Sportul mondial a fost marcat şi în 2019 de momente insolite sau tulburătoare, dincolo de performanţele de pe teren, dar şi de poveşti scandaloase, care au ajuns pe primele pagini ale ziarelor.
FAST-FOOD PENTRU CAMPIONI LA CASA ALBĂ
Conform tradiţiei, echipele campioane din Statele Unite sunt primite la Casa Albă de preşedintele american şi bucătarii pregătesc o masă pentru sportivi. Însă la 14 ianuarie, când campionii din NCAA Clemson Tigers au fost primiţi de Donald Trump, ţara era afectată de cel mai lung “shutdown” (blocaj parţial al administraţiei) din istorie, cauzat de discuţiile în contradictoriu dintre preşedinte şi adversarii săi, cu privire la buget. Drept urmare, Trump a decis s- îi primească pe jucătorii de fotbal american cu pizza şi hamburger.
”E din cauza shutdownului, cum ştiţi... Mulţi hamburgheri, pizza, cred că vor prefera asta faţă de tot ceea ce le-am fi putut oferi” a spus atunci preşedintele american.
USAIN BOLT RENUNŢĂ LA VISUL DE A DEVENI FOTBALIST
Fostul atlet Usain Bolt a anunţat, la 22 ianuarie, că a renunţat la ideea de a deveni fotbalist profesionist şi că se va dedica unei cariere de om de afaceri. Celebrul jamaican, octuplu campion olimpic în probele de sprint, a încercat să devină fotbalist profesionist în Germania, în Africa de Sud, în Norvegia şi în Australia. În această ultimă ţară, el a dat probe la echipa Central Coast Mariners, pentru care a jucat un meci amical, în care a marcat două goluri. Însă Bolt nu s-a înţeles că conducerea clubului în ceea ce priveşte semnarea unui contract de fotbalist profesionist, iar în ianuarie el aanunţat că nu va mai juca fotbal: “A fost distractiv cât a durat. Cât trăieşti, înveţi. A fost o experienţă bună, m-am simţit bine ca parte a unei echipe”.
INFARCTUL LUI CASILLAS
Spaniolul Iker Casillas, 38 de ani, a suferit un infarct la 1 mai, la antrenamentul echipei FC Porto. Vestea a tulburat lumea fotbalului, care şi-a arătat susţinerea prin mesaje pe social media. În aceeaşi zi, după câteva ore, sportivul a postat un pesaj pe Twitter prin care a arătat că este în regulă şi a mulţumit pentru numeroasele mesaje de susţinere. La nicio lună de la infarctul lui Casillas, soţia fotbalistului, Sara Carbonero, a anunţat că a fost operată de o tumoare malignă la ovare. Ea a încheiat cu success în noiembrie chimioterapia. La 30 noiembrie, Iker Casillas a fost prezent la Bucureşti la tragerea la sorţi a grupelor Campionatului European din 2020.
LONGEVITATE
Japonezul Kazuyoshi Miura, 52 de ani, şi-a prelungit în ianuarie cu un sezon contractul cu Yokohama FC. Miura a stabilit încă din 2017 un recordul de longevitate în fotbalul profesionist şi încă unul pentru cel mai în vârstă jucător care a marcat un gol.
În aprilie, israelianul de origine irakiană Isaak Hayik a ajuns în Guinness World Records jucând într-un meci profesionist, la vârsta de 73 de ani. La partida din aprilie, echipa sa, Ironi Or Yehuda, a fost învinsă, scor 5-1, de Maccabi Ramat Gan.
FOTBALIŞTI CONDAMNAŢI LA ÎNCHISOARE
La 8 mai, ruşii Pavel Mamaev şi Alexander Kokorin au fost condamnaţi la Moscova la peste un an de închisoare pentru vătămare corporală şi huliganism. Mamaev a fost condamnat la 17 luni de închisoare cu executare, iar Kokorin la 18 luni de închisoare.
În 2018, la 8 octombrie, Kokorin şi Mamaev au fost reţinuţi după ce au agresat un funcţionar al Ministerului rus de Comerţ, într-o cafenea din Moscova. Vizibil beţi, cei doi l-au lovit cu un scaun pe Denis Pak şi i-au adresat insulte rasiste funcţionarului care are origini coreene. Câteva minute mai devreme, jucătorii şi cei din anturajul lor l-au bătut pe şoferul unei prezentatoare TV.
