“Camarazii”, unul diintre grupurile de ultraşi naţionalişti nelipsiţi din peluze la meciurile de fotbal ale României, consideră că echipa naţională este “un avatar al patriei” şi că, susţinându-i pe “tricolori”, nu fac altceva decât să-şi arate dragostea de ţară.
Andrei, unul dintre membrii grupului care afişează bannere cu mesaje naţionaliste la meciurile naţionalei a acceptat să vorbească pentru News.ro despre valori, tradiţii, dragoste de patrie şi legătura dintre naţionalism şi fenomenul ultras, idei mai puţin întâlnite în rândul tinerilor români.
“Pentru noi, ca naţionalişti români care iubim România cu toată fiinţa noastră, echipa naţională de fotbal reprezintă o imagine mai apropiată, un avatar al patriei noastre de care putem să ne apropiem în felul nostru, ultras. Susţinând echipa naţională ne exprimăm dragostea pentru ţara noastră într-un mod aparte, în modul nostru militant activ”, este descrierea pe care o face Andrei echipei naţionale de fotbal, aşa cum este percepută în interiorul grupului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În rândul ultraşilor din întreaga lume, iubirea pentru echipa de club primează, nu însă şi pentru naţionaliştii de la “Camarazii”, grup format din susţinători ai mai multor echipe de fotbal din ţară: “La această întrebare am răspuns deja prin poziţiile pe care le-am luat legat de anumite scandaluri dintre suporterii români, în contextul meciurilor naţionalei, dar mai ales prin mesajele noastre special concepute pentru a ne releva poziţia şi ierarhizarea după care acţionăm. La anumite meciuri ale naţionalei din această campanie am afişat: «Uniţi peste orice rivalitate / PATRIA înainte de toate». Sau : «Echipe, oraşe, culori se coagulează / Sub steagul nostru, TRICOLORUL primează». Referitor la «coloritul» grupului nostru, acesta este format din membri activi în diferite peluze din ţară ca Peluza Sud Steaua, Peluza Cătălin Hîldan, Peluza Sud Timişoara, Peluza Sud Dinamo, Peluza Şepcile Roşii, Peluza Nord Piteşti, dar şi naţionalişti independenţi din alte oraşe şi alţi băieţi tineri din alte peluze din ţară. Care atunci când suntem împreună, avem un singur scop, susţinerea valorilor României pe toate planurile”.
Care e legătura dintre fotbal şi naţionalism? Andrei consideră că suporterii înşişi, peluza fiind zona în care îşi pot exprima liber felul de a fi şi nemulţumirile faţă de societatea în care trăiesc.
“Legătura dintre fotbal şi naţionalism suntem tocmai noi, naţionaliştii de prin peluze, care am observat câtă energie se consumă în lumea ultra’ prin peluze şi am realizat că numai unindu-ne, cei care simţim la fel, putem să realizăm ceva, să ne consumăm energia şi tinereţea pe ceva constructiv pentru ţara noastră. Mulţi spun că politica nu are ce căuta în peluze. Nimic mai fals! Peluza era zona de exprimare liberă, unde tinerii puteau să îşi exprime nemulţumirile faţă de societatea în care trăiesc, felul de a fi, mentalitatea. Bineînţeles, această libertate se vrea stârpită şi distrusă prin cenzură, care, dacă nu vine din partea legii, vine din partea FRF, prin braţul său murdar reprezentat de jandarmerie. Noi ne exprimăm ideile în peluză, iar prin asta vrem să atragem atenţia asupra pericolelor care pândesc România şi fotbalul românesc, care până la urmă a fost liantul dintre noi”, a mai spus Andrei pentru News.ro.
Îl întreb şi care este motivul pentru care sunt mai mulţi naţionalişti în rândul “ultraşilor”, comparativ cu “cetăţenii”, aşa cum îi denumesc ei pe suporterii obişnuiţi: “E simplu. Naţionalismul implică nişte virtuţi: disciplină, sacrificiu material, sacrificiu de timp, curaj, lupta pentru libertate împotriva represiunii, devotament, ierarhie etc. Aceste atuuri reprezintă şi structura grupurilor ultras de succes, în mare parte, deci e simplu de înţeles de ce, aparent, sunt mai mulţi naţionalişti ultraşi decât cetăţeni. Dar noi nu suntem în totalitate de acord cu această afirmaţie, pentru că, «naţionalismul» întâlnit în general prin peluze nu este adevăratul naţionalism curat, românesc. Naţionalismul românesc autentic şi respectat în toată lumea se baza pe credinţă în Dumnezeu, jertfă pentru Ţară şi Neam şi eroism. Aceste valori sunt prea rare prin peluzele româneşti ca să putem afirma că acestea abundă de naţionalişti”.
