Pandemia de coronavirus a afectat puternic în 2020 sportul mondial, ducând la amânarea marilor evenimente sportive, inclusiv a Jocurilor Olimpice, dar şi la anularea mai multor competiţii. A fost cel mai tulbure an în sport de după al Doilea Război Mondial.
Sportivii au fost nevoiţi să se antreneze câteva luni în izolare, în contextul măsurilor împotriva propagării Covid-19, iar la revenirea competiţiilor au concurat în faţa tribunelor goale. În fotbal, unele echipe au ales să pună în tribune machete cu imaginile suporterilor, iar la staţia de amplificare s-au folosit ca sunet de fundal înregistrări cu reacţiile fanilor de la meciurile la care au fost prezenţi.
Abia în ultimele luni ale anului au început să mai apară spectatori pe stadioane, dar şi atunci în număr limitat, cu măşti pe chipuri şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică. Sezoanele competiţionale s-au scurtat, dispărând mai multe turnee sau etape, iar pauza dintre sezoane s-a comprimat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Faze finale ale competiţiilor din diverse sporturi s-au desfăşurat nu în câteva oraşe, cum ar fi fost în mod normal, ci în “bule” organizate în câte un oraş, în condiţii stricte pentru ca sportivii şi toţi ceilalţi implicaţi să fie în siguranţă.
Mulţi sportivi s-au infectat cu Covid-19, unii mărturisind ulterior că au avut simptome destul de severe.
În România, Liga 1 la fotbal a fost suspendat în martie din cauza pandemiei şi s-a reluat la 13 iunie, astfel că sezonul 2019/2020 s-a încheiat în 5 august. Sezonul s-a reluat cu două amânări: partidele Universitatea Craiova – FC Botoşani şi Dinamo – Chindia Târgovişte nu au avut loc conform programării iniţiale, după ce de la botoşăneni medicul echipei a fost testat pozitiv cu coronavirus, iar de la dinamovişti a fost găsit infectat magazinerul. Atât sezonul 2019/2020, pe final, cât şi sezonul 2020/2021, până acum, au fost afectate de numeroase cazuri de infectare la echipele din Liga I şi eşalonul secund. Câteva partide au fost amânate.
Au avut coronavirus şi mari sportivi - Simona Halep, Cristina Neagu, Horia Tecău.
Din martie până în iunie competiţiile sportive din România au fost suspendate, de la 1 iunie acestea reluându-se progresiv şi în condiţii speciale, adică fără spectatori şi cu un protocol anti-covid respectat de participanţi.
Arena Naţională din Bucureşti ar fi trebuit să găzduiască în acest an patru meciuri de la Campionatul European de fotbal, însă competiţia a fost amânată pentru anul viitor din cauza pandemiei.
Efectele pandemiei de coronavirus asupra sportului mondial:
JOCURILE OLIMPICE ŞI JOCURILE PARALIMPICE
Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice ar fi trebuit să aibă loc la Tokyo în acest an, începând din data de 24 iulie. Ceremonia tradiţională de aprindere a flăcării olimpice a avut loc la 12 martie, la Olympia, fără public. Iniţial organizatorii au insistat asupra faptului că nu vor fi amânate competiţiile, însă în cele din urmă s-a anunţat amânarea pentru anul viitor. De la înfiinţarea Jocurilor Moderne, în 1896, este pentru prima oară când jocurile sunt amânate pe timp de pace. Competiţia a mai fost anulată de două ori în timpul celor două războaie mondiale.
ATLETISM
Campionatele Mondiale de atletism în sală, programate în perioada 13-15 martie, în China, au fost amânate pentru 2021.
Au fost amânate, însă pentru octombrie 2020, şi Campionatele Mondiale de semimaraton, care ar fi trebuit să aibă loc în Polonia, la 29 martie.
Pandemia a afectat şi sezonul de Diamond League, primele trei etape fiind amânate.
Au fost anulate maratoanele de la Boston, Roma, Berlin, New York, Hong Kong şi Toronto, iar cel de la Londra a fost amânat pentru octombrie şi s-a desfăşurat doar cu participarea sportivilor de elită.
BASCHET
Au fost suspendate în martie, din cauza pandemiei, competiţiile europene şi ligile interne din ţările de pe continent. Din iunie, turneele s-au reluat progresiv.
La 11 martie, sezonul NBA a fost suspendat după ce Rudy Gobert (Utah Jazz) a fost testat pozitiv cu coronavirus. Sezonul s-a reluat la 30 iulie, în “bula” de la Walt Disney World, în Florida, şi s-a încheiat la 11 octombrie.
CICLISM
Turul Emiratelor Arabe Unite, care ar fi trebuit să se încheie la 29 februarie, a fost oprit după etapa a cincea, doi angajaţi fiind găsiţi infectaţi cu coronavirus. Au fost suspendate sau anulate mai multe curse. S-au suspendat şi evenimentele de calificare la Jocurile Olimpice. Turul Franţei, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 27 iunie – 19 iulie, a fost amânat pentru intervalul 29 august – 20 septembrie.
În fiecare săptămână, au avut însă loc curse virtuale la care cicliştii au participat de acasă.
PATINAJ ARTISTIC
Campionatul Mondial de patinaj artistic, care ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 16-22 martie, a fost anulat, după ce iniţial s-a decis amânarea competiţiei.
Au fost amânate sau anulate mai multe competiţii interne şi internaţionale.
