Johan Cruyff nu va fi niciodată un idol pentru generaţia FIFA 2016, nici al colecţionarilor de cartonaşe Panini şi niciun copil afgan nu-şi va face vreodată tricou cu numele lui pe spate dintr-o pungă de plastic.
Şi totuşi, cine a fost Cruyff, fotbalistul din vremurile în care televizorul nu îţi impunea ce să iubeşti, ce să crezi, fiind convins că ai ales singur? Cine a fost Cruyff, fotbalistul dintr-o altă galaxie, a tribunelor care îţi ofereau posibilitatea creării propriilor clasamente?
Când nu vezi pe viu un meci, nu ai de unde să ştii cine sunt fotbaliştii din teren, chiar dacă te uiţi la televizor. Aşa cum Messi e doar o hologramă, un personaj de joc video, pentru mai bine de 90 la sută dintre iubitorii lui. Pentru că fotbalul e sport, e joc, e bucurie şi e mai mult decât imagine; e dăruire, muncă, viziune, pasiune şi lista poate continua.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asta, cei mai mulţi nu putem avea o imagine foarte clară a celui care a fost Johan Cruyff, deşi am văzut toţi imagini cu el şi citit destul despre cariera lui. Prin natura meseriei am vorbit la câteva minute după aflarea veştii morţii lui (da, poate cea mai urâtă parte a profesiei de ziarist e atunci când trebuie să devii un fel de cioclu al ştirii) cu oameni de fotbal români care l-au cunoscut pe olandez.
Hagi. Pe Hagi l-am trăit, ştiu ce a fost, ce a putut. Şi el a spus: "A fost idolul meu din toate punctele de vedere. Şi ca jucător, şi ca antrenor. A ajuns la perfecţiune prin Barca. Barcelona este acolo unde este datorită lui, este omul care a influenţat cel mai mult această viziune asupra fotbalului. Tot ceea ce exprimăBarcelona i se datorează lui”. Marele Hagi, ăla de la Real, Barcelona, Galata, vorbeşte de perfecţiune când se referă la Cruyff cu aceeaşi pasiune cu care punea mingea cam pe unde voia prin dreptunghiul porţii.
Dinu. Mister Cornel Dinu vorbeşte 5 minute şi îţi ia aproape jumătate de oră să scrii cuvintele lui într-o ştire. Un colos al fotbalului, de la care am auzit poate cele mai dureroase cuvinte la moartea lui Florea Dumitrache. "Ne rărim”, atât a putut să-mi spună atunci acest monument de sobrietate. Şi acelaşi Dinu vede în Cruyff revoluţionarul fotbalului, omul căruia Barcelona de astăzi îi datorează tot.
Jucătorul care a inventat "fotbalul total”. Dinu îşi aminteşte în amănunt o fază trăită în 1974 şi i se pare firesc ca interlocutorul său, născut doi ani mai târziu, să rememoreze concomitent secvenţele în care Johan Cruyff a luat o minge din propriul teren şi a putut fi oprit doar prin penalti de adversari. Şi era finală de campionat mondial.
Emeric Ienei a fost antrenorul Stelei la singura dublă jucată de Barcelona lui Cruyff cu o echipă românească, în 1977, în Cupa UEFA. Şi Ienei, antrenorul care câştiga 9 ani mai târziu cel mai râvnit trofeu continental, învingând chiar Barcelona în finală, vorbeşte la superlativ despre olandez. Ce i s-a părut remarcabil? Faptul că Johan Cruyff ştia ce va face cu mingea înainte să o primească.
Liţă Dumitru e poate cel mai franc personaj din fotbalul românesc. El poate spune lejer că a "inventat alunecarea” în fotbal sau că olandezul a fost cel mai bun fotbalist din lume. Îndoiala te face însă să-ţi treacă prin cap, instantaneu, nume precum al lui Pele. Dar Liţă Dumitru are argumentele la el: "Am jucat şi cu Pele, i-am luat mingea, mi-a dat peste picioare, m-a înjurat, m-a scuipat. Pe Cruyff nici nu l-am atins”. Fostul mare mingicar al României povesteşte cum în pauza unui amical cu Olanda, când antrenorul Angelo Niculescu vorbea, el se gândea "că-l rupe” în a doua repriză pe olandez. În pauza unui meci amical. Şi dacă unul care punea atâta pasiune într-un meci amical vorbeşte astfel despre Cruyff, cine a fost Cruyff?
După aceste discuţii tot nu ştiu cine a fost Cruyff, pentru că nu l-am trăit. Dar acum ştiu că odată cu el a murit o parte importantă din pasiunea pentru fotbal, pentru că Hagi, Dinu, Ienei sau Liţă Dumitru au pierdut o parte din viaţa trăită de ei. Şi ştiu că ei trăiesc pentru fotbal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.