) au pus-o în imposibilitatea de a evolua din nou în circuitul profesionist.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.