FINALURI DIFERITE DE CARIERĂ PENTRU DOI ARBITRI
- Arbitrul Yohann Rouinsard a condus ultimul meci din carieră, Metz-Brest, scor 1-0, la 17 mai, în Ligue 2, şi la final le-a dat jucătorilor cartonaşele. Spre finalul meicului, centralul i-a chemat pe jucători la centrul terenului, iar aceştia l-au înconjurat fără să ştie ce se întâmplă. Arbitrul le-a dat cartonaşele şi apoi a fluierat finalul partidei. Fotbaliştii l-au apludat pe Rouinsard, care a scris apoi cu "spray-ul" folosit la loviturile libere "merci" pe gazon.
Les derniers coups de sifflet de Yohann ROUINSARD !
— SAFE (@ArbitresSAFE) May 18, 2019
L'arbitre part à la retraite en adressant un dernier message plein de classe et de sobriété sur la pelouse pic.twitter.com/FzFfX8LnhZ
- În decembrie, un arbitru marocan a fost suspendat pe viaţă din cauza greşelilor grave de la un meci din prima ligă. Potrivit raportului evaluatorului arbitrilor, la meciul Olympique Club de Khouribga - Yousoufia de Berchid, din 21 decembrie, Hicham Tiazi a avut o prestaţie proastă şi a comis greşeli “grosolane”. Tiazi, în vârstă de 44 de ani, a acordat patru penaltiuri controversate, dintre are trei pentru aceeaşi echipă. Olympique de Khouribga, care a beneficiat de trei penaltiuri, a câştigat meciul cu scorul de 4-1.
BOALA LUI SINISA MIHAJLOVICI
Un caz care a emoţionat profund lumea fotbalului în 2019 a fost cel al antrenorului Sinisa Mihajlovici, de la Bologna, care a anunţat la 13 iulie că a fost diagnosticat cu leucemie. “Am plâns toată noaptea. Dar nu mi-e teamă, voi lupta”, spunea el atunci. În noiembrie, Mihajlovici a încheiat al treilea ciclu al tratamentului pentru leucemie. Soţia antrenorului, Arianna, a postat o fotografie pe Instagram în care apăreau cei doi în faţa spitalului. “Nu există ceva mai frumos… Înapoi acasă”, a scris ea.
PUI DE GĂINĂ OMORAT LA MECI DE UN FOTBALIST CROAT
În noiembrie, presa internaţională a scris că un jucător croat a fost eliminat după ce a omorât un pui de găină pe teren şi ar putea primi un an de închisoare pentru gestul lui. Incidentul a avut loc la un meci dintr-o ligă inferioară din Croaţia. Mai mulţi pui de găină au intrat pe teren în timpul partidei, iar Ivan Gazdek de la echipa NK Jelengrad a alergat după ei, l-a lovit pe unul cu piciorul şi apoi l-a aruncat peste gardul terenului.
Jucătorul s-a apărat în presa croată, spunând că iubeşte animalele şi că are acasă mai multe animale de companie. El a afirmat că nu a avut intenţia să ucidă puiul. "Am alergat după pui pentru a-i îndepărta de pe teren. Am balansat piciorul şi l-am omorât din greşeală. Puii intră mereu pe teren şi întrerup meciurile. Terenul este plin de excremente, asta nu este igienic", a spus el.
FATA ALBASTRĂ
Iraniana Sahar Khodayari, cunoscută ca fiind “Fata albastră”, a murit la 9 septembrie, la 29 de ani, la câteva zile după ce şi-a dat foc în faţa tribunalului din Teheran. Ea risca pedeapsa cu închisoarea pentru că a încercat să intre pe stadion la un meci, deghizată în bărbat, încălcând interdicţia autorităţilor.
Sahar era denumită “blue girl” cu referire la echipa ei preferată, Esteghlal. Ea a fost arestată în martie şi a petrecut atunci trei zile încarcerată, după care a fost eliberată pe cauţiune şi a aşteptat şase luni să îi înceapă procesul. Însă când s-a prezentat la tribunal a aflat că procesul a fost amânat deoarece judecătorul avea o urgenţă personală. Femeia s-a întors mai târziu la tribunal pentru a-şi lua telefonul mobil, iar atunci se pare că a auzit pe cineva spunând că dacă va fi condamnată va primi o pedeapsă de şase luni până la doi ani de închisoare. Fana şi-a dat atunci foc în faţa tribunalului şi a murit mai târziu la spital.