GIMNASTICĂ ARTISTICĂ
Mai multe cmopetiţii internaţionale, unele de calificare la Jocurile Olimpice, au fost fie amânate, fie anulate. În 13 martie, după ce s-au desfăşurat calificările, la Baku World Cup s-au anulat finalele. Concursurile de la Stuttgart, Birmingham şi Tokyo au fost amânate pentru 2021. Campionatul European feminin şi cel masculin programate iniţial în aprilie-mai, au fost reprogramate pentru 17-20 decembrie, respectiv 9-13 decembrie.
NATAŢIE
International Swimming League s-a desfăşurat în perioada 16 octombrie – 22 noiembrie, la Budapesta, condiţii stricte pentru evitarea contaminării cu Covid-19.
TENIS DE MASĂ
Campionatul Mondial de tenis de masă, care ar fi trebuit să aibă loc în martie, în Coreea de Sud, a fost amânat pentru perioada 27 septembrie – 4 octombrie.
Au mai fost amânate sau anulate şapte turnee din cadrul ITTF World Tour, precum şi patru evenimente de calificare la JO.
TENIS
Printre primele competiţii importante anulate s-a numărat turneul de la Indian Wells, care trebuia să se desfăşoare în martie. Toate competiţiile au fost suspendate în martie până în august. Primul turneu oficial de după pauza cauzată de pandemie a fost cel de la Palermo, urmat, în 10 august, de turneul de la Praga, câştigat de Simona Halep.
Turneul de grand slam de la Wimbledon a fost anulat, US Open a avut loc în perioada 31 august – 7 septembrie, iar French Open, amânat, în internalul 28 septembrie 5 octombrie.
După turnee demonstrative organizate înainte de reluarea sezonului după pauza cauzată de pandemie, ca Ultimate Tennis Showdown şi Adria Tour, au apărut controverse, mai ales pentru că după Adria Tour au apărut mai multe cazuri de coronavirus, inclusiv cel al lui Novak Djokovici.
FORMULA 1
Campionatul Mondial de Formula 1 ar fi trebuit să înceapă în martie, dar a fost amânat din cauza pandmeiei, astfle că prima cursă a avut loc în data de 5 iulie, în Austria. Au fost anulate 13 curse, iar altele au fost introduse în calendar, astfel că sezonul a avut 17 etape. S-au desfăşurat curse în weekend-uri consecutive, câte două, la Spielberg, Silverstone şi Sakhir. A fost testat pozitiv cu coronavirus, dintre piloţi, chiar campionul mondial Lewis Hamilton, în noiembrie, după ce a câştigat Bahrain Grand Prix. Anterior, au fost găsiţi infectaţi Sergio Perez şi Lance Stroll.
WRC
Campionatul Mondial de Raliuri, care a început la 23 ianuarie, a fost afectat puternic de pandemie. Au avut loc în total doar şapte curse, iar zece au fost anulate.
FOTBAL
Campionatele interne şi internaţionale au fost suspendate în martie, ia în luna mai singurele care se disputau erau ligile din Turkmenistan, Belarus şi Nicaragua.
În Africa, s-au amânat semifinalele Ligii Campionilor şi Cupei Confederaţiei, iar campionatele au fost suspendate câteva luni. A fost amânată pentru ianuarie 2021 Cupa Africii pe Naţiuni.
În Asia, au fost afectate toate competiţiile, chiar mai devreme, coronavirusul apărând în China. Al-Hilal, echipa lui Răzvan Lucescu, a fost retrasă din Liga Campionilor Asiei pentru că a avut mai mulţi jucători infectaţi şi nu i-au rămas suficienţi fotbalişti pentru a se prezenta la confruntarea din grupe cu Shabab Al Ahli Dubai.
În Europa, meciuri din cupele europene s-au disputat în februarie şi în martie fără public. Competiţiile au fost apoi suspendate, iar în iunie UEFA a anunţat că Liga Campionilor se reia în Portugalia şi Liga Europa în Germania, în august, cu meciuri într-o singură manşă. Au fost suspendate o perioadă şi campionatele interne, iar la reluare meciurile s-au disputat fără public. Primul campionat major care s-a reluat a fost cel al Germaniei, la 16 mai. În ultimele luni ale anului au început să apară spectatori pe stadioane, de exemplu în Anglia, însă în număr limitat şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
Multe echipe din Europa au înregistrat numeroase cazuri de infectare, iar din această cauză unele meciuri au fost amânate, anulate sau chiar pierdute la masa verde.
A fost amânat cu un an Campionatul European, care programează şi meciuri în România.
În America de Nord, la 12 martie a fost suspendată Liga Campionilor Concacaf. Competiţia a fost reprogramată în decembrie în Orlando, cu meciuri într-o singură manşă.
Sezonul de Major League Soccer a început la 29 februarie şi ar fi trebuit să se încheie în octombrie, a fost însă suspendat la 12 martie. Campionatul s-a reluat în 8 iulie, cu MLS is Back Tournament, la Orlando. Play-off-urile au avut loc în noiembrie, iar faza finală în decembrie.
În America de Sud, la 12 martie, Conmebol a anunţat suspendarea Copa Libertadores, iar în aprilie a fost suspendată şi Copa Sudamericana. Aceasta din urmă s-a reluat în octombrie. Copa Libertadores s-a reluat în septembrie. Pentru 2021 a fost amânată Copa America.
Pandemia de coronavirus a afectat şi preliminariile Cupei Mondiale din 2022, fiind suspendate în martie calificările asiatice şi cele sud-americane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.