Întrebat care ar fi “jertfa supremă” pe care ar face-o pentru echipa naţională, Andrei spune: “Jertfa supremă am face-o doar pentru ţara noastră, în război. Pentru echipa naţională, facem sacrificii. Anul trecut, o parte a grupului s-a deplasat în Armenia pentru a susţine echipa, cu maşina, străbătând toată Turcia, împreună cu alt grup suporteri ai echipei naţionale, «Uniţi Sub Tricolor». La fel, am susţinut echipa naţională, câţi am putut ajunge, la toate meciurile de acasă sau din deplasare, mai puţin în Kazahstan, unde nu am putut ajunge din lipsă de fonduri. Amenzile şi problemele de acasă, când plecăm la meci pentru a susţine echipa, le considerăm tot sacrificii”.
Referitor la echipa naţională, Andrei spune că în acest moment “tricolorii” beneficiază de susţinerea necondiţionată a mai multor grupuri de ultraşi. Suporterii condamnă în acelaşi timp naturalizarea fotbaliştilor şi susţin că progresul echipei naţionale constă în susţinerea centrelor de copii şi juniori. “ֿDin punct de vedere al susţinerii ultra’, considerăm că echipa naţională este cel mai bine susţinută în acest moment. Lăsând la o parte disputele între anumite grupuri, s-a coagulat o «peluză» la meciurile echipei naţionale, formată din noi «Camarazii», «UST», «Dulce Românie», fiecare cu anturajele şi mai nou «Ploieşti România», care susţinem necondiţionat România acasă şi în deplasare. Dacă la meciul amical cu Olanda, după ratarea calificării, grupul acesta a numărat spre 200 de oameni, considerăm că susţinerea este peste media ultimilor ani. Bineînţeles, pe cealaltă parte, din partea suporterilor normali, susţinerea este în scădere, dar privind din punctul lor de vedere, acesta e un lucru normal, având în vedere dezastrul în care se află fotbalul românesc, din cauza conducerii dezastruoase a FRF, care în loc să investească în centre de juniori, se gândeşte la naturalizări penibile, şi a corupţiei din fotbalul intern”, a mai spus suporterul român.
Andrei crede că sunt foarte puţini jucători convocaţi la naţională care înţeleg cu adevărat valorile acesteia, acuzându-i pe unii fotbalişti că interesul primordial pentru ei îl reprezintă echipa de club: “Din perspectiva noastră, a juca pentru echipa naţională înseamnă onoarea supremă pentru orice jucător. Acest fapt relevă calitatea recunoscută a jucătorului şi reprezintă şi sacrificiul său pentru ţară sa, pe care poate să îl facă în felul său, la fel cum şi noi, cei din peluze îl facem în felul nostru. Din păcate, mai nou, prea rar mai găsim acest respect al jucătorului pentru echipa naţională. Această problemă apare din multiple motive, printre care, în primul rând, lipsa educaţiei. Un om care nu rezonează cu cele explicate mai sus, nu are cum să înţeleagă ce înseamnă echipa naţională. Alt motiv e dorinţa de evoluţie personală, de a-şi prelungi cât mai mult cariera la echipa de club, de unde îi revine partea materială, dar această mentalitate relevă un lucru, egoismul. Iar pentru cei ca noi, care provin din acest mediu, egoismul este contrar principiilor noastre şi inacceptabil. Vezi cazul Radu Ştefan. O altă problema care ne deranjează la jucători e lipsa de respect faţă de suporteri. De prea puţine ori, maxim 2-3 jucători vin să ne salute la finalul meciurilor, chiar şi după ce am străbătut mii de kilometri pentru a-i încuraja”.
Referitor la noul logo imprimat pe tricourile naţionalei, Andrei spune că Federaţia Română de Fotbal ar trebui să fie interesată de alte aspecte, mult mai importante în opinia sa, pentru a schimba cu adevărat faţa fotbalului românesc. “Noua imagine arată mai bine decât precedenta, adică de ce ar purta suporterul de rând un tricou cu sigla FRF? Probabil pentru suporterii de rând contează această schimbare, dar pentru noi contează mai mult ce face FRF pentru renaşterea fotbalului românesc. Vrem să vedem investiţii în infrastructură, vrem să vedem centre de copii şi juniori în toare regiunile ţării. Nu vrem să vedem jucători naturalizati în echipa naţională! Sunt mult prea multe de făcut pentru a schimba imaginea deplorabilă a fotbalului românesc şi în special a echipei naţionale”, a afirmat Andrei.
Membrii grupului “Camarazii” şi-au anunţat prezenţa la Alba Iulia pentru a sărbători Ziua Naţională: “Vom sărbători la Alba Iulia, dar îndemnăm pe toţi românii, oriunde s-ar afla, să sărbătorească această zi sfântă care ne-a împlinit idealul. Să fie mândri că sunt români, să facă totul pentru ţara lor şi să mulţumească lui Dumnezeu că s-au născut români”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.