FOTBALIŞTI ATACAŢI CU CUŢITE
Fotbaliştii echipei Arsenal, Mesut Ozil şi Sead Kolasinac, au fost atacaţi la 25 iulie de doi bărbaţi înarmaţi cu cuţite, la Londra. Jucătorii se aflau într-o maşină Mercedes G Class 4x4, în nordul Londrei, când au fost atacaţi de bărbaţi pe scutere, înarmaţi cu cuţite. Ozil era la volan şi a fost ameninţat de atacatori. Kolasinac, supranumit "tancul" de suporteri, a ieşit din maşină şi a încercat să-i opună rezistenţă unuia dintre agresori, care avea faţa acoperită cu o cagulă, în timp ce germanul a lăsat maşina pe stradă, cu uşa deschisă şi a fugit într-un restaurant turcesc din apropiere. Angajaţii restaurantului au ieşit în apărarea lui Kolasinac, iar atacatorii au fugit. Jucătorii nu au fost răniţi în urma acestui incident.
Ulterior, cei doi atacatori au recunoscut că au încercat să le ia cu forţa ceasurile de lux jucătorilor.
MII DE IRANIENE PE STADION
La 10 octombrie, naţionala iraniană a învins, la Teheran, cu scorul de 14-0, selecţionata Cambodgiei, într-un meci din preliminariile Cupei Mondiale din 2022, la care au asistat mii de femei, o premieră pentru Iran.
În Iran, femeilor nu li s-a mai permis să meargă la meciuri de la Revoluţia islamică din 1979, responsabilii religioşi considerând că femeile trebuie să fie protejate de “atmosfera masculină” şi de “imaginea bărbaţilor pe jumătate dezbrăcaţi”.
În ultimii ani, au existat câteva excepţii de partide la care femeile au avut acces, însă niciodată în număr atât de mare ca la confruntarea din octombrie. O altă noutate a fost că pentru prima dată femeile şi-au putut cumpăra singure biletele. Dăţile precedente, femeile care au intrat la meciuri au fost selectate de autorităţi.
LEWIS HAMILTON NU A AVUT TIMP PENTRU “TOP GUN”
Britanicul Lewis Hamilton a afirmat în octombrie, pentru ESPN, că din cauza programului aglomerat a ratat şansa de a avea un rol în filmul „Top Gun: Maverick”.
„Am vrut să joc în Top Gun, pentru că sunt un mare fan al filmului Top Gun, dar nu am avut deloc timp pentru filmări. Am avut oportunitatea să o fac şi nu am putut să o fac”, a afirmat el.
Filmul „Top Gun: Maverick” va fi lansat în 2020. Din distribuţie fac parte Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, care joacă rolul fiului lui Goose şi este protejatul lui Maverick, şi Val Kilmer, care revine în rolul Tom „Iceman”.
„Top Gun”, lansat în 1986, a fost un real succes de casă. Cu un buget de producţie de 15 milioane de dolari, filmul a generat încasări de peste 350 de milioane de dolari la nivel global.
ATERIZARE PE TEREN CU PARAŞUTA
Un paraşutist a aterizat pe teren, la 20 octombrie, în timpul meciului Sassuolo – Internazionale Milano, din campionatul Italiei. Paraşutistul a ajuns pe gazon în minutul 43, cu puţin înainte ca Lukaku să înscrie un gol din penalti pentru oaspeţi. Timp de câteva secunde, nimeni nu a venit să îl scoată de pe teren pe bărbat, care a privit în jur nedumerit. Apoi, stewarzii l-au evacuat.
Bărbatul în vârstă de 36 de ani venea de pe aeroportul Campovolo, aflat în apropierea stadionului echipei Sassuolo. El a explicat că a avut probleme şi a trebuit să aterizeze urgent, el adăugând că nu şi-a dat seama iniţial că “micul pătrat verde era un stadion”.
La două zile după incident, paraşutistul a primit interdicţie de acces la evenimentele sportive.
DUBLĂ GAFĂ LA MECIUL FRANŢA – ALBANIA
Pe Stade de France, la 7 septembrie, înaintea meciului Franţa – Albania, mai întâi pentru adversarii francezilor a fost intonat un alt imn decât cel al Albaniei, cel al Andorrei. Iritaţi, fanii albanezi au început să fluiere încă de la primele note. După intonarea Marseillezei, jucătorii albanezi au refuzat să îşi ia locurile pe teren, cerând să fie intonat imnul lor. După câteva minute de confuzie şi aşteptare, crainicul stadionului a cerut scuze publicului, însă la rândul său a greşit, anunţând: “Imnul Armeniei va fi intonat imediat”. Anunţul a fost întâmpinat cu noi fluierături, dar şi cu hohote de râs. În cele din urmă, a fost intonat imnul Albaniei şi totul a revenit la normal. Franţa a câştigat meciul cu scorul de 4-1.
În 24 octombrie, UEFA a amendat cu 20.000 de euro federaţia franceză pentru gafa de la partida din